Gå til sidens hovedinnhold

Reidar Aarsand til minne

Reidar Aarsand fra Årsandøy i Bindal var en landskjent og særs dyktig profesjonell trekkspillutøver, som bl.a. ble nordisk mester på klassisk trekkspill.

Fredag 18. september ble hans urne satt ned på Vassås kirkegård, og mange var møtt opp for å ta avskjed med bindalingen.

Han døde 23. januar 2019, bare få dager før han ville fylt 73 år.

Reidar vokste opp i Storvika i Bindal kommune, og han var yngst i en søskenflokk på fire. Det var en musikalsk familie som bodde i det lille huset i Storvika. Faren Oluf spilte fiolin, og det gjorde også de to eldre brødrene Petter og Johan. Reidar ville heller spille trekkspill, og 9 år gammel fikk han sitt første spill, et Henschien major 2 med 120 basser. Instrumentet fikk han tilsendt fra en onkel som bodde på Svalbard. Det tok ikke lang tid før de første melodiene var lært. Noen lettvint veg til spilleferdighetene var det imidlertid ikke, for han hadde en streng læremester i sin eldre bror Johan. Melodiene måtte læres etter noter, og det fikk stor betydning for Reidars videre trekkspillkarriere.

Sin første opptreden hadde Reidar som 11-åring da han spilte på basar i heimbygda Årsandøy sammen med broren Johan. Det ble mye basarspilling i løpet av skolealderen. Sin første profesjonelle jobb hadde han på Elveseter Turisthotell da han var 16 år gammel. Det ble spilling på dette hotellet 4 sommer- og 2 vintersesonger.

For Reidar var det aldri tvil om hva slags yrke han skulle satse på. Det måtte bli musikk. Han skaffet seg derfor en solid musikkutdannelse. Det begynte med Sund Folkehøgskole- musikklinjen. Siden dro han til Oslo og 3 års studier ved Veitvedt Musikkkonservatoriet, hvor han hadde Toralf Tollefsen som lærer.

Mens han studerte hos Tollefsen deltok han i forskjellige musikkonkurranser. Høydepunktet var nok da han i 1967 ble nordisk mester på klassisk trekkspill i København.

Etter endt militærtjeneste i 1969 bar det til Moskva og Gnesininstituttet, hvor han studerte i 2 år. Reidar Aarsand var for øvrig første norske trekkspiller som studerte ved dette berømte instituttet. Reidar har fortalt at han allerede før han søkte seg til Moskva hadde akkompagnert russiske amatørkunstnere som gjestet Norge, og han ble betatt av deres musikk. Han følte seg tiltrukket av stemningen i den russiske musikken, og det er lett å forstå dette når man hørte Reidar spille f.eks. russiske folkemelodier. Det er ikke mange norske trekkspillere som behersker denne musikkformen like godt som bindalingen gjorde.

En litt "annerledes" trekkspiller kan man kanskje si om Reidar Aarsand. Ved siden av at han var første norske trekkspiller som dro til Russland for å studere trekkspill, var han også en av få trekkspillere her i landet som behersket sigøynermusikk på en skikkelig måte. Samarbeidet gjennom 25 år med den verdenskjente sigøynerstjernen Raya gjorde kanskje Reidar mest kjent. Sammen fartet de rundt i store deler av verden: Hele Skandinavia, Tyskland, Frankrike, Monaco, Beirut og India. I Norge er det ikke mange skoler som ikke hadde besøk av Raya og Reidar. Det ble også mange radio- og tv-opptredener, både i Norge og i utlandet. I tillegg ble det plateinnspilling med sigøynermusikk både i Finland og Sverige.

Det største inntrykket syntes likevel Reidar det var å komme sammen med sigøynerne og få innblikk i deres musikk. Gjennom samarbeidet med Raya var han mye sammen med sigøynerne, og han ble akseptert av dem. Han fikk bl.a. eget sigøynernavn, – «Godi», som betyr å ha hodet på rette plass.

Ved siden av sigøynermusikken turnerte Reidar flere ganger med Riksteateret, og spilte også innimellom på Det Norske Teatret. «Kirsebærhagen», «Jeppe på Bjerget», «Spillemann på taket» og «Piaf» er noen av forestillingene han «ga musikk til». Han var også musiker i flere kabaret- og konsertprogram i samarbeid med skuespillere og sangere, som f.eks. Rolf Søder og Inger Lise Rypdal. I tillegg ble det en god del restaurantspilling opp gjennom årene. Bl.a. spilte han i 10 år på Gamlebyen Gjestgiveri i Oslo, hvor han underholdt gjestene. I 1997 ble han tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere.

Reidar Aarsand var ikke så aktiv med å gi ut egne innspillinger. Han likte bedre å spille for et publikum enn foran en mikrofon. For Reidar var det musikken som var det viktigste, og han ga like mye enten det var på en skolekonsert med få tilhørere eller det var konsert i Danmark med 150 000 tilhørere. Han rakk likevel å spille inn en CD, som ble gitt ut i 1999 og har navnet «Accordion virtuoso».

De siste årene slet Reidar med sykdom. For noen år siden fikk han lungekreft og ble operert. Kreften ble han frisk av, men senere måtte han amputere begge benene pga. av blodforgiftning. Hans siste bosted ble Vålerenga bo- og kultursenter i Oslo.

Reidar etterlater seg to voksne sønner — Petter og Audun.

På sin CD spilte Reidar bl.a. inn den russiske sigøynerromansen «Jeg møtte deg». Jeg var så heldig å få møte Reidar, – mange ganger. Jeg er evig takknemlig for alle stundene opp gjennom barne- og ungdomsårene hvor jeg fikk sitte og lytte samt ta til meg lærdom de mange gangene Reidar var hjemme i Bindal. Sammen med min svigerbror Kåre Rossdal som spiller gitar, kunne de sitte timevis og spille.

Reidar Aarsand har satt varige musikalske spor etter seg. Han var en stor kunstner på sitt instrument, – en musiker av ypperste klasse. Nå er siste tone spilt, men hans musikk vil leve videre.