Stridens kjerne er om kommunen skal opprettholde drifta av bassenget eller ikke. Bassenget ble stengt i august i fjor etter ei teknisk vurdering. Folk på Foldereid vil, som naturlig er, opprettholde sine tilbud i nærmiljøet. Mange lag, interessegrupper og foreninger har etterlyst tilstandsrapporten som er utarbeidet om bassenget og forsamlingshuset på Foldereid. De har holdt på i månedsvis før kommunen lettet på sløret.

Ti millioner kroner koster det ifølge rapporten å sette i stand bassenget. Foreldregruppa fikk vurdert rapporten og konklusjonen ble at ei investering på 65.000 kroner ville være tilstrekkelig. Et enormt sprik. Hva som er det riktige anslaget, er det nå opp til kommuneledelsen å få på bordet.

Saken engasjerer, og spesielt blant dem som står i fare for å miste grendaskolen når politikerne om ikke lenge skal behandle den framtidige skolestrukturen. Støyen rundt bassenget er en klassisk sentrum mot utkanten-sak. Det viser innlegget i NA fra SV-leder Eline Moe hvor hun påpeker dette: «Vi trenger bygdene for å holde kommunen i gang. Vi trenger at innbyggerne skal få kunne bor der de ønsker, også i Nærøysund.»

For det er slik over alt i landet. Forsvinner tilbudene på fritida og kommunale helsetilbud reduseres, tar det ikke lang før flyttebilene står ute i gårdene. Bolyst må ha et innhold. I slike saker vil det renne mye vondt blod. Hvem er det som har ansvaret for å føre en konstruktiv dialog med innbyggerne?

Hatten rommer i første rekke ordfører Amund Hellesø (Ap) og varaordfører Terje Settenøy (Frp). De kan umulig ha unngått å ha lagt merke til frustrasjon fra innbyggerne i Foldereid. De burde ha ryddet opp. De øvrige politiske partiene har med rette også etterlyst større åpenhet. Kommunaldirektør Hege Sørli mener at de ikke har bidratt til hemmelighold. Ikke alle er enig i det. Det er et tankekors.

Hellesø mener en må akseptere at tilbudene eksempelvis er bedre i Namsos enn i Nærøysund. Tar han med badebuksa til Namsos, vil den være like tørr når han kommer heim til Rørvik. Der i gården har kommunen en gedigen utgiftspost i vente. Det er utenkelig at Oasen stenges for godt – men tida vil vise om politikerne i Nærøysund tar seg råd til å ha tre basseng i drift. Det blir ingen enkel sak å avgjøre.

Les også

Kommunen fremmer bolyst, men er dette kun snakk uten handling?