Skogsalg skaper strid

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Salget av 600.000 dekar med skog og utmark i Indre Namdal fra investor Ola Mæles utviklingsselskap til en tysk stiftelse, har skapt reaksjoner og strid. Det er ikke unaturlig. Skogen er grunnlaget for mye av selve livsgrunnlaget i Namdalen, og opprinnelsen for både bosetting og utvikling av ladestedet Namsos. Det at en investor selger til en utenlandsk stiftelse, rører ved følelser og engasjementet hos de fleste.

Det har vært strid om disse eiendommene helt fra da de ble solgt fra Norske Skog i 2003, da Ulvik Kiær AS og etterhvert investor Ola Mæle kom på banen. Betegnende nok er argumentene som nå kommer fram mot salg av store eiendommer til aksjeselskaper de samme som er brukt i forbindelse med konsesjonstriden på Åsnes gård på Sjøåsen. Der er milliardæren Kristoffer C. Stensrud involvert, etter at nettopp Ola Mæle solgte ut to store eiendommer i 2015.

Det viser at både norske og utenlandske pengesterke eiere er interessert i å sikre seg verdier i namdalsk natur. Det er et sunt prinsipp at skog, utmark og landbrukseiendommer i første rekke skal ha norske eiere, og reguleres av konsesjon. Det at det kommer utenlandske eiere inn, eller at det gis dispensasjon fra konsesjonslovgivningen, etter grundig politisk behandling, hører fortsatt til unntakene. Utenlandsk eierskap i seg selv trenger ikke være en trussel. I mange tilfeller har det vært en forutsetning for å skape vekst, utvikling og arbeidsplasser, for eksempel gjennom selskap som Van Severen.

Problemet oppstår når utenlandske eiere kan konkurrere på ulike vilkår, fordi utenlandske eiere blant annet ikke betaler formueskatt. Det er en parallell til andre utenlandske giganter, som Facebook og Google, som omsetter for milliarder i Norge, uten å skatte av det. Vi kan ikke forby utenlandsk konkurranse, men det må på plass et regelverk som gjør at utenlandske investorer må følge samme spilleregler som de norske.

Vi har ingen grunn til å tro at ikke den tyske stiftelsen LAM Land- und Forstwirtschaft vil drive eiendommene på en god og bærekraftig måte. De er fortsatt omfattet av konsesjonsvilkårene, noe som betyr at de ikke er fritt fram til å sette opp vindmøller eller utnytte ressursene som de vil - om noen skulle tro det. Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo har en fornuftig tilnærming når han ønsker de nye eierne velkommen og tror forskjellen på dem og en norsk eier ikke blir så stor. Men salget avdekker noen grunnleggende forskjeller for norske og utenlandske eierselskaper, som må tas tak i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken