På snart fire år har ikke Donald Trump gjort America Great. Han har gjort Amerika teit. 

LAVMÅL: President Donald Trump og motkandidat Joe Biden møttes til direktesendt debatt i Cleveland natt til onsdag, i det som så langt er et lavmål i amerikanske politisk historie, mener NAs sjefredaktør Kim Riseth.

LAVMÅL: President Donald Trump og motkandidat Joe Biden møttes til direktesendt debatt i Cleveland natt til onsdag, i det som så langt er et lavmål i amerikanske politisk historie, mener NAs sjefredaktør Kim Riseth. Foto:

Av
DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi drømte om Amerika, sang Odd Børretzen. Men ikke lenger nå.

På snart fire år har ikke Donald Trump gjort America Great. Han har gjort Amerika teit.

Det var en gang Amerika og USA var det forgjettede land. Nær en fjerdedel av Norges befolkning utvandret, mange av dem i jakten på sin egen lykke og mulighetene Amerika ga. Noen lyktes, ble rike onkler eller tanter i Amerika, som skapte beundring og myter. Et brev eller besøk var gjenstand for stor oppstandelse. På Otterøya er fortsatt noen av de karrige jordlappene som utvandrerne reiste fra oppkalt etter stedene som ble nevnt i brevene de sendte; Seattle og Oregon.

I mer moderne tid var det utvandrere som Kjell Inge Røkke som skapte sin formue i Seattle og Amerika, og vendte hjem inspirert av amerikansk forretningsskikk. Eller IT-gryndere som fikk sådd sine ideer i de kreative miljøene i Silicon Valley og New York. Nå er selv det som var symbolet på det ekte amerikanske og suksess blitt parodier på seg selv, enten det er i form av svenske Hollywood-fruer på TV, eventyrlige nordmenn – eller norske rednecks.

Det forestående presidentvalget og forestillingen som utspilte seg i debatten mellom de to kandidatene denne uka, er et foreløpig høydepunkt i oppsummeringa av alt som har gått galt med USA. Mens California brenner, og et dystopisk røykteppe har lagt seg over store deler av det nordamerikanske kontinentet, er selve demokratiet og grunnideene for det amerikanske samfunnet, rystet i grunnvollene.

Hvordan kunne det gå så galt? Jeg bodde selv i USA i tre år fra 2005. Det var et vendepunkt som startet med orkanen Katrina, som avdekket de enorme ulikhetene i samfunnet, fattigdommen, hvordan store deler av befolkninga ikke stoler på myndighetene, og hvordan de føderale myndighetene ikke klarte å håndtere en krise i sitt eget land. Det ble starten på fallet til George W. Bush, og utløste overtakelsen til Barack Obama.

Alt Donald Trump har forsøkt å gjøre siden han ble innsatt som president, er å snu opp ned på alt Obama fikk igjennom – enten det er helsereform for millioner av amerikanere, eller beskyttelse av miljøet. Men den mest uopprettelige skaden er trolig nedbrytinga av tilliten til selve samfunnsinstitusjonene – og nå selve valgordninga og demokratiet.

Dette kunne vært fascinerende nok i seg selv, og i starten må jeg innrømme at Donald Trump var god underholdning. Men nå er det gått fra reality-show til skrekkfilm. Ikke minst etter at det ble kjent at Donald Trump selv ble smittet av korona. Alvorligheten i det overskygger all mulig skadefryd. Og det verste er at trumpismen er like smittsom som korona. Vi ser det på debatten og samtaleformen selv her i vår egen del av landet. Kokko-grupper og konspirasjonsteorier får fart på Facebook og sosiale medier. Beskyldninger om falske nyheter er blitt standardforsvar.

Neste år er det stortingsvalg, og valgkampen er allerede i gang. Selv Carl I. Hagen, som jo tross alt er yngre enn Joe Biden, har meldt seg på stortingskampen, under slagordet «Norge først», tydelig inspirert av Trump. Han må være en av de siste som tror på den amerikanske drømmen. Fire nye år med Trump vil være et mareritt.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken