Oppvekstskildringer med glimt i øyet

TIDSBILDE: Svein Eriksen har sammen med Ola Risnes skrevet boka «Barndom på Hunn». Det har blitt en rikholdig fortelling med gode historier og glimt i øyet. – Vi har beskrevet forholdene slik de var, men også på en litt humoristisk måte, sier Eriksen.

TIDSBILDE: Svein Eriksen har sammen med Ola Risnes skrevet boka «Barndom på Hunn». Det har blitt en rikholdig fortelling med gode historier og glimt i øyet. – Vi har beskrevet forholdene slik de var, men også på en litt humoristisk måte, sier Eriksen. Foto:

For 20 år siden møttes to barndomskamerater i Oslo, og bestemte seg for å samle opplevelsene fra barndommen på Hunn mellom to permer. Nå har de endelig fått realisert storprosjektet.

DEL

HUNN: – Det er et forsøk på å beskrive oppveksten og miljøet vi vokste opp i på Hunn på 50- og 60-tallet, forteller Svein Eriksen, som sammen med Ola Risnes har skrevet boka «Barndom på Hunn».

Boka har blitt svært så rikholdig med historier og bilder, samt at rundt 300 personer som vokste opp på Hunn i denne tidsperioden er navngitt.

– Det er våre erfaringer som er utgangspunktet for boka, men jeg tror nok mange av våre jevnaldrende vil kjenne seg igjen. Ikke bare de som vokste opp på Hunn, men også for dem som vokste opp på liknende steder, sier Eriksen.

Gode hjelpere

Det er lenge siden de to forfatterne flytta fra Hunn, men for 20 år siden møttes de igjen – omtrent 30 år etter at de møttes sist. Og det var da ideen til boka som nå foreligger, dukket opp.

– Vi hadde en så flott oppvekst, og ville beskrive denne. Da vi ble pensjonister ble det mer tid og mulighet til å gjennomføre prosjektet. Så vi har jobbet konkret med boka det siste halvannet året, forteller Eriksen.

Hovedsakelig har de altså skrevet ting som er basert på egne opplevelser, men undervegs i prosjektet har duoen fått mye hjelp til å krydre boka. Folk har stilt opp med både innspill, bilder og til og med teksthjelp på noen av kapitlene.

– Selv om vi står som forfattere, er det en jobb som er gjort av flere enn oss, sier Eriksen.

Dette har resultert i mange gode historier, som er fortalt med glimt i øyet.

– Vi har beskrevet forholdene slik de var, men også på en litt humoristisk måte.

Beholder ikke overskuddet

Oppveksten på 50- og 60-tallet var på mange områder ganske så annerledes enn hva tilfellet er i dag.

– Det var ikke så mye organiserte tilbud, vi ble ikke kjørt til trening og kamp som i dag. Vi måtte finne på ting selv. Vi stakk ut tidlig på morgenen og så var det opptelling til middagstider, smiler Eriksen.

– Vi hadde mye frihet og mye kreativitet. Det er artig å kunne formidle dette til nye generasjoner. Det var en annen verden, og nå kan folk få vite mer om hvordan det var før i tida.

Det er forfatterne selv som har finansiert bokprosjektet, og hvis det går i pluss beholder de ikke pengene.

– Hvis det ikke går rundt, tar vi regninga selv. Hvis det blir et overskudd går pengene til Overhalla historielag. Det er fryktelig hyggelig at vi har muligheten til å støtte arbeidet deres, sier Eriksen, som forteller at det har vært en del interesse for boka, som nå er tilgjengelig på Spar Skage eller direkte fra forfatterne.

Om det kommer en oppfølger er fortsatt uvisst, men det er ikke tilgang på materiale det står på.

– Vi har ingen planer, men etter at jeg var på Hunn i forbindelse med slippet og snakket med folk, har jeg allerede fått et par nye kapitler. Men det er langt fram til et eventuelt bind nummer to, smiler Eriksen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken