NAMSOS: På hvert av stedene den store turneen reiser til, skal det lages et program med alt fra stedsportretter til humoristiske innslag. Første sending er 22. september fra Lakselv.

– Vi skal finne de gode historiene fra revymiljøet og revykulturen på de forskjellige plassene vi er innom. Vi har lokale revy-ildsjeler som hjelper til på alle plassene, og de sørger for lokaliteter og å finne folk vi kan intervjue. På hver plass blir det et tema. For eksempel på Ørnes har de Tjongsfjordrevyen, hvor de er flinke til å få med ungdommen. Da skal vi se på hva det er de gjør rett for å rekruttere de unge, sier Ina Dahl, daglig leder i Norsk Revy.

På slutten av oppholdet på de ulike stedene produseres det en rikholdig direktesending.

– Det blir en hybridvariant. Vi gjør opptak i to dager på plassene som vises under sendinga, og så er det tre revynummer som framføres live. I NM i revy er det 20 nummer, og juryen har plukket ut 19. Så det er en plass ledig. Det er det siste nummeret vi skal finne, og vi har gitt all makt til folket. Publikum i salen skal kåre vinner på hver plass, og det åtte numrene legges ut på nett etterpå, og så kan hele landet stemme.

– Gleder oss

At det igjen blir opptredener framfor et live-publikum er noe mange har lengtet etter.

– Det er et ønske fra revyfolket. Vi hadde digitale semifinaler i NM i revy, men revy er jo en live uttrykksform hvor det er en kommunikasjon mellom artist og mottaker. Det får vi gjort nå med at de fysisk står på scenen. Det gleder vi oss til, og prøver å gjøre det til ei bra opplevelse.

Et mål med prosjektet er også å kartlegge hvordan det står til med Kultur-Norge etter en lang periode med pandemi.

– Vi ønsker å se på hvor er vi i dag og hvordan vegen blir framover. I så måte er revygruppene svært egnet å se på. For det finnes mange grupper, som har lik uttrykksform, men ulike tradisjoner, sier Dahl, og legger til:

– Det er ei fin kartlegging for Norsk revyfaglig senter, for etter at verden har vært litt snudd på hodet er det bra å se på hva som skal være fokus i framtida. Det handler også om å fortsatt gjøre kulturdeltagelse attraktivt, og hva vi kan bidra med i tida som kommer.

Lokal kompetanse

Totalt er det 16 personer som er med i produksjonsteamet, og de fleste er fra Namdalen. Norsk revyfestival eier prosjektet, og har leid inn NA som teknisk gjennomfører og «ideutklekker». Flere andre aktører er også involvert.

– Vi ønsker å skape kompetansebygging i Namdalen, så vi benytter mest lokale varer og har med mest mulig lokale fagutøvere. Så har vi henta ressurser eksternt som vi ikke har her, sier Dahl.

Det har også et annet viktig aspekt ved seg.

– Målet er å utvikle kompetanse på det tekniske nivået sånn at vi i Namdalen kan ta på oss alle typer arrangement i framtida. Vi vil rett og slett skape et kompetansemiljø her.

Godt salg og ny festival

Selv om fokuset nå ligger på den månedslange turneen, har Dahl også et øye på framtida.

– Jeg tror Namdalen kommer styrka ut av dette prosjektet, og tror det også vil føre til at mange kommer tilbake til Høylandet i 2023 når vi skal arrangere revyfestival igjen.

Etter at den forestående turneen er ferdig, skal det hele avsluttes med NM i revy som i år foregår i Olavshallen i Trondheim 5.–6. november.

– Billettsalget går over all forventning, så det tror jeg blir et høydepunkt, smiler Dahl.