Gå til sidens hovedinnhold

Rød Nøkkerose, identitet og stå på vilje!

Nærøysund kommune har enda ikke valgt kommuneblomst, noe også Norsk Botanisk Forening påpeker i et brev til kommunen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den botaniske forening peker i samme brev på Fjørekoll som den beste kommuneblomsten, alternativt Gåsemure. Ingen av disse alternativene er best, slik vi ser det.

Vi har mange vakre blomster i vår kommune, så det mangler ikke på arter å velge fra. En blomst vi kunne valgt var Prestekragen, den kan jo blant annet knyttes opp imot vår kristne kulturarv, Nærøykirka og det hvite i kommunevåpenet. Kystlyng er en annen vakker plante, som man kan finne mange plasser og som folk flest har et forhold til. Hestehoven som spretter opp om våren, sprenger seg gjennom asfalt eller hva det skal være med sin ukuelige livsvilje og kraft kunne jo vært en god metafor på innbyggere og næringsliv i vår flotte og spenstige kommune.

Men til syvende og sist så er det bare en blomst som er verdig å være kommuneblomst i Nærøysund. Europas vakreste ville vekst som den også er blitt kalt, den Røde Nøkkerosen.

Den er ikke bare vakker, den er også unik, den vokser bare vilt to plasser i Norge og er meget sjelden og utrydningstruet.

Da de røde nøkkerosene ble oppdaget i kommunen vår på tidlig 1900-tallet holdt de på å lide en trist skjebne. Forurensning og plyndring av den sjeldne blomsten holdt på å ta knekken på den for godt. I 1995 forsvant den fra sitt opprinnelige tilholdssted i Løypmotjønna, men heldigvis hadde lokale blomsterentusiaster spredt stiklinger til andre vann i kommunen vår. Nedgangen fortsatte likevel for den uheldige røde nøkkerosen frem til 2006, da det bare var en igjen.

Historien om de røde nøkkerosene i Løypmotjønna som nesten var helt borte, er også en historie om enkeltmenneskers utrettelige kraft og etter hvert historien om hvordan et helt samfunn engasjerte seg i å berge en blomst. Nå ser det ut som den klarer seg og overlever i Storveavatnet og hvert år er det like spennende å ta turen for å se hvor mange knopper som slår ut i full blomst.

Den røde nøkkerosen er kjent over hele landet, langt utover kommunens grenser. Vi har et flott bygg kalt opp etter den i vår kommune og den er en del av vår kommune sin historie.Den er en flott ambassadør for Nærøysund på så mange måter, for oss er det ikke tvil.Vi velger oss den Røde Nøkkerosen som kommuneblomst.

Kommentarer til denne saken