STEINKJER: 40-åringen fra Kvelia i Lierne har ikke hørt mange podkaster selv, men nå har hun sin egen.

Nå lanseres podkasten «Flink Pike». Podkasten er produsert av NA, og blir tilgjengelig også via Trønder-Avisa, iLevanger og andre aviser som er tilknyttet Amedia i Trøndelag.

I podkasten intervjuer Skjervø en rekke profilerte kvinner fra Trøndelag. I de fire første episodene er helseminister Ingvild Kjerkol, daglig leder Ida Kristin Johansen for Hugos Tivoli, kommuneoverlege Sunniva Rognerud og politisk rådgiver Jorid Juliussen Nordmelan gjester.

– Jeg har i lang tid tenkt å skulle gjort noe for å løfte fram flinke damer, sier Skjervø, som røper at blant andre artisten Carina Dahl og Randi Ness, tidligere rådgiver for generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato, er blant de neste gjestene.

Her kan du høre de fire første episodene:

Løfter fram profilerte kvinner

Hun jobber til daglig som rådgiver for Ungt Entreprenørskap Trøndelag, og har blant annet sittet i kommunestyret i Lierne og i fylkestinget for Arbeiderpartiet i gamle Nord-Trøndelag – hvor hun blant annet var komiteleder for samferdsel og næring.

– Ofte er kvinner veldig harde mot både seg selv og andre. Vi skal være 100 prosent sikre dersom vi kaster oss ut i noe, og andre ganger tør vi ikke helt å gjøre det. Også er det mye sjalusi ute og går, sier Skjervø.

– Hvilken type sjalusi?

– For eksempel som at man tenker at andre får til ting så enkelt. «Hvorfor får hun den jobben, og ikke jeg?». Jeg tror også sosiale medier har vært med på å forsterke sjalusien. Vi deler kun det positive, også klarer man ikke å prosessere at det aktuelle bildet eller innlegget er en liten del av livet, sier hun.

– Er dette problemet større for kvinner enn for menn?

– Det holder på å utvikle seg til å bli et problem for menn også, men jeg synes generelt vi kvinner har mye å gå på når det gjelder framsnakking. Å være stolte av det vi selv, og andre får til, sier Sara Kveli Skjervø.

Og det var derfor hun ønsket å høre historiene til kvinnene som har lyktes.

– De vi ser på som flink og vellykka. Vegen dit kan ha vært kronglete, vanskelig og tung, men det er sjelden noe vi ser. Historiene deres, pirrer nysgjerrigheten min, sier hun.

Vokste opp med ungkarer

Selv vokste Sara opp i en tid hvor rovdyrproblematikken var et hett tema i heimbygda, og da ungkarene i Lierne var kjente. På den tida var det et stort kvinneunderskudd i kommunen og det ble arrangert ungkarsfestival hvor det kom busslass med giftelystne kvinner opp til fjellkommunen.

– Jeg vokste opp med ungkarene, og de passet på meg i ungdomsåra. Jeg er veldig glad i dem, og det gjorde at jeg hadde flest guttevenner. De var enklere å forholde seg til. Jeg orker ikke jente-dramaet og alt tullet det førte med seg, sier hun.

– Har du merket en fellesnevner blant de du har intervjuet?

– De er uredde. De tør å kaste seg ut i ting, og det har ikke alltid vært så enkelt på vegen dit de er i dag, sier hun.

Selv trengte hun et puff for å realisere podkast-ideen. Det kom fra Norske Kvinners Sanitetsforening i Nord-Trøndelag.

– Jeg gikk rundt og var veldig fornøyd med ideen, men gjorde ikke noe med det. Hadde det ikke vært for sanitetsforeninga, hadde det ikke blitt noe av. De inviterte til et møte, og var superpositive til prosjektet og jeg fikk midler til innspillingsutstyr. Det ga meg puffet jeg trengte for å komme i gang, sier libyggen.