Ikke noe galt i det, for så vidt, kulturbransjen er en industri på lik linje med alle andre bransjer, men siden innrømmelsen kom, og det fortsatt er en viss diskusjon rundt vinnerlåtas musikalske kvaliteter og derved også hvorvidt han faktisk fortjente å vinne, har jeg lyst til å stille det jeg syns er et betimelig spørsmål: I hvor stor grad har NRK påvirket at det var nettopp TIX som vant, og har NRK egentlig vært bevisst på at de muligens har påvirket nettopp det mer enn de selv tror?

Nei, dette handler ikke om anklaget om stemmemanipulering, men om NRKs sterke troverdighet og store påvirkningskraft som historieformidler og premissleverandør. La meg forklare; Altså, jeg veit jo selvsagt ikke nøyaktig når Karlsen & Co velger ut sine endelige deltagere i MGP, og jeg veit heller ikke hvor mange av dem som evt. inviteres direkte av redaksjonen kontra å melde seg selv på. Men, uansett, så antar jeg at artistene og (i hvert fall deler av) NRK veit hvem som skal være 3-4 måneder i forveien. Det gir mening produksjons-kronologisk sett, i hvert fall.

Dersom dette stemmer, er det her det i TIX tilfelle (uten at han har skyld i det på noen som helst måte) bevisst eller ubevisst har oppstått et dobbeltløp i NRK, som KAN ha påvirket i avgjørende grad at TIX vant MGP.For: hva har TIX gjort i media, og da særlig i NRK, i dette tidsrommet, altså denne vinteren?

La oss se;

  • Opptrer med den da rykende ferske «Tusen Tårer», og snakker om psykisk helse, på NRK P3 Gull 28. .november.
  • Er lørdagsgjest i tungvekter'n Lørdagsrevyen samme kveld, hvor han også her får snakke - lenge - om mobbingen i oppveksten, hvordan TIX oppstod, og om psykisk helse.
  • Gjester talkshow-dronninga Lindmo - NRK 15. januar, hvor han bl.a. snakker om at han har slitt med selvmordstanker. 15. Januar er for øvrig en ikke helt uvesentlig dato i sammenhengen, fordi;- Presenterer sitt finale-forhåndskvalifiserte MGP-bidrag, «ut av mørket», som jo også har innslag av psykisk helse, i MGPs første delfinale 16. Januar
  • Deltar i NRKs nye forbrukerprogram Sløsesjokket som sendes 3. Februar (Gudene veit når det er innspilt), hvor han bl.a. får sjansen til å vise frem skillet mellom TIX overdådige luksus og Andreas sin mer nøkterne livsførsel tydelig
  • Vinner MGP med den engelske versjonen «Fallen angel» 21. februar, og skal dermed representere Norge i ESC i mai, med en låt det påpekes at det ikke er den vulgære og brautende russelåt-kongen TIX som har skrevet, men derimot jordnære, ydmyke og sårbare Andreas. «Den stygge andungen er blitt en svane» og image-skiftet er på mange måter fullført.
  • Hipp hipp, og gratulerer!

Alt dette skjer for øvrig i såkalt . «prime time». Og det er her man kan spørre seg - var det den beste låten som vant, eller var det den beste historien? Og, hvor stor rolle har NRKs påvirkningskraft hatt i avgjørelsen? Jada, jeg vet at NRK er en stor bedrift, med mange ulike redaksjoner som gjør sine egne vurderinger av hvem de ønsker å ha med i programmene sine - og på hvilket grunnlag.

Men fakta er uansett at totaltsummen av alt dette tilsammen gjør at NRK har gitt Andreas en unprecedented (har vi et fullgodt norsk ord for dette?) plattform til å omskape sitt eget image og skape sympati, samtidig som de vel også har gitt en MGP-deltager langt mer medial plass og oppmerksomhet enn noen annen (før en vinner er kåret), og, ikke minst, en svært uforholdsmessig og urettferdig mengde mediaoppmerksomhet kontra hans konkurrenter.

Jeg sliter med å forstå at dette ikke har fått en varsellampe til å blinke ett eller annet i NRK-system, for det siste aspektet her kan da umulig være fair? Har NRK vært sin rolle bevisst? Er dette dobbeltløpet en ubevisst glipp fra NRK, håper jeg de kan lære av det slik at det ikke gjentar seg. Er det derimot bevisst, er det glittrende utført massesuggesjon av NRK for å få «sin mann» til å vinne, men også et grovt overtramp mot demokratiet og fair play.

Uansett er Andreas en uskyldig brikke i dette spillet. Eller, er han det? Ble landets mest populære artist nærmest lovet seieren av NRK I bytte for å stille opp i en konkurranse han av PR-hensyn egentlig er for stor for å stille opp i, og egentlig har alt å tape på å stille opp i dersom han ikke vant? Og er dette fremgangsmåten de i felleskap isåfall ble enige om? Jeg bare spør...

Nå veit jeg jo at TIX har en så stor fanskare at sannsynligheten for at de uansett ville stemt han frem til seieren i helga er relativt stor, men det er likevel ett aspektet jeg syns det er verdt å ta opp