Gå til sidens hovedinnhold

Skiferekspertene i Sørli utvider med stadig nye produkter

Liskifer AS er unik på veldig mange vis, og mest unikt er de når det gjelder sin usedvanlige fleksible arbeidstidsordning.

For abonnenter

SØRLI: – I forbindelse med at vi ville gi anbud på skifer til en del store offentlige innkjøp for noen år siden, så måtte vi gjøre noen valg. Vi måtte investere i utstyr som kunne sage og polere skiferstein, og leveringstidene på maskinene var så lange at vi kunne ikke vente med å bestille dem til anbudet var avgjort, forteller daglig leder i Liskifer AS, Per Einar Arvasli.

De store anbudene glapp, men investeringene gjør at de nå kan tilby mange flere produkter av skiferstein fra Sørli enn noen gang.

– Målet og håpet er at vi skal få mer av produksjonen over på denne type produkter etter hvert. Men da må vi ha mer folk, sier han.

Og det er ikke bare enkelt.

– I dag er vi 12 ansatte. Vi har bruk for flere, men det er vanskelig å skaffe. Gode steinarbeidere vokser ikke på trær, sier han.

Særlig gir det utfordringer at det ikke finnes ledige boliger.

– Folk kan ikke flytte hit hvis de ikke har et sted å bo, sier han.

Arbeidstid tilpasset jakta

– De aller fleste som er ansatte her er bosatt i Lierne, og veldig mange er opptatt av jakt. Det betyr at det ikke er mange som vil ha ferie på sommeren. De vil ha den på høsten når det er jakt, forteller Arvasli.

For bedriften er det en fordel. Da er mange på jobb når det er som travlest, og så tar de fri når sesongen for skifer er litt på hell.

– De aller fleste som jobber her har en individuell jobb. De er i veldig liten grad avhengig av andre for å gjøre jobben sin. Det gjør at vi kan være mer fleksible enn andre arbeidsplasser. Man trenger ikke spørre om å få en fridag mange uker i forvegen.

Er det en som ser et gaupespor på veg på jobb en morgen, så er det ikke ei utfordring om vedkommende blir borte noen timer eller en dag.

– Det gjelder særlig høst og vinter. Nå lager vi stort sett halvfabrikat som skal videreforedles til forskjellige produkter etter hvert som ordrene kommer inn til våren og sommeren.

Utrolig stort spenn

Fabrikken i Lierne leverer det meste som kan lages av skifer.

– Det er til og med bygget høyttalere av skiferstein her, sier Arvassli.

De har nettopp levert en ordre på takstein etter mål.

– Dette er noe vi ikke driver med i så stort grad. Men alt kan lages på mål. I gamle dager var det et skiferbrudd nesten i hver bygd, og det ble laget stein i mange forskjellige former. Får vi en stein for å bruke som mal, så kan vi lage kopier av den taksteinen eller veggplata som er brukt før.

De leverer benkeplater, gulvfliser, veggfliser, gravsteiner, stein for innvendig muring og store heller.

Lang historie

De første skifersteinene ble hentet ut av bruddet som ligger nesten helt på grensa mot Sverige for 50 år siden.

– Selskapet Liskifer AS ble stiftet i 1990. Da med Lierne kommune og Skifferbolaget AB i Sverige som eiere. Da leverte man stein til Skifferbolaget sin produksjon. De fant etter hvert stein nærmere fabrikken i Offerdal, og det blir mindre drift i Sørli. I 1996 ble aksjene overtatt av lokale interessenter, forteller Arvasli.

De har med det en lang historie, og hvis skifer også i framtida blir et verdsatt produkt, kan de holde på veldig lenge. Det er kartlagt en forekomst på minst 900.000 kubikkmeter skifer.

– I dag tar vi ut om lag 10.000 tonn skifer som blir sendt direkte fra bruddet og ut i verden som materiale til muring. I tillegg tar blokker som blir kjørt til vårt anlegg på Jule. Disse blir saget eller hugget til mange forskjellige produkter, sier han.

Kommentarer til denne saken