Ja, det er morsomt og historisk at Kari Sofie Brøndbo Fiskum (35), bosatt i Harran, er nyvalgt president i Det Frivillige Skyttervesen (DFS). Men framfor alt handler det om at 134.000 medlemmer har fått en leder som inngir stor tillit.

Det må hun ha gjort for under skyttertinget i DFS danket hun ut den tidligere skytterkongen Tor-Arne Solbakken, som har lagt bak seg 30 år som nestleder i LO. Å være president i DFS er et de tyngste og mest prestisjefulle vervene innen norsk idrett, som spenner langt bredere enn selve konkurranseaspektet. DFS har nære bånd og er en viktig samarbeidsparter til Forsvaret og Heimevernet, mens Norges Jeger- og Fiskerforbund har nytte av skytterbanene deres til blant annet jaktprøver. DFS er derfor en samfunnsaktør som mange lytter til, og ikke minst, har stor nytte av.

Valgkomiteen i DFS tenkte, som de alltid har gjort. Vi må ha en mann, med bakgrunn i bevegelsen og med solid ledererfaringer. Solbakken fylte alle de disse kriteriene, men så var det noe med at verden er i bevegelse. Solbakken ville sikkert ha kunnet styrt DFS, men det var før samlagsleder John Gansmo i Namdal skyttersamlag med lette skritt entret talerstolen.

Hans beskjed var det krutt i. For Namdalen stilte med en ung og dyktig presidentkandidat som stilte seg til disposisjon. En slik sjanse kunne ikke DFS la gå fra seg, mente Gansmo. Og ble hørt.

For DFS gjorde akkurat det samme som Norges Fotballforbund da de valgte Lise Klaveness som president. Ikke fordi hun var kvinne, men fordi fotballtinget kjente på at hun var best egnet til å ta NFF videre. De samme tankene svirret rundt i lufta på skyttertinget. Kari Sofie Brøndbo Fiskum kom inn som et friskt pust – ung, energisk og målbevisst.

Et annet fellestrekk for de to nyvalgte presidentene var at de snakket varmt om viktigheten av et bredt samarbeid, utnytte hverandres kunnskaper og lytte til grasrota. Slikt klinger alltid godt. Historisk ble det også onsdag kveld da Cecilie Gotaas Johnsen ble valgt som den første kvinnelige styrelederen i Rosenborg BK – der i gården trengs friske koster for å få flaggskipet til å skinne igjen.

Kari Sofie har den bakgrunn de aller fleste i skyttermiljøet har. Født med et gevær i hånda og da er vegen kort til det lokale skytterlaget. Fellesskapet er en av grunnpilarene i skyttersporten. Toppskytterne farter rundt på så mange stevner som mulig, men DFS vil ikke at alle skal ha det slik. De oppfordrer derfor grasrot-skytterne til å dra sammen og ta seg tid til å kjøpe «skoffkake», brus eller kaffe. Kort sagt; ha det fint.

I 2005 kapret 19-åringen fra Høylandet prinsessetittelen under Landsskytterstevnet (LS) på Lesja. De som spretter til topps under et LS står ikke tilbake for noen andre toppidrettsutøvere, men statusen er ikke like høy. De preger iallfall ikke tv-programmer og riksmedier. Det virker det som folkene i DFS lever godt med.

For i lokalmiljøene står skytteressene sterkt, som eksempelvis i Namdalen. Vi var stolt da Kari Sofie ble skytterprinsesse, og ikke mindre nå som hun blir president. Det stopper ikke helt der heller. For overhallingen Jostein Rubbås-Risvik ble valgt som leder av Ungdomsrådet i DFS – også et tungt verv. Hvem Jostein er gift med? Jo, den nyvalgte visepresidenten Eva Rubbås-Risvik. Ekteparet holder hus nordpå, men vi rapper dem når vi skal ramse opp punkter vi namdalinger kan være stolt av.

Mot slutten av 1980-tallet begynte idrettsbevegelsen med en dyptgripende omorganisering. Namdal Idrettskrets forsvant og ble en del av Nord-Trøndelag Idrettskrets, som i dag ligger under vingene til Trøndelag Idrettskrets. Namdal skyttersamlag har bestått med sine flere tusen medlemmer. Nå kan en sikkert diskutere rundt ekvator og tilbake hva som er best av disse organisasjonsmodellene. Svaret er ikke gitt.

Men ingen kan ta fra skytterlagene nærheten de har til sine lokalmiljø. Samlagsstyret kjenner hver eneste skytterskive i Namdalen og lokalpolitikerne vet hvor stor betydning det har å ha en skytterbane eller to i kommunen. Unntaket må være i byen Namsos – hvor ligger skytterbanen der? Jo, i Vemundvik, Jøa og Namdalseid. Takk for det da!

Kari Sofie Brøndbo Fiskum kjenner alle våpenskap i DFS. Derfor skal det bli spennende å se hvilke grep hun vil ta for å styrke sporten og DFS sin samfunnsrolle. Kanskje trenger ikke en organisasjon med 134.000 medlemmer å bli mer åpen for oss utenfor standplass og «rødfis» i lomma. Men Kari Sofie – kan du ikke likevel ta en telefon til Aksel Lund Svindal og tipse ham om skyttere som kan stå på plakaten til «Mesternes mester»?

Garantert en suksess. Vi vil bli mer kjent med idrettsstjernene i en av landets største breddeidretter.

Lykke til med den samtalen. Resten fikser du.