Snur fagdag på hodet: Nå skal innbyggerne fortelle sine historier til fagfolket

ER UTE ETTER DELTAKERE: Tina-Evelyn Buvarp, leder i Nærøysund ungdomsråd, Bendik Emilsen, leder i Røde kors ungdom Rørvik og Eline Moe, leder i Mental helse ungdom, Nærøysund søker nå etter unge som kan fortelle sine historien foran blant andre politikere, helsepersonell, lærere og barnevern.

ER UTE ETTER DELTAKERE: Tina-Evelyn Buvarp, leder i Nærøysund ungdomsråd, Bendik Emilsen, leder i Røde kors ungdom Rørvik og Eline Moe, leder i Mental helse ungdom, Nærøysund søker nå etter unge som kan fortelle sine historien foran blant andre politikere, helsepersonell, lærere og barnevern. Foto:

Arrangørene håper dette skal bidra til å minske gapet mellom kommunen og innbyggerne. Nå er de på utkikk etter noen som vil fortelle.

DEL

KOLVEREID: Mental Helse ungdom Nærøysund, Røde Kors ungdom Rørvik og Nærøysund ungdomsråd har inngått et samarbeid, og sammen inviterer de nå til to litt annerledes fagdager i november.

– Her kommer vi til å invitere alt fra politikere, helsepersonell, lærere, barnevern, NAV og rus- og psykiatritjenesten til å komme og lytte på innbyggerne i Nærøysund kommune, sier Eline Moe.

Hun er leder i Mental Helse ungdom Nærøysund, og forteller at de legger opp til to ulike dager: Én for fagpersoner som har med ungdom å gjøre, og én for dem over 18 år.

På utkikk etter deltakere

Arrangørene er derfor på utkikk etter personer i alderen 13 til 40 år som ønsker å fortelle sine historier på fagdagene.

– Enten det handler om deg selv som bruker, eller du er pårørende eller venn, ønsker vi at du tar kontakt med oss om du ønsker å fortelle din historie tilknyttet rus- og psykiatri, sier hun.

Moe legger til at historiene til de unge innbyggerne kan handle om alt fra opplevelser med barnevernet eller NAV, til opplevelser fra skolen.

– Og vi vil gjerne at deltakerne får fram ei utfordring de mener kommunen har, eller kommer med ei oppfordring eller et ønske, sier hun.

Vil fremme medborgerskap

Ideen om fagdagen kom fordi Moe selv ser et behov for at innbyggerne skal få fortelle, samtidig som hun har hatt lyst til å skape noe som ikke finnes fra før i kommunen.

– For oss handler det om at det er innbyggerne i Nærøysund som lever med bestemmelsene kommunen tar, og vi ønsker at grunnlaget for bestemmelsene skal være tilbakemeldinger fra innbyggerne, sier lederen i ungdomslaget.

– Vi ønsker at kommunen og innbyggerne ikke skal stå så langt unna hverandre – men heller være på samme bakkeplan. Vi håper dette bidrar til å fremme medborgerskap, og at innbyggerne får kjenne på en aktiv deltakelse i den hjelpa som skal ytes.

– Alle skal føle seg forstått, sett og hørt

Moe påpeker at fagdagene ikke skal handle om å gi kritikk, eller at noen skal komme med angrep på tjenestene i kommunen.

– Dette skal bli to fine dager der alle som har deltatt føler seg forstått, sett og hørt. En slik arena mener vi det ikke finnes før, så vi ønsker å skape den, sier hun, og legger til at alle som melder seg til å fortelle sin historie, blir invitert på et informasjonsmøte der de skal gå gjennom hva som kommer til å skje disse dagene.

– Vi skal få til en fin arena der holdningsarbeid kan foregå uten at noen blir krenket.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken