Gå til sidens hovedinnhold

Portugisiske elitetrenere kommer til Namsos på talentjakt

Gjennom tre intensive dager vil unge spillere fra hele fylket bli kjent med den portugisiske fotballfilosofien når NF Academy i år har valgt Namsos som en av destinasjonene for sin fotballcamp NF International. De største talentene på samlinga vil få muligheten til å kvalifisere seg til et treningsopphold hos fjorårets seriemester i Portugal, Sporting Lisboa.

NAMSOS: – Jeg er selv veldig glad i Namsos, og har vært mye her. Min kone er dessuten en del av Havig-slekta, så jeg har en tung fot her i Namsos. Derfor synes jeg det er helt supert at akademiet nå endelig kommer til byen, sier Soo Even Lervik, som er regionsjef for NF Academy Norge i Trøndelag.

Organisasjonen ble grunnlagt i 2016 av nordmannen Jarand Fretheim, og opererer i dag i sju land; Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Polen og Portugal. Misjonen deres er å oppdage og utvikle spillertalenter gjennom treningssamlinger og samarbeid med klubber, trenere og foreldre. I løpet av sommeren er de innom over 30 forskjellige steder med sine fotballsamlinger, hvor spillere blir trent av topptrenere fra Portugal. NF Academy samarbeider tett med storklubben Sporting Lisboa.

– Viktig med stor egendrive

Samlinga i Namsos vil foregå fra 9. til 11. august, der gutter og jenter fra hele fylket i alderen åtte til 16 år inviteres til å melde seg på.

– I denne campen vil deltakerne få sjansen til å trene akkurat slik som portugiserne gjør og stifte bekjentskap med den portugisiske fotballfilosofien. Portugal er et land som har utmerket seg i å utvikle spillertalenter og få spillere ut i de største klubbene i verden. Trenerne som deltar på disse samlingene er profesjonelle. De gjør dette hver dag, og er opptatte av å både se de individuelle spillerne og hele spillet, forklarer Lervik.

De har satt et tak på hundre deltakere i samlinga, der indre motivasjon teller mer enn ferdigheter. Foreløpig er rundt halvparten av plassene allerede fylt.

– Samlinga passer for alle som ønsker å bli bedre, og vi håper spesielt at unge spillere fra gamle Nord-Trøndelag blir med på dette. Det handler ikke så mye om hvilke ferdigheter du har, men hvor stor egendrive du har. Dette er for spilleren som gjerne kommer ei time før trening og forlater ei halvtime etter, og som ofte står på løkka og terper. Samtidig er det fint å ha litt ferdigheter i bunn også, fordi deltakerne vil møte andre gode spillere som har samme tankegang som dem og som ønsker å bli gode på dette, sier Lervik.

Kan vinne treningsopphold

Etter samlinga i Namsos vil det bli plukket ut én eller flere spillere til å bli «Player of the Camp» i sin aldersgruppe. Dette gjelder deltakerne i U13-U16-klassen. Disse spillerne vil motta invitasjon til å delta på NF Elite Qualification Camp i Danmark senere i august. Her vil speidere fra Sporting Lisboa trekke ut åtte spillere, som til slutt vil få tilbud om et treningsopphold hos deres akademi i Portugal.

– I ytterste konsekvens kan det vente en kontrakt med Sporting Lisboa, men da skal en være god. Det er først og fremst de eldste årgangene vi tar fra, men ser vi noen som er eksepsjonelt gode blant de yngre, vil de få muligheten også, sier Lervik, som er overbevist om at det befinner seg mye skjult talent i de namdalske traktene:

– Selvfølgelig gjør det det. Det er derfor vi i NF Academy ønsker å være mest mulig rundt omkring og bidra til å avdekke disse skjulte talentene. Det er samtidig viktig for oss å presisere at vi ønsker å jobbe sammen med kretsen for å gi alle en mulighet.

Store planer for Namsos

Lervik tror også at trenere og foreldre fra lokale klubber vil ha stort utbytte av å overvære samlinga i august.

– Når folk får sett dette med egne øyne, tror jeg de vil se at dette er noe annet enn en vanlig fotballskole. Det er mange som har fått aha-opplevelser og blitt inspirert av dette opplegget.

Han avslører også at NF Academy har store planer for Namsos i nær framtid.

– Vi har ulike arrangementer hele året, og ønsker å fortsette med å bygge stein på stein. Vi håper at campen i august ikke blir et engangstilfelle. Målet er å kunne være til stede ukentlig. Om Namsos kunne blitt et slags hovedsete for våre arrangementer her i gamle Nord-Trøndelag, ville det vært kjempeflott. Kanskje får vi også en av de portugisiske trenerne til å bosette seg i området, sier Soo Even Lervik.

– Så nå oppfordrer jeg alle i norddelen av Trøndelag til å melde seg på til campen innen fredag 6. august. Da får de en fin mulighet til å vise seg fram, avslutter han.

Kommentarer til denne saken