Gå til sidens hovedinnhold

Sett deg på toget og løs en billett til en virkelighetsflukt

Jeg vet ikke om det er mulig å være skipbrudden på Facebook, men det var der høyrepolitikeren Joar Grøtting kom med hjertesukket. «Er det bare negative ting som skjer? Finnes det ikke en eneste sak som kan lyse opp hverdagen litt?»

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Grøtting viste til tv-nyhetene. Det er vanskelig å ikke være enig med han for «Herrens klinkekule» skinner ikke like blankt om dagen som vi skulle ønsket.

Da fjernsynet kom i sin tid, fikk vi både pausefisker og hele verden i fanget – om ikke antenna kom ut av stilling. I dag går folk med nyhetene i lomma, og våkner en om natta, er vegen kort til å sjekke tallet for antall covid-smittede i Norge og verden i den nye dagen som ennå ikke har demret.

Det er nok mange som tenker slik som tv-titteren fra Lund. Og om en hopper fra tv til avisenes verden, vil en finne igjen mye av det samme nyhetsbildet. Det er vanskelig tider for mange og konsekvensene av det må vi belyse, men det ligger langt framme i panna hos oss i NA å løfte fram de gode nyhetene; formidle tankene til de som lykkes og har tro på framtida både på vegne av seg selv og andre.

Det er dystert, selv om vaksineringa av verdens befolkning har startet, men slikt tar tid. Dessuten tar det tid å produsere milliarder av doser.

Nå skal opplyses at partikollega Pål Sæther Eiden fra Rørvik prøvde å muntre opp Grøtting med at han hadde sett på tv at Arbeiderpartiet var nede i 17,5 prosent på gallupen. Slik gleder naturligvis høyrefolk, men det er kortvarig, ettersom KrF og Venstre kaver i bunnsjiktet.

Seiersgangen til Trygve Slagsvold Vedum er nok ikke heller spesielt oppmuntrende for høyrefolk. En kan ikke bli annet enn fascinert av Sp-lederen som kommer seg helskinnet ut av det meste. En dag kan han hamre løs på Forskjells-Norge. Neste dag mener han at Norge har nok penger til å kjøpe seg ut av vaksinekøen, slik Israel og Sveits har gjort. På bekostning av land som ikke bader i penger.

Jeg vet ikke hvilket parti bonden Tor Ivar Viken på Høylandet stemmer på. Jeg har ikke grunnlag for å si om han er en dyktig bonde eller ikke. Det jeg vet, er at han er en glimrende fotograf. Om ikke lenge har han gledet NA-lesere med bilder i snart 40 år. Fra mitt ståsted er han en av landets beste sportsfotografer. Han besitter evnen til å fange det spesielle øyeblikket. Det som skiller seg ut. Til at et bilde ikke bare lever en dag, men i mange år etterpå.

Du har sikkert noen bilder selv som husker bedre enn andre. Som du enten har tatt selv eller sett og tatt vare på.

Det finnes andre personer enn meg med sekken full av kunnskap og råd om hva vi skal gjøre eller ikke i disse tider med alle restriksjoner. Mitt lille råd er å hente fram noen bilder som betyr noe for deg. Sett deg på toget og løs en billett til en virkelighetsflukt. Til en annen tid, det behøver ikke å være det verste en gjør i løpet av dagen.

Et av mine bilder er dette. Tatt av fotograf Viken da det store Bislett-publikummet hyllet noen av våre fremste skøyteløpere. «Svanen» Fred Anton Maier, «Kong Glad» Hjalmar «Hjallis» Andersen (sittende) og Knut «Kupper'n» Johannesen. Hvorfor? Jeg er ikke i stand til å sette ord på alt, men det har alt. Nostalgi, glede og stolthet, og at det kommer bedre tider. For det har vært gode tider, som da dette enkle fotografiet ble tatt.

Fritt for pandemi, hobby-statsepidemiologer og ellers alt som innsnevrer vår frihet.

Hva så med Joar på Lund? Et lite tips inn mot helga er å se mindre tv og heller lese i NA. Jeg anbefaler sakene om Åse Marie Foss Bruun fra Botnan. Hun som satt alene på loftet nyttårsaften – med redsel, skam og covid-19. Og om popartisten Adrian Jørgensen fra Bindal, som fikk påvist koronasmitte etter sin juleturne. Han måtte feire jula alene.

Det er ingen gladsaker, men det er interessant og lærerikt å lese hvordan de taklet utryggheten og tankene om sykdomstida. Med å dele sine historier bidrar de til at vi andre kan forstå det som skjer bedre og unngår at noen mennesker påfører andre en skam ved å bli smittet.

Kommentarer til denne saken