Regjeringen øker bøtene for mobilbruk i bil: – Fornuftig, mener Marit (54)

FORNUFTIG: Marit Aasbø (54) synes økninga var stor, men tror samtidig at det er det som må til for å få slutt på mobilbruk i bil.

FORNUFTIG: Marit Aasbø (54) synes økninga var stor, men tror samtidig at det er det som må til for å få slutt på mobilbruk i bil. Foto:

Fra og med 1. januar blir det mye dyrere å bli tatt for mobilbruk i bil. Bota går opp fra 1.700 til 5.000 kroner, og prikkene øker fra to til tre.

DEL

NAMSOS: – Det er trafikkfarlig å bruke mobiltelefonen når man kjører bil. Det har vært forbudt siden 2000. Likevel ser vi at mange ikke klarer å legge vekk mobilen når de kjører, og derfor øker vi nå bøtene til 5.000 kroner og prikkene fra to til tre hvis du blir tatt med mobilen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i ei pressemelding.

Endringene ble lagt fram i statsråd fredag, og trer i kraft 1. januar 2021.

Tror det må til

I dag er bota på 1.700 kroner, og du får også to prikker ved bruk av mobil. Prikkbelastninga for mobilbruk i bil innførte regjeringa i 2019, men det har ikke fått den forventa effekten.

– Vi må derfor ty til sterkere middel. Med høyere bøter og enda en prikk, håper jeg sjåfører ser alvoret i dette. Det skal være så trygt som mulig å ferdes i trafikken, sier Hareide.

Marit Aasbø (54) fra Namsos, mener det er fornuftig å øke bota for mobilbruk.

– Jeg har selv fått bot for mobilbruk i bil, og tenker det er fornuftig å øke bota, sier hun, som ikke er i tvil om at mobilbruk gjør noe med fokuset til sjåførene.

– Dette var en ganske høy økning, men samtidig er det sikkert det som må til for at det skal ta slutt.

På Facebook skriver politiet i Namdalen at det er ingen tvil om at mobilbruk kan settes i sammenheng med ulykker i trafikken.

– Forhåpentligvis vil en strengere reaksjon føre til at man velger å la mobiltelefonen ligge under kjøring - og dermed bidra i trafikksikkerhetsarbeidet.

Alle satsene økes

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland mener det er viktig at politiet har sanksjonstiltak som både virker forebyggende og får konsekvenser for dem som bryter loven.

– Dette er en kraftig økning, som jeg håper får folk til å tenke seg om. Det er ikke akseptabelt å bruke mobiltelefon når du kjører bil, og derfor får du nå svi dersom du gjør det, sier hun.

I tillegg skal satsene for alle forenkla forelegg økes fordi de ikke har vært endret siden 2018. Økningen er tilsvarende konsumprisindeksjusteringa fra 2018 til 2020.

– Bøter skal være avskrekkende. Da må vi sørge for at de holder et nivå som er i takt med prisutviklinga, sier samferdselsministeren.

ILLUSTRASJONSFOTO: Fra 1. januar øker regjeringen bøtene for mobilbruk i bil.

ILLUSTRASJONSFOTO: Fra 1. januar øker regjeringen bøtene for mobilbruk i bil.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken