Gå til sidens hovedinnhold

Stoltheten kan være noe såret og en vet hvordan det kan snakkes rundt et kaffebord eller et bål

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å trø feil i livet. Noen skritt kan være nok til at en havner utenfor.

Vi trengte historien kollega Lena Erikke Hatland skrev denne uka. For oss i NA er «gladsaker» noe vi griper begjærlig etter uansett vær og vind.

For det betyr mye å få møte mennesker som har opplevd et vendepunkt i livet eller som har utgjort en forskjell for andre. Mye kan legges i denne sekken. Alle har en historie, noen har en mer spesiell enn andre. På godt og vondt. Det fleste har vi ennå ikke skrevet, men nye vil komme.

Mange av oss godt voksne mannfolk har opplevd noe av det samme som friluftsmannen Tom Selvåg. I hans tilfelle ved Bogan på Foldavegen sist helg. Han ble overrasket av skodda – den har lurt mange.

Les også

Da skodda kom og Tom (59) mistet oversikten, ble Ådne (19) og resten av de frivillige i Røde Kors redninga

Noen skritt for langt og det var umulig å finne vegen heim. Da han innså det, gjorde Tom det eneste rette. Fikk ringt kona, som igjen varslet. Så satte han seg like godt og ventet. Etter noen timer ble han funnet.

Vi som har gått oss vill, vet hvor ubehagelig det kan være. Når en går i ring og etterhvert som en blir sliten, kommer tankene om så mangt. Som oftest går det bra, og en har fått en lærepenge uten garanti for at det ikke kan skje flere ganger.

59-åringen Tom valgte å fortelle om sin utfart. Det er det ikke alle som gjør om de skulle ha havne i samme situasjon. Stoltheten kan være noe såret og en vet hvordan det kan snakkes rundt et kaffebord eller et bål.

Tom brukte lokalavisa til å takke og ga oss et innblikk i hva som finnes lokalt av frivillighet om en skal være uheldig.

For det kan skje oss alle.

Saken var en av de mest leste i NA denne uka. Våre lesere brukte tid på Tom. Det er ikke rart, all den tid det er så mye elendighet rundt oss. Med en pandemi og en umulig president i USA. La oss si at det var han, presidenten, som hadde gått seg bort ved Liavatnet i Salsbruket, så ville han blitt hentet ut av Hjelpekorpset til Kolvereid Røde Kors, hundepatruljen fra Steinkjer og politiet. Det ligger i hodet deres. Å utgjøre en forskjell, for alle.

De fleste av oss ville nok ha sagt at han kunne sittet der til han kom på bedre tanker

Pandemien har gitt oss et nytt ord. «Nødlandslaget» i fotball. For oss som er glad i fotball var kampen mot Østerrike en eneste lang opptur. En fryd. Vi må vel tilbake til Drillo-tida på 90-tallet for å finne et lag som har spilt seg så inn i hjertekamrene våre. Utenom damelaget til RBK da – de trykker vi til vårt bryst når det lugger for gutta på Lerkendal.

Var det tilfeldig at det gikk så godt mot Østerrike? Nei, for sånn kan det være i livet. Folk kan både prestere og overraske. Bare de får prøvd seg uten at en stiller for høye krav til suksess.

Men ikke alle i fotballmiljøet bør gå rundt med hevet hode.

Landslagsspillere, forbundet og ekspertkommentatorer i noen tv-kanaler er blant dem som mener at elitefotball er så viktig for samfunnet at de er hevet over smittevernreglene.

Som dette med å gå i karantene, som eksempelvis rundt 200 elever ved Olav Duun videregående skole i Namsos har vært igjennom.

I ettertid viser det seg at en rekke landslag har spillere eller folk i støtteapparatet som er smittet av korona. Fredag ble det kjent at ytterligere fire landslagsspillere har testet positivt for koronaviruset. Så kan en tenke seg hva som skjedd om de hadde reist sammen til Østerrike.

Fotballforbundet har mye å forbedre innen omdømme. Vi kan ramse opp saker om rasisme, skittkasting i mediene og; at de prøvde å snike seg unna smittevernreglene som vi andre må forholde oss til.

Snøfallet det siste døgnet har gjort det lysere rundt oss, men det lyset vi venter på, er at de som trenger det mest, får sprøytestikket med vaksine.

Det kan ta på å leve slik som vi gjør nå. Vi lever under et diktatur sier noen? La oss ikke bli historieløse. Det finnes nok av folk rundt oss som har søkt tilflukt her i Norge. De kan lære oss mye om dette med tap av frihet og frykten ved det.

Ha ei fin helg, om det blir ute eller blant butikkreolene.

Kommentarer til denne saken