Gå til sidens hovedinnhold

– Politikerne skal speile folket, sa ordføreren – og tok imot 2.000 protestunderskrifter mot mer vindkraft

Motvind Nærøysund, med Kjartan Tørum i spissen, presenterte torsdag nærmere 2.000 underskrifter fra en digital underskriftskampanje mot vindkraftutbygging på Ytre Vikna. Ordfører Amund Hellesø lovet å ta med seg underskriftene til formannskap og kommunestyre.

RØRVIK: 11. november er en spesiell dag for mange – og en ekstra spesiell dag for vindkraftmotstanderne i Nærøysund.

Tidlig på dagen den 11. november i fjor kom Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) med ei pressemelding om at de hadde gitt avslag på utsatt frist for idriftsettelse av nettilknytning for Ytre Vikna II vindkraftverk.

Umiddelbart etterpå kunne Kenneth Brandsås i NTE Energi bekrefte overfor NA at de hadde lagt prosjektet dødt.

– Vi har ingen sjanse til å bygge ut vindkraftverket YV II nå, uttalte Brandsås den gang.

Les også

Vindkraftprosjektet på Ytre Vikna II legges dødt: – Vi vil komme med ny søknad

Flagget til topps, men klar for ny kamp

Flaggene gikk til topps flere steder i Nærøysund, og det ble feiret. Feiringa var likevel en smule dempet; NTE hadde signalisert at de ville starte arbeidet med en ny konsesjonssøknad.

Les også

Seier for vindkraftmotstanderne i Vikna: – Fantastisk, jeg kan ikke tro det er sant!

Selv var ordfører Amund Hellesø opptatt av å se muligheter den dagen i november i fjor:

– Nå kan endelig kommunen komme på banen igjen, uttalte han.

Han var fornøyd med at kommunen nå hadde muligheten til å kunne påvirke i et eventuelt nytt vindkraftprosjekt på Ytre Vikna – etter å ha følt seg spilt på sidelinja etter at viknapolitikerne godkjente reguleringsplanene for snart 20 år siden.

Les også

Ordfører ser muligheter nå som YV II er skrinlagt: – Nå kan kommunen endelig komme på banen igjen

18. februar 2021

– Den gangen vi ga klarsignal for YV I, mente vi at gevinsten ved å tillate et vindkraftverk overgikk ulempene. I dag er ulempene langt bedre belyst. Det er uvisst hva som veier tyngst nå. Politikerne skal speile folket, fortalte ordfører Amund Hellesø til den lokale motvindgruppa.

Innen da hadde Kjartan Tørum dratt en historisk gjennomgang av prosessene som ledet fram til det første vindkraftverket på Ytre Vikna.

– Det er sterke krefter som kritisk til planene om en ny runde knyttet til Ytre Vikna II.

Deretter overleverte Tørum de knapt 2.000 underskriftene til ordføreren.

Ordfører Hellesø takket for underskriftene, og lovet å ta disse med seg videre til de andre politikerne i formannskap og kommunestyre.

Deretter fulgte en åpen og god dialog der ulike emner ble diskutert.

Agendaen til Motvind Nærøysund og Naturvernforbundet Namdal var klar og tydelig. Ordføreren forklarte at han som politiker hadde ulike interesser som han måtte balansere.

– Derfor skrev jeg ikke under

4. september i fjor sendte 111 ordførere et opprop om kommunal råderett i vindkraftutbygging til regjeringa. I ettertid var det flere ordførere som signerte. 134 av landets ordførere hadde tilsluttet seg oppropet.

11. november 2020 var det klart: Ordførerne hadde fått gjennom sine to viktigste krav – at vindkraftutbygging gjennomføres kun dersom kommunene ønsker dette, og at videre utbygging blir behandlet etter plan- og bygningsloven.

– Hvorfor skrev ikke du under som ordfører for Nærøysund?

– Måten oppropet var utformet på, stemte ikke helt med den holdninga og vedtakene som allerede var fattet i kommunestyret. Jeg kunne ha skrevet under som privatperson, men som politiker og ordfører var dette ikke mulig, slik oppropet var utformet, sier Hellesø.

Kommentarer til denne saken