NAMSOS: Lars Petter Skaanes er nestleder i organisasjonen Veteraner i Namdalen, som sammen med Forsvaret og Namsos kommune var med på å hedre alle som har deltatt i internasjonale operasjoner for Norge.

Godt over 20 veteraner møtte opp – og totalt 30–40 personer deltok på markeringa som inneholdt både taler og kulturelle innslag.

– Elever fra musikk, dans og drama fra Olav Duun videregående skole sto for de kulturelle innslag – i tillegg talte varaordfører Kjersti Tommelstad og Bjørn Ola Hasfjord fra Forsvaret blant andre – i tillegg holdt jeg en kort hilsen, forteller Skaanes.

Han beskriver arrangementet som hyggelig og koselig – og ikke minst verdig.

– Vi kom litt sent i gang med planlegginga som følge av pandemien, men det er noe vi skal ta med oss til neste år. Det er en fin tradisjon og en fin plass å møte andre veteraner. At vi kan møtes og prates – om både enkle ting – men også tøffere ting, er veldig viktig. Det er mange som kanskje har sittet mye alene under pandemien, så dette var kjærkomment, sier han.

Skaanes sier videre det er kjempeflott at Namsos kommune har tatt på seg rollen som en slags vertskommune.

– Hva betyr det for dere med en slik veterandag?

– Vi har på en måte slitt litt med å hedre den innsatsen som er lagt ned, så dette gir en god anerkjennelse for det arbeidet som faktisk er gjort etter andre verdenskrig og fram til i dag. Det øker stoltheten til den enkelte, tror Skaanes.

Blant de frammøtte på Veterandagen, var det også noen som var med i Tysklandsbrigaden, der Norge deltok fra 1947 til 1953.

– Det er veldig spesielt med tanke på at de begynner å dra på årene – og at de kan møte andre veteraner fra nyere tid, sier Skaanes.

Han forteller også at det er noen som skal få medaljer etter hvert – med tanke på at de kom litt seint i gang med planlegginga før årets markering.