NAMSOS: – Det har vært maks 50 prosent stilling sånn som det har vært i snitt de siste to åra, sier Fredriksen til NA.

I snart to år har utelivs- og serveringsbransjen vært blant de hardest rammede bransjene som følge av strenge koronarestriksjoner. Helt siden landet stengte ned i mars 2020, har det vært usikre tider for mange.

Espen Fredriksen er driver av Barrique vinbar i Namsos, som åpnet høsten 2019. Kun et halvår etter at det nye serveringsstedet tok imot de første gjestene, måtte de stenge da koronaen kom. De varierende restriksjonene som har fulgt i tida etterpå gjorde at Fredriksen måtte se seg om etter tilleggsarbeid.

– Når det er mye fram og tilbake med restriksjonene og du ikke vet hvordan det blir neste uke, blir det vanskelig. Vi har tatt ut lønn etter hva vi har mulighet til, og når det ikke kommer inn penger, så blir det heller ikke mulighet til å ta ut lønn. Og du må jo ha penger. Men jeg trives godt med å jobbe med vin, så det passer også godt å jobbe her, sier Fredriksen, som har jobbet som tilkallingsvikar ved Vinmonopolet i Namsos siden november 2020.

To krevende år

Torsdag kveld skal regjeringa holde en pressekonferanse hvor de kommer med ny informasjon om koronatiltakene som ble innført før jul, og hvordan de blir i tida framover.

Mange spår nå at ett av temaene vil være skjenkestoppen, og at det vil lempes på denne. Norge er nå det eneste landet i Europa som har skjenkestopp, og det har kommet sterk kritikk fra flere hold om at det ikke bør være sånn lenger. Mens Helsedirektoratet har anbefalt at skjenkestoppen må vare i minst 14 dager til, mener Folkehelseinstituttet at tiltaket bør reverseres.

Nå håper Espen Fredriksen at kranene åpnes igjen. For restriksjonene har ført til store utfordringer med drifta av den ferske vinbaren.

– Det har vært ganske håpløst. I fjor hadde vi tre gode måneder, der man kunne ta ut tilnærmet normal lønn. To måneder på sommeren og i november. Ellers var det godt under middels. Da blir det vanskelig å få til å drive og kunne leve av det, sier Fredriksen.

Målet for Fredriksen da han åpnet vinbaren var at han kunne ha jobben som fullstilling, men det har han ikke kunnet ha.

– Det har vært maks 50 prosent stilling sånn som det har vært i snitt de siste to åra.

– Veldig frustrerende

Da Norge ble gjenåpnet i fjor høst, merket man ingen forskjell på besøket ved Barrique, og det tok lang tid før gjestene fant vegen til lokalene i Kulturhuset i Namsos.

– Folk kom litt etter litt. Vi fikk én god måned igjen før det ble stengt. Det er veldig frustrerende og ganske håpløst å belage seg på den jobben igjen, sier Fredriksen, og legger til:

– Erfaringa vår er at folk er veldig forsiktig med å komme ut, og så har vi merka at våre typer gjester tar det litt med ro og holder seg hjemme. Så vi forventer ikke fullt hus når vi åpner igjen. Men det er noe med å kunne åpne dørene, komme i gang igjen og få litt flyt.

Og Fredriksen har trua på at det nå vil bli åpnet igjen for skjenking,

– De har såpass mye trykk på seg og så har de gitt signaler på at de skal åpne igjen, på ett eller annet vis. Så det forventer jeg. Kanskje ikke til helga, men i hvert fall om kort tid.

For Barrique er det uansett ikke aktuelt å åpne førstkommende helg.

– Det er ikke bare å åpne dørene, vi trenger litt tid til å forberede oss.

Hvis kranene igjen kan åpnes, vil det imidlertid bli åpning neste uke – også om det bare er skjenking til klokka 22.00.

– Det er viktig å få i gang rutinene og utvikla konseptet igjen. Det har vært mye «rykk tilbake til start». Vi har alt på stell til å kunne drive sikkert med strenge restriksjoner, vi bruker QR-koder, serverer ved bordene og har god plass i lokalet.

Tror på lettelser – usikker på åpning

Resten av utelivsbransjen i Namsos håper nå også på at det nå blir mulig å åpne dørene.

– Vi er klare, vi, sier Anne Bruun-Olsen, daglig leder på Onkel Oskar.

Om det blir åpning allerede til helga er usikkert, og for at det skal bli aktuelt til neste helg – ved eventuelle lettelser av restriksjoner – avhenger av hvordan de nye tiltakene er.

– Hvis det ikke kan skjenkes lenger enn til klokka 22.00, er det uaktuelt for oss å åpne dørene. For at vi skal åpne må det kunne skjenkes til midnatt. Det har vi prøvd før, og det har fungert noen lunde greit, sier Bruun-Olsen, som er sikker på at det blir lettet på restriksjonene.

– De har møtt massiv motstand mot totalforbudet, så jeg tror de slipper opp.

Hos Sirkus Bytomta er det også et håp om at det snart blir mulig å åpne igjen, men når det blir avhenger av flere ting.

– Vi må se hva de kommer med først. Men vi har ikke forberedt oss på å åpne i helga. Vi er klare for å ta imot gjester, men må ha på plass arbeidsfolket. Så hvis det blir aktuelt med åpning, blir det eventuelt bare lørdag, sier daglig leder Petter Aar.

Han mener at det er viktig å kunne få åpnet dørene igjen snart, men hvis det er for strenge restriksjoner vil dørene forbli lukket ei stund til.

– Hvis det bare er tillatt med skjenking til 22.00 holder vi stengt. Da er det ikke noen vits.