NAMSOS: Av 700 påmeldte fordelt på tre kategorier – løssnus, porsjonssnus og selvdyrket snus – stakk Ørjan Sve fra Grong av med førsteplassen med sin porsjonssnus «Asian Invasion».

– «Asian Invasion» er en spennende, annerledes og nytenkende snus. Kombinasjonen koriander og vanilje skal egentlig ikke fungere sammen, men Ørjan Sve har virkelig lykkes med det. Det er rett og slett en utenkbar kombinasjon som ble en suksess, skriver juryen.

Har laget egen snus i flere år

Sve har de siste åra begynt å bestille snusen han bruker på nett, og da det dukket det opp et produkt som het «VM deltaker-kit» – ble 23-åringen, som også lager egen snus, nysgjerrig.

– Kitet inneholdt et par snusesker med vanlig porsjonssnus uten smak og et skjema for å sende inn. Ettersom jeg har laget litt snus selv, hørtes det litt interessant ut, forteller Sve.

Kort fortalt, så lager du din egen snus ved å kjøpe snusesker med ferdige porsjonssnuser – men som er uten smak.

– Jeg har tilsatt smaker og laget snus før, og har nok holdt på et par år med det. Det var fatter'n og noen kolleger av han som gjorde meg nysgjerrig på det – men de har laget løssnus, sier han.

– Det jeg har gjort, er å ta de tørre snusposene uten smak, fuktet dem og tilsatt smak. Før har jeg brukt ferdig aroma som du får kjøpt – der det finnes alt fra whisky til einebær-smaker. Så jeg har prøvd litt forskjellig, legger han til.

Bruker kollegene som testpanel

Da 23-åringen bestemte seg for å lage en egen VM-snus, måtte han tenke litt mer avansert enn de ferdige aromaene man får kjøpt.

– Å lage egen snus med ferdig aroma tar ikke så lang tid, men da jeg bestemte meg for å prøve meg i VM, brukte jeg litt mer tid. Ingrediensene til vinner-snusen er jo koriander, vanilje og litt salt – så jeg var litt spent på tilbakemeldingene, forteller han.

– Hvordan kom du på å bruke koriander og vanilje i snus?

– Jeg bruker en mangosalsa til tacoen – og der er det koriander, som jeg liker veldig godt. Jeg tenkte bare at det hadde vært artig å prøve det i snus, mens vaniljen tok jeg litt på sparket, sier han.

Måten snus-verdensmesteren laget vinneroppskrifta på, var å finhakke koriander, koke to desiliter vann og ha litt vaniljeekstrakt oppi. Mengden vann handler om hvor bløt du vil ha snusen. Deretter filtrerte han vekk korianderen gjennom et kaffefilter, og la snusen i blandinga.

– Jeg ble egentlig ganske fornøyd med snusen – og veldig artig å vinne kategorien porsjonssnus i VM. Selv om det er mest svensker og noen nordmenn med. Jeg har en del kolleger som snuser, så de blir som et slags testpanel, smiler Sve, som til daglig jobber på Pharmaq.

Får snusen produsert

VM i snus blir arrangert av Snusbolaget, som på en måte er snusens Systembolag – og det første mesterskapet ble arrangert i 2019 – mens det ikke ble avholdt noen konkurranse i fjor.

– Jeg ble ganske overrasket da de ringte meg for å fortelle at jeg hadde vunnet, for jeg hadde ikke peiling på hvordan det ville gå. Jeg ble veldig overrasket og det var ikke forventet i det hele tatt. Jeg snakket med vinneren i løssnus-klassen, og det er helt klart mer blest rundt dette i Sverige. Begge de andre klassene ble jo vunnet av svensker, så det var litt artig at en nordmann utkonkurrerte svenskene i porsjonsklassen, smiler han.

Premien er heder og ære – og at vinnersnusen blir produsert for salg i Sverige.

– Premien er at en produsent, Kurbits, skal produsere snusen min – der jeg tror antallet er 2.500 esker. Når den er ferdig, blir den lagt ut for salg på Snusbolaget – men det hadde vært artig om Snuslageret, som er den norske varianten, også får selge den, sier Sve.

– Overskuddet av salget på snusen får jeg også donere til et veldedig formål – også venter jeg en pokal i posten, ler verdensmesteren i snus.