HØYLANDET: – Nå er vi i gang igjen! Om noen trodde at en pandemi ville ta knekken på oss – må de tro om igjen, sier Hege Nordheim-Viken, ordfører i Høylandet kommune.

Da pandemien satte en stopper for å arrangere Revyfestivalen på normalt vis, brettet hållingene opp ermene på dugnadsskjortene og lagde Avlystdagan – en festival som skal vare i fire måneder.

Og fredag kveld gikk startskuddet for festivalen på Høylandet. I helga kan revyglade festivaldeltakere vente seg musikk, underholdning, aktiviteter og selvsagt revy.

– Men før vi kan sette i gang må vi åpne festivalen, og det bruker ikke gå lydløst for seg, meddelte Nordheim-Viken fra scenen før hun ønsker revylegenden Lornts Mørkved velkommen.

Klassisk kanonåpning

I kjent Lornts Mørkved-stil, var det både kanon og kruttrøyk til stede da festivalen brakte løs.

– Da handler det bare om å få det til å smelle. Jeg skal av flere grunner ikke skyte inni her, for da får vi fullt av folk fra øre-nese-hals etter oss, sier Mørkved mens han tar med seg kanonen ut av selve teltet.

Mørkved spøker om at kanonen blant annet er fylt med en pulvervariant av covid-19-vaksinen, og at man dermed blir 30–40 prosent beskyttet mot smitte om man tar ordentlig magedrag etter skytinga.

– Dere som allerede er ferdigvaksinert kan sette dere litt lenger bak, så slipper vi fram ungdommen.

Deretter ble kanonen påtent, og med et kanondrønn var festivalen i gang.

– Fantastisk gode

Selv om Revyfestvalen blir litt annerledes i år, skal det fortsatt de aller beste revynumrene velges ut. En jury har derfor brukt de to siste dagene på å se gjennom hele Revy-Norges innsendte bidrag til festivalen.

– Selv om vi alle er enige i at humor og revy er aller best live, har bidragene jevnt over vært fantastisk gode, sier Terje Sporsem, standupkomiker og juryleder.

Sporsem skal sammen med resten av juryen, bestående av Espen Borge, Sølvi Dahlen Lauvsnes og Hanne Vilja Sagmo, velge ut de 19 beste revynumrene som går videre til NM i Revy sin semifinale.

Juryen forteller at diskusjonene delvis har gått hett for seg i utvelgelsen.

– Selv om selve revynumrene bare er fire minutter lange, har vi delvis diskutert i ei halvtime etterpå, forteller Sporsem.

– Vi blir nødt til å brekke hvert nummer helt ned til detaljnivå. Samtidig må vi også tenke på hvordan nummeret ville fungert foran et publikum, forteller Borge.

Nå er imidlertid de beste numrene valgt ut, og skal vi tro juryen, kan festivaldeltakerne se fram til lørdagens semifinale i NM i Revy.