Gå til sidens hovedinnhold

Palme kalte seg demokratisk sosialist, et begrep jeg vil omfavne

Tidligere i denne uka fikk jeg en henvendelse fra en ungdom som var opptatt av kapitalisme, hun spurte meg om jeg var sosialist.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det fikk meg til å tenke over min egen ideologi og forstå hvorfor jeg tilhører venstresida i norsk politikk. Sveriges tidligere statsminister Olof Palme kalte seg demokratisk sosialist, dette er et begrep jeg vil omfavne!

Jeg har sett fattigdom. Jeg har sett klasseskiller. Mitt første møte med tydelige klasseskiller og fattigdom fikk jeg i Namibia. Vi opplevde å bli evakuert fra norddelen av landet fordi vår verdi som «hvite nordmenn» ikke kunne beskyttes hvis soldater fra Angola fikk tak i oss. Vår evakuering handlet om verdien på et menneske, det var en ny følelse som opplevdes urettferdig.

Noen år senere var jeg i Uganda med FN sambandet og fikk se nok et ressursrikt land, med enorme forskjeller mellom folk. Foreldreløse barn i en flyktningleir etter borgerkrig i Kongo, ble en sterk opplevelse. Vi ble tilbudt å kjøpe et barn fra en fortvilt mor, dette kan jeg aldri glemme. Dette er fattigdommens ansikt. Dette er regimer uten velferdsstat slik vi kjenner i Norge. Dette er land som er underutviklete demokratier, med maktkåte presidenter som holder på makta for egen del.

Hvite Busser forteller historien om Holocaust, der regimer med fascisme og nazisme med stor bevissthet har eliminert jøder, homofile, sigøynere, opposisjonelle. Jeg har vært i flere konsentrasjonsleire og sett. Kjent på kroppen den redsel, frykt og håpløshet som må ha vært der. Vi må lære av historien, den må ikke gjenta seg!

Jeg er demokratisk sosialist fordi jeg blir rasende på urettferdighet og utrygghet. Jeg ønsker en velferdsstat som gir folk forutsigbarhet. Jeg ønsker samfunn som viser solidaritet der det er naturlig å vise mennesker omtanke og respekt, uansett hvem de er! Jeg ønsker et samfunn der mennesker skal få like muligheter og der de med den sterkeste ryggen skal ta den tyngste børa.

Det siste året har gjort meg enda mer overbevist om at jeg er en demokratisk sosialist. Det er den sterke velferdsstaten i demokratiet Norge som har hjulpet oss med å slå ned Covid 19. Det er staten Norge som bidrar for å hjelpe alle som er rammet på ulikt vis. Det er en sterk offentlig stat som sikrer velferd til alle. Derfor må vi ha mer sosialdemokratisk politikk som sikrer universelle velferdsgoder, og ikke skattelettelser til de som har den sterkeste ryggen. Jeg ønsker sterkere fellesskap og tenker at de store oppgavene løser vi best sammen. Under koronakrisen har vi sett verdien av en sterk offentlig helsetjeneste i fellesskapet vårt.

Vi har erfart viktigheten av et organisert arbeidsliv og solidaritet med hverandre. Det er Norge på sitt aller beste, derfor vil jeg stemme Arbeiderpartiet ved høstens stortingsvalg.

Kommentarer til denne saken