– Pappa, går det bra?

– Nei det går for f... ikke bra i det hele tatt, brølte jeg mellom sammenbitte tenner, mens en stråle av klar, kald smerte lynte gjennom kroppen fra det mykeste punktet under fotsålen og helt opp i hårrota. (Altså den hårrota på siden av skallen, i munkekransen rett over øret).

12-åringen kikket opp fra pc-skjermen med en dyp rynke i panna. På stuegulvet satt det faderlige opphav og resiterte fra de hemmelige sidene i riksmålsordboka hvor jeg hadde kommet til andre kolonne under bokstaven F.

– Der brukte du både det norske og det engelske F-ordet i samme setning, registrerte hårsåten bak skjermen.

– Måtte Gammel-Erik og oldemora hans brenne halve Billund. Hadde snekker Ole Christiansen holdt seg til trelekene sine og aldri funnet opp Lego, hadde jeg sluppet dette. Og hvem i hovedhelv...., begynte neste harang.

– Ehh, pappa det er du. Du har kjøpt dem, og du sa for en måned siden at du skulle rydde opp i rotet, vi andre har ikke rørt noe, påpekte poden.

I uker og måneder har jeg sittet med pinsett og sorteringsbokser for å sette et ukjent antall legosett tilbake til fordums storhet. Det vil si jeg sorterer og banner, mens ungene bygger.

Når man har kommet i en alder hvor det påkrevd med progressive brilleglass – blind både nært og langt hold – kan det ikke forventes at jeg kan se sylskarpe brune plastbrikker på parketten når brillene sitter på panna og ikke neseryggen.

Med full tyngde, som en sidrumpa skøyteløper når vekta skifter over til glifoten, tråkket jeg til på en mellombrun 4x4 fra Lego Star Wars. Og «the dark side of the force» tok hevn som en illsint Sith Lord.

Klossefaen boret seg inn i fotsålen og ble hengende fast som en gjenstridig borre. Ole Christiansen; bare vent til vi treffes i neste liv. Jeg blåste meg opp igjen, og da pep det fra åtteåringen i sofaen:

– Pappa, du har sagt at folk som banner mye mangler ordforråd, sa hun og skrudde opp lyden på Youtube for å beskytte seg mot edder og galle.

Ha en fantastisk vinterferie, med eller uten legoklosser i fotsålene. Det kunne vært verre – jeg kunne blitt tvunget til å gå på ski.