NAMSOS: Spesielt én fører fikk forklaringsproblemer da han lørdag ettermiddag ble stoppet med tilhenger ved innkjøringa til Møllevegen like øst for Namsos.

For det første hadde føreren kun sikret en om lag 500 kilo tung materialstabel med egensikring og kun et tynt spennbånd.

– Lasteplanet var dekket med snø og is og materialpakken var flyttbar med håndmakt, opplyser kontrolleder Mariusz Szymczyk i Statens vegvesen – og legger til at lasten var sikret cirka 25% framover, sidevegs og bakover.

– Kravet er minimum 100% framover og 50% sidevegs og bakover, opplyser Szymczyk.

– Dette er alvorlig. Hadde føreren foretatt nødbremsing, er jeg helt sikker på at materialstabelen hadde kommet inn i bilen, sier kontrollederen.

Den samme ekvipasjen manglet dessuten strømkabel mellom bil og tilhenger, og kjørte dermed uten lys på hengeren.

– Han hadde lånt hengeren, men hadde altså ikke koplet til strømledning for å få lys på hengeren. Det er førerens ansvar at alt skal være på stell, sier Szymczyk.

Føreren ble anmeldt for begge forholdene.

Løst barn i bil

Da en annen fører ble stoppet under samme kontroll – siden han kjørte uten bilbelte – viste det seg at heller ikke sjuåringen i bilen var sikret tilstrekkelig.

– Føreren fikk 1.500 kroner i gebyr for kjøring uten bilbelte, og 2.450 kr i forenklet forelegg for kjøring med usikret barn. I tillegg blir førerkortet hans belastet med to prikker, forteller Szymczyk.

– Vi har det ofte travelt før jul, men husk for all del å sikre barna i bilen, legger han til.

Flere bruksforbud

Totalt 25 kjøretøy ble kontrollert i løpet av fredag kveld og lørdag, og oppsummeringa viser at det hele endte med totalt 10 kjøreforbud, fem dekkgebyr, tre andre gebyr, to anmeldelser og 14 mangler.