Noe som opptar meg i bygde-Norge er at hvert sted har sin egen skrotnisse, en eller flere. Har bodd i noen bygder rundt omkring opp igjennom årene, og selvfølgelig er det skrotnisser der.

Kjært barn har mange navn, rotenisse, samler, gi blaffen og driter i alt typen osv.. tydeligvis helt ok at gamle rottereir detter ned, vindskier henger og slenger, høl i taket, salrygga tak, knuste vinduer, søppelfylling bak boden, overgrodd villniss hvor man skimter vrakgods av ymse slag, planker med spiker i været så unger og katter og bikkjer og andre nysgjerrige kan tråkke på de og få rustne spikere tvers igjennom foten.

Ser ut til at ovenstående typer syns det er greit å anlegge private søppelfyllinger, med de følger det kan ha, bla forurensning av ymse slag, lekkasje av olje, diesel, bensin fra gammelt vrakgods, altså i konflikt med forurensningsloven vil jeg tro, Søppel rett på bakken, glasskår, plast, isopor, planker, isolering, badekar, inventar fra hus osv.

Jeg mener at kommunene kan bruke de hjemlene som finns, særlig når det gjelder skjemmende bygg i nabolag, Grong kommune greide "kunststykket" å få revet et skjemmende bygg i Grong med de hjemlene de hadde til rådighet etter plan og bygningsloven. Man kan holde på i årevis uten å oppnå noe annet enn korrespondanse frem og tilbake og at eiere av rotetomtene sier at nå skal de ta fatt, ordne opp, komme opp med en" plan" osv. Selv har vi prøvd i årevis å bli kvitt en stygg bygning med tilhørende låve som er "døden nær" Forfallet er tydelig og blir verre og verre, siste år flere hull i taket, har sett katter klatre ned i et hull.

Søppelfylling også selvfølgelig, rett på bakken, villnis, skrot og rot. Rester av presenninger fra flere år tilbake henger og slenger, og biter finner veien til vår hage når det blåser. Det skal vel ikke være sånn i et nabolag at man skal gremmes over rotetomta man har til nabo, flaut når det kommer turister om sommeren, de glaner seg forderva på dette stygge bygget. Det er en ganske skjemmende utsikt vi har, kan ikke tenke meg at vanlige folk syns det er ok med noe sånt til nabo, men begynner å lure på om vår kommune syns det er ok..

All den tid vi oppnår null og niks og får knapt nok svar fra den kanten når vi står på litt og prøver å få svar på hva som gjøres eller ikke gjøres. For noen år siden hadde vår kommune ryddesjau, og enkelte ble pålagt å rive falleferdige rønner, rydde opp i rot og skrot, hva med å ta opp igjen denne ryddesjauen. Så kan jo vi håpe at rottereiret over veien, skjemmende som den er blir pålagt revet en gang for alle, det lukter for øvrig råte av bygget når man står inntil husveggen.

Til slutt, jeg skjønner at det finns folk som ikke tenker over at deres rot og stygge bygg kan plage andre, vi er forskjellige, i tillegg har ofte de med stygge falleferdige bygg en plan om å f.eks. restaurere, men det blir for mye å gape over. Så sitter naboene der da med en skjemmende utsikt mens eiere ikke vet hva de skal gjøre med rønna, har ikke penger til å ordne opp, vil ikke ordne opp kanskje, årene går og forfallet blir verre til naboers frustrasjon og i noen tilfeller synker verdien på eiendommene til nærmeste naboer pga. utsikt til stygg tomt og bygg.