Regjeringskvartalet får fasade fra Overhalla: – Det er definitivt den mest prestisjefylte kontrakten vi noen gang har inngått

Et av de største norske byggeprosjektene noensinne vil preges av betongelementer fra Overhalla Betongbygg.

DEL

(NT24) SKOGMO/OSLO: – Vi er stolte og ydmyke over oppgaven vi har fått. Og veldig, veldig glade, selvsagt.

Det sier Arnt Ove Amdal, gründer og administrerende direktør i Overhalla Betongbygg etter at industriselskapet på Skogmo har hanket inn kontrakten som omfatter utvikling og leveranse av prefabrikerte betongelementer til den 8.500 kvadratmeter store D-blokka i det nye regjeringskvartalet.

– Setter spor

De 220 ansatte i bedriften leverer til daglig skreddersydde betongelementer til fabrikker, kjøpesentre, landbruksbygninger, skoler, helsebygg og idrettshaller over store deler av landet. Nå er det altså landets absolutte maktsentrum som skal utsmykkes med fasadeprodukter fra Skogmo.

– Det er et byggeprosjekt som vil bli lagt merke til å sette spor etter seg i lang tid, mener Amdal.

GIGANTPROSJEKT: Byggingen av det nye regjeringskvartalet er blant de største byggeprosjektene i Norge noen sinne.

GIGANTPROSJEKT: Byggingen av det nye regjeringskvartalet er blant de største byggeprosjektene i Norge noen sinne. Foto:

Amdal mener at en skal lete lenge etter et mer sentralt bygg – både i geografisk, politisk og arkitektonisk forstand – enn det nye regjeringskvartalet i Oslo. Byggingen av mer enn 125.000 kvadratmeter med regjeringskontorer vil etter planen strekke seg over hele 2020-tallet. Her skal landets utøvende statsmakt samles, etter å ha vært spredt på ulike adresser siden terrorangrepene 22. juli 2011.

– Er dette den største kontrakten i selskapets historie?

– Nei, det er det sannsynligvis ikke. Men det er definitivt den mest prestisjefylte, sier Amdal.

Kostnadsrammen for gigantprosjektet er ikke fastsatt. Det er ventet at Stortinget behandler rammen i løpet av året.

Bygger for statsministeren og UD

Det er den trondheimsbaserte byggentreprenøren HENT som har fått oppdraget av Statsbygg om å bygge D-blokka i det nye regjeringskvartalet gjennom en såkalt samspillsentreprise.

– Kontraktsmodellen innebærer at entreprenøren kommer inn tidligere enn normalt, før prosjektet er ferdig utviklet. Prosjektet gjennomføres med en felles organisasjon hvor byggherren, entreprenøren, ledende rådgivere og underleverandører er en del av laget. Målet er å tilføre entreprenørkompetanse tidlig i prosjektet. Partene har felles ansvar for utvikling, prosjektering, planlegging og bygging, opplyser Statsbyggs kommunikasjonsleder Pål Weiby.

I grunnlaget for prosjektet sier Statsbygg blant annet dette om valget av fasader:

«Fasadens karakter skal være tidløs og varig. Fasaden skal ha et lyst utrykk. Materialer som kan være aktuelle er betong med natursteintilslag eller naturstein. Det er en stor grad av repetisjon i fasaden, noe som gjør det mulig å bygge rasjonelt og om mulig prefabrikkeres. Det er stilt sikkerhetskrav til fasadene.»

Det er ingen hvem som helst som flytter inn i det ti etasjer høye nybygget: Både statsministerens kontor og Utenriksdepartementet får kontoradresse i D-blokka.

MEKTIG INNGANG: D-blokka skal huse både statsministerens kontor og UD.

MEKTIG INNGANG: D-blokka skal huse både statsministerens kontor og UD. Foto:

Utvikling i samspill

Overhalla Betongbygg har blitt tildelt kontrakt på samspillsfase 1 etter gjennomført konkurranse gjennom HENT. Overhalla Betongbygg har beskrevet løsningsforslag for leveranse av prefabrikkerte betongelementfasader til prosjektet. Prosjektet deles i to faser: samspillfase 1 og samspillfase 2 (gjennomføring). Samspillfase 1 er i gang og her vil Overhalla Betongbygg i samarbeid med HENT, byggherre og rådgivergruppen videreutvikle de prosjekterte løsningene.

– Vi gleder oss til å komme i gang med sammen med HENT og Team Urbis. For vår del vil dette arbeidet strekke seg over flere år, og er en viktig anerkjennelse av vår satsing på bærekraftige betongfasader, sier Amdal.

TRINN 1: D-blokka skal bygges i det første byggetrinnet. Illustrasjon.

TRINN 1: D-blokka skal bygges i det første byggetrinnet. Illustrasjon. Foto:

Ifølge Amdal har ledelsen i selskapet jobbet intensivt gjennom mange måneder for å sikre seg innpass i prestisjeprosjektet.

– Vi begynte allerede i 2019, og har særlig jobbet med prosjektet gjennom våren og sommeren i år, forteller Amdal.

Ifølge industrigründeren går produksjonslinjene for fullt i selskapet. Tidligere i år ble ordrereserven vesentlig styrket etter at Amdal og co landet flere kontrakter i Trøndelag. Selskapet skal blant annet levere elementer til ny settefiskfabrikk i Heim, Biltema-varehus i Namsos og Rørvik Spektrum, kystbyens nye storstue.

Oppdraget med å utvikle fasade til regjeringskvartalet kommer likevel godt med i et koronapreget marked.

– Vi har mye å gjøre, men vi merker at det er mer skepsis i markedet. Vi må fortsatt stå på og selge, avslutter Amdal.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken