Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringas siste krampetrekninger

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Bodø/Glimt er i gang med feiringen av gullet en søndag kvel. «Dét er en fin anledning for å publisere en dårlig nyhet», tenkte Høyre-regjeringen.

Det kan virke som at regjeringen må holde seg for øynene å legge fram politikken sin i blinde, når de skal pålegge fylker å ha karakterbasert opptak til videregående. Med den metoden de bruker kan det virke som at de selv ikke har helt tro på prosjektet sitt om såkalt «fritt skolevalg». Fritt for hvem?

Nærskoleprinsippet er veldig viktig, og kanskje spesielt viktig for elevene i distriktene. Det at elever skal kunne ha rett på skoleplass i nærheten av der de bor skal være en selvfølge. Jeg flyttet selv på internat første året på videregående, men det var med utgangspunkt i et valg jeg tok. Det er ikke alle 15-16 åringer som er trygge nok eller selvstendig nok, til å bo for seg selv.

Karakterbasert opptak

Ved å innføre karakterbasert opptak på de videregående skolene vil ungdommer med laveste karaktersnitt ikke ha et reelt valg på hvilken linje de skal gå. De må ta en plass der det er ledig. Dette vil være svært uheldig for de ungdommene som allerede sliter med motivasjon til skole. Høyre ønsker en ekskluderende tilnærming til fremtidig skolestruktur. De mest populære linjene blir et tilbud til de med høyest karaktersnitt og ungdommer med andre gode ferdigheter og talenter med lavere karaktersnitt når ikke opp.

Masseflytting av elever

Karakterbasert opptak kan medføre at ungdom i Namsos må flytte til andre kommuner for å kunne ta en utdanning. De som ikke har gode nok karakterer til å komme inn i Namsos må da flytte ut av hjemmet og hjemkommunen sin, for å gå på videregående skole.

Det kan virke som at Høyre-regjeringen nesten har mistet tro på sitt prosjekt, og skal nå haste igjennom politikken før stortingsvalget, og et mulig regjeringsskifte. Med tanke på hvordan de har valgt å fremme denne politikken så kan jeg ikke skjønne annet enn at de selv ikke har tro på at denne sentraliseringa av makt og statlig overstyring av fylkene vil være positivt.

Fordi, hvem skaper dette en frihet for? Det skaper en frihet for de som allerede har gode karakterer etter ungdomsskolen. De som kanskje sliter litt på skolen, vil allerede før de starter på videregående ha dårligere forutsetninger for å gjennomføre videregående, ved at det innføres karakterbasert opptak. Denne politikken vil skape større forskjeller mellom folk. Og for Senterpartiet er det ikke en ønsket retning.

Senterpartiet er krystallklare på at vi ønsker tjenester nær folk. Det betyr blant annet at ungdom i Namdalen skal kunne velge hvilken skole de skal gå på og hvilken studieretning de skal gå. De som ønsker det må få skoleplass der de bor, eller ved den skolen som er nærmest hjemkommunen.

Altså nærskoleprinspippet. Det er en trygghet for elevene, og det er en trygghet for skolene.

Det å sende ungdommer bort fra hjemmene sine på grunn av at Høyre-regjeringen mener det er best for elevene mener jeg blir feil. Og nok en gang håper jeg at flertallet i Stortinget ikke støtter opp om denne politikken. Dette handler om å skape en trygghet for folk, og da vil ikke regjeringens politikk være bra. Den skaper utrygghet, spesielt for de som kanskje sliter på skolen.

Les også

Frihet til å velge for noen få betyr ufrihet for mange

Les også

Sekstenåringer fra Trondheim bør få slippe å konkurrere med hele Trøndelag om en skoleplass

Kommentarer til denne saken