RØRVIK: Datoen var 22. oktober, og året var 1920.

Med Sigrid Svendsgaard som den første lederen ble ei forening født. Ei forening som 100 år senere har mye å feire.

– Det holder ikke bare å si gratulerer med dagen, for dere har så utrolig mye å være stolt over, sa Ellen-Sofie Egeland mens hun så utover de finkledde inne på Rørvik samfunnshus.

Hun er organisasjonsleder i Norske Kvinners Sanitetsforening, og hadde tatt turen til Rørvik for feiring av 100-årsjubileet lørdag.

– Jeg håper dere tenker over hva dere har betydd de siste årene, og hva dere fortsatt betyr, fortsatte organisasjonslederen, som beskrev seg selv som stolt over å få være her akkurat denne dagen.

– Rettighetene til kvinner kommer ikke av seg selv, så framover må dere være med på å kjempe videre, og være gode rollemodeller. Tusen takk for all tid dere bruker under logoen.

– Har gjort mye for utviklinga

Norske Kvinners Sanitetsforening ble grunnlagt 26. februar 1896, og er i dag Norges største kvinneorganisasjon med totalt 42.000 medlemmer fordelt på 620 lokalforeninger.

24 år etter grunnleggelsen var foreninga på Rørvik en realitet, og både medlemmene og flere inviterte gjester var samlet for feiring denne helga.

Deriblant Nærøysund-ordfører Amund Hellesø, som startet sin tale med å gratulere med jubileet, før han påpekte at 100 år er en anstendig alder.

– Jeg vet ikke om dere som andre hundreåringer får brev fra Kongen, men det hadde dere i alle fall fortjent, sa Hellesø, som videre mimret tilbake til sitt eget første møte med sanitetsforeninga.

Den tok plass akkurat her i 1985.

Da fikk nemlig Hellesø sitt første oppdrag med mikrofon i hånda, og sangen han framførte, «Ballongvisa» av May Britt Andersen, fikk sanitetskvinnene et gjenhør med i anledning jubileet.

– I 100 år har dere gjort så mye bra for utviklinga i Rørvik, og ofte har dere ligget framfor kommunen, sa Hellesø etter å ha framført låten foran det lydhøre publikummet.

Gavmilde kvinner

Noe av det første sanitetskvinnene gjorde etter oppstarten var å støtte opp om Rørvik kirke, før det i 1925 ble gjort vedtak om å bygge sykestue. Den ble innviet i 1939, men etter krigen ble det nødvendig å bygge en ny.

Den nye sto ferdig i 1973, og i 1984 hadde foreninga også bygget varmtvannsbasseng.

Etter en stund solgte de bygget til kommunen, og fikk penger til å bygge Kløvertunet.

– Dere har satt dype spor, og jeg håper dere setter dere nye mål for de neste 100 årene, sa Hellesø.

– Nå trenger samfunnet frivillige mer enn noen gang.

De siste årene har gavmildheten til sanitetsforeninga fortsatt. Blant mange ting de er engasjerte i kan frokost for skolebarna og støtte til lysløypa nevnes. Og som i oppstarten, har de fortsatt å støtte kirka på Rørvik. Senest med å gi en halv million til altertavla i den nye kirka.

Fem gavesjekker

– Det er viktig for oss at pengene vi samler inn skal gå tilbake til lokalsamfunnet, sa Bente Moe Forås, leder i Rørvik Sanitetsforening, før hun røpet en av overraskelsene på programmet.

Selv på ei feiring av seg selv, hadde sanitetsforeninga bestemt seg for å dele ut gaver.

– Vi har fem gavesjekker som vi vil dele ut, fortalte Forås, før hun røpte at sykehusklovnene i Nord-Trøndelag, Rødkløverhusene i Levanger og Namsos, samt Kvinnehelsefondet var mottakere av gavesjekkene.

Den største av dem, på 100.000 kroner, var det Amund Hellesø og Nærøysund kommune som mottok på vegne av Rørvik sykestue.

– Pengene skal gå til beboerne på sykestua og på Soltoppen, og nærmere bestemt til trivsel og glede, sa Forås.

Ønsker flere medlemmer

Etterpå ble tre æresmedlemmer utnevnt. Karin Mæhle Hagen, Ellinor Moe og Randi Lauritzen har alle tre vært medlemmer i rundt 60 år, og ble derfor satt pris på under feiringa.

Framover ønsker lederen at flere melder seg inn i foreninga. Nå er de 65 medlemmer, hvorav 20 er aktive.

– Vi ønsker oss at mange flere melder seg inn, så vi kan fortsette arbeidet. Hvis ikke blir det nok ikke 100 år til, sier hun.

Les også: 165 elever gikk til dekket bord