Gå til sidens hovedinnhold

Skolene i Nærøysund har store problemer: skolemat er ikke et av dem

14. Juni tok kommunestyret til orde for at det fra 2022 skal bli innført «gratis» skolemat på alle skoler i Nærøysund. Forslaget kom fra Ungdomsrådet i Nærøysund.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politikk handler om prioriteringer og vi i Nærøysund Unge Høyre anser skolemat som en dårlig prioritering når kommunens budsjetter allerede er stramme.

En av de vanligste årsakene til at nye bedrifter mislykkes, er at det ikke finnes behov for det de tilbyr. Nærøysund kommune går i den samme spagaten. Som forelder er man allerede forpliktet til å ernære og ivareta sine barn, og de som ikke får kabalen til å gå opp, vil uansett få hjelp fra staten. Absolutt ingen skal sulte i Norge, derfor har vi ordninger som sikrer dette. Gratis skolemat vil ikke bekjempe barnefattigdom. Det eneste problemet ordføreren løser er familienes tidspress til å lage matpakker kvelden før skoledagen.

Da Nærøysund kommune så dagens lys, ble det gjort flere vurderinger rundt hvilke utfordringer skolene i den nye kommunen hadde. Blant disse var: «Større grad av elever med atferdsutfordringer», «lærere har for mange undervisningstimer i uka», «for mange har for dårlige grunnleggende ferdigheter» og «elever med høyt fravær». Dette er reelle utfordringer. Fravær av gratis skolemat er ikke det. Det blir helt feil om noen gratis brødskiver med leverpostei til alle skal gå på bekostning av gutten eller jenta som trenger litt ekstra oppfølging.

Kommunen har i tillegg mangel på miljøterapeuter og helsesykepleiere. Det har også blitt kjent hvordan Nærøysund scorer på psykisk helse. Resultatet er lavt. Vi kan derfor spørre om vi kanskje heller burde prioritert nye ansettelser til prisen av skolematen.

I Norge har 97 prosent av alle barneskoleelever matpakke med seg hjemmefra, samtidig som omtrent 10 000 går ut av grunnskolen uten å kunne skrive, regne og lese skikkelig. Det er ingenting som heter gratis skolemat. Skal vi ha skolemat må kommunen betale for både varer og arbeid.

Vi må heller prioritere å ansette flere lærere, ansette flere helsesykepleiere og iverksette flere spesialpedagogiske tiltak. Unge Høyre ønsker seg en skole som ser eleven og gir den en mer tilpasset skolehverdag. Derfor mener vi kommunen prioriterer helt feil.

Kommentarer til denne saken