Sist uke fortalte Marte Østring Ledang om sin mistanke til en føflekk i et intervju med NA. Hun fikk skannet den på et apotek uten at det ble funnet noe urovekkende, men hun ble likevel oppfordret til å oppsøke lege. Det gjorde hun etter en stund. Det ble fastslått, at hun hadde fått hudkreft av typen malignt melanom.

Hun ble tatt godt hånd på St. Olavs og heldigvis er prognosen god for at hun kan leve et helt normalt liv uten kreft. Det som sjokkerte henne var, at hudlegen fortalt om at de hadde mange unge mennesker inn til slike kreftilfeller.

Norge er på verdenstoppen, bare slått av New Zealand, av hvor mange som dør av føflekkreft og hvor mange som får denne kreftformen. I et leserinnlegg i Trønderdebatt skriver distriktssjef Tom Anders Stenbro i Kreftforeningen Midt-Norge, at årsakene til disse høye tallene er sammensatte. 90 prosent av tilfellene skyldes for mye intens sol og solarium. Sistnevnte faktor bør være en stort tankekors for foreldre som lar sin barn oppsøke solarium. For i følge kreftforeningens solsmarte råd slåes det fast: Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Tidligere NA-journalist Eivind Kvam fikk påvist prostatakreft i fjor. Det er den hyppigste kreftformen sammen med brystkreft for kvinner. Heldigvis er det innført mammografiscreening for kvinner over 50 år. Denne aldersgrensen bør senkes betraktelig. For som med alle typer kreft og sykdommer forøvrig, bidrar tidlig diagnose til økt overlevelse og et mer skånsomt sykdomsforløp.

Menn er tradisjonelt ikke av de som tråkker ned dørstokken hos sin lege. Det kan i verste fall får tragiske utfall. Stadig flere får påvist kreft, men det finnes et stort lyspunkt. Med unntak av noen kreftformer, er det nå stadig flere som blir helt friske. Mange av de som har kreft lever lenger og har høyere livskvalitet enn tidligere. Det er vårt eget ansvar og liv det handler om. Kvam oppfordrer menn om gå til kontrollerer. Spørsmålet er om ikke menn burde ha fått et puff i baken og fått jevnlige innkallinger til en sjekk.