NAMSOS: Russetida nærmer seg med stormskritt for årets avgangselever på landets videregående skoler. Sjeldent har det vært så mye å gjøre for medlemmer i russestyret. Russestyret på Olav Duun i Namsos kan forklare at det ikke har vært noen enkel situasjon.

Magnus Torvik er russepresident hos russen i Namsos, Dina Aglen Dyrendal er visepresident, mens Ådne Gjeitsund og Ursula Fossland er festsjefer.

– Det har egentlig gått fra å være festsjef til koronasjef, forklarer Fossland.

Mistet mye

Selv om russetida er det store høydepunktet for russen, kan avgangselevene fortelle om at det er flere høydepunkt som allerede har gått tapt.

– Vi skulle egentlig til Åre i desember. Det ble det jo ikke noe av. Selv om turen ble forsøkt flyttet vil den nå bli avlyst.

Turen til Åre har vært en tradisjon, hvor russ fra hele Trøndelag samles. Sist arrangert med fjorårets russ, som fikk arrangert turen før koronautbruddet.

– Det er jo selvfølgelig veldig kjipt, men vi får ikke gjort noe med det, forteller Gjeitsund.

En annen tradisjonsrik russebegivenhet som ble påvirket var russequizen.

– Russequizen ble faktisk en suksess. Vi gjennomførte den digitalt, og det gikk overraskende bra. Totalt 70 personer var med, fordelt på 14–15 lag, sier Torvik.

16. april til 17. mai

Fjorårets russ måtte belage seg på strenge restriksjoner, som gjorde det umulig å kunne samles i større folkemengder. Russegrupper og venner måtte belage seg på å samle seg i grupper på 4–6. Noe som gjorde at blant annet namsosrussen valgte å utsette feiringa til juni. Fjorårets løsning kan fort bli svaret i år også.

– Istedenfor å utsette russetida er planen å forlenge den. Det gjør at vi får en større mulighet til å spre feiringa utover, med festing i helgene og samtidig få kombinert det med skole. Hvis situasjonen forverrer seg kan det bli aktuelt å flytte russetida, sier Dyrendal.

Går alt etter planen, vil årets feiring foregå mellom 16. april og 17. mai.

– Vi hadde også en plan om å få til en russecamp i likhet med fjorårets russ. Men på grunn av koronasituasjonen, blir det uaktuelt, forklarer hun videre.

– Vi har fortsatt ikke hatt noen dialog med kommunen og politiet, men vi skal ha det innen kort tid.

– Tærer på psyken til de unge

Temaet om psykisk helse er kanskje mer aktuelt enn noen gang, og koronatida har hatt sin påvirkning på ungdommen. Skolen arrangerte også en temadag, hvor psykisk helse var tema.

– Det er klart at situasjonen tærer på psyken til de unge, sier Torvik og forteller videre:

– Vi hadde jo lockdown på starten av skoleåret, hvor da alt foregikk digitalt. Med fokus på psykisk helse ble vi da oppfordra av lærerne til å ringe en medelev hver dag, og gjerne også noen vi ikke hadde så god kontakt med. Det ble ikke akkurat en storsuksess, men det hjalp kanskje for noen.

Ungdommen er blant de mest sosiale aldersgruppene – samtidig må de stille seg bakerst i køa for vaksine. En kjip situasjon forklarer de, men forstår likevel at det er slik.

– Vi er kanskje de som må ofre mest, men likevel er det ikke veldig synd på oss. Vi tåler mye bedre å få viruset, og festing kommer ikke i første rekke.

– Vi håper på muligheten til en god fest, når situasjonen tillater det. Jeg tror vi kommer til å sette mer pris på festene vi får nå, siden det er så uforutsigbart, forklarer Torvik.

Russedressen blir på

Selv om russen har gått glipp av mye, og fortsatt har en noe usikker slutt på russetida, har det også kommet noe positivt ut av tida.

– Vi er mer oppdatert på nyheter nå enn noen gang. Nyheter er jo noe som angår oss i stor grad nå for tiden, vi må få med oss hvordan ting blir.

Og en ting er de spesielt glad for.

– Etter dialog med skolen har vi fått godkjennelse til å bruke russedressen på skolen. Det var jo litt bråk der med en tidligere årgang, men vi er glad for at skolen viser forståelse. Dressen blir på!