Gå til sidens hovedinnhold

Prisvinnerne er et forbilde for oss alle

Det er all grunn til å gratulere initiativtakerne til Namdalspride med fylkets frivillighetspris for 2020.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er en anerkjennelse for deres viktige tiltak «Skeive-dager» i Namsos høsten 2019. Det ble suksessfulle dager hvor blant annet over 2000 mennesker gikk i tog sammen i byens gater. Det gjorde et mektig inntrykk.

Leder May Britt Lagesen for hovedutvalget for kultur overleverte Namdalspride prisen. Fylkespolitikerne skal ha ros for at de løftet fram namdalingene blant 58 forslag fordelt på 33 sterke kandidater i Trøndelag. Denne prisen henger svært høyt i fylkessammenheng.

Hun la vekt på at Namdalspride synliggjør og bevisstgjør for alle et ønske og behov for et mer åpent og inkluderende samfunn. Det innebærer at Namdalen skal være et trygt sted for mennesker, uansett kjønnsidentitet og legning.

Det var viktig for folkene bak Namdalspride å kunne vise at homofili ikke er et storbyfenomen. Derfor kom de fram til at de kunne arrangere «Skeive-dager» på mindre steder, som i Namsos. Det klarte de på en ypperlig måte og fikk oppslutning fra hele Namdalen. Under trygge rammer og et sterkt fellesskap. Som de sier selv til NA, traff de en nerve.

Selv om det har blitt noe større forståelse for at mennesker kan ha forskjellige seksuell legning, er det dessverre langt fram til at man er i mål ved at det er fullt ut akseptert. Mange tør ikke å stå fram med sin legning i frykt for represalier og ødeleggende holdninger. Det være knyttet til ulike religiøse miljøer, idretten, i enkelte yrker, i skolegården og i sosiale medier.

Tidligere i år offentliggjorde Statistisk sentralbyrå en nasjonal spørreundersøkelse blant homofile, lesbiske, bifile og personer som er seksuelt tiltrukket av alle kjønn. Hovedtrekkene var ikke oppløftende. Ut fra svarene å dømme, er de er mindre tilfredse med livet enn resten av befolkninga i Norge.

De er særlig lite tilfreds med privatøkonomi og psykisk helse, og føler sterkt på ensomheten. Dette viser med all tydelighet viktigheten av det arbeidet Namdalspride har lagt ned. For mange er det derfor betryggende å vite at de ikke vil hvile på lauvbærene. Mer vil komme. Prisvinnerne er et forbilde på hvordan vi alle bør være og forholde oss til andre mennesker i alle aldre for å skape et bedre samfunn. For alle.

Les også

Fylkets frivillighetspris til Namdalspride: – Homofili er ikke et storbyfenomen

Kommentarer til denne saken