Storstilt markering for fortsatt støtte til kulturnæringa: – Det er grenser for hvor lenge man kan holde ut

MARKERING: Regjeringa avvikler kompensasjonsordninga for frilansere, teknikere og flere andre innen kulturnæringa. Det får mange til å se rødt, og onsdag kveld blir det markering på Festplassen i Namsos. – Vi oppfordrer flest mulig til å komme og gi sin støtte for at ordninga blir forlenga, sier Eirik Engan (til venstre), her sammen med Amund Lein og Ina Dahl.

MARKERING: Regjeringa avvikler kompensasjonsordninga for frilansere, teknikere og flere andre innen kulturnæringa. Det får mange til å se rødt, og onsdag kveld blir det markering på Festplassen i Namsos. – Vi oppfordrer flest mulig til å komme og gi sin støtte for at ordninga blir forlenga, sier Eirik Engan (til venstre), her sammen med Amund Lein og Ina Dahl. Foto:

Varsellampene blinker stadig kraftigere for mange aktører i kulturnæringa. Onsdag kveld blir det markering i Namsos, og målet er å beholde kompensasjonsordninga for kulturaktørene.

DEL

NAMSOS: Onsdag blir kampanjen Red Alert gjennomført en rekke steder i Norge. Markeringa kommer som en følge av at regjeringen skal kutte kompensasjonsordningen for blant annet frilansere, teknikere og utøvende kunstnere fra 1. november.

– Det er krise i bransjen, for vi klarer ikke å opprettholde mannskapene hverken lokalt eller nasjonalt over lengre tid hvis de ikke har inntekt. Denne bransjen ble stengt først, og må bidra lengst. Så det er grenser for hvor lenge man kan holde ut før man er nødt til å finne andre inntektskilder, sier Ina Dahl hos Norsk revyfaglig senter.

Som en del av markeringa vil en rekke bygg bli lyssatt med rødt lys, deriblant paviljongen på Klompen og Kulturhuset i Namsos. Det blir også en markering på Festplassen onsdag kveld.

– Vi oppfordrer flest mulig til å komme og gi sin støtte for at ordninga blir forlenga, sier Eirik Engan i Kulturarena Namsos, som understreker at det er mange som i kulturnæringa som rammes hardt.

– Det gjelder utrolig mye folk. Alle proffe musikere, lyd- og lysfolk i distriktet har enkeltmannsforetak. 1. november må de enten finne seg noe nytt å gjøre eller ikke tjene penger.

Frykter økte kostnader

Næringa er tydelige på at de nå trenger forutsigbarhet, og frykter konsekvensene om aktørene som står uten oppdrag mister den statlige støtten.

– Det vi er redd for er at vi mister fagfolk og rekrutteringa til bransjen, både utøvende og bak scenen. Lokalt kan vi miste tilgangen på fagkompetanse, sånn at man risikerer å måtte leie inn folk fra Trondheim, eller i verste fall Oslo. Da blir det så kostbart at det ikke er lønt å gjøre noe som helst for mange, sier Dahl.

– Det er den lokale kompetansen som forsvinner først. Her i Namsos er det mye av den, og kulturnæringa er stor. Da er den ekstra sårbar. I ytterste konsekvens kan det hende at vi kommer til å slite med å få til kulturelle arrangement i distriktene hvis dette ikke blir ordna opp i på sikt, sier Amund Lein, daglig leder i Namdal næringsforening.

Hvis det kommer til punktet at man er nødt til å leie inn lyd og lys langvegsfra blir merkostnadene for kulturarrangører betydelige.

– Det er knappe marginer som arrangør i utgangspunktet. Så hvis det blir dyrere er det ikke sikkert at noen tør å ta på seg å arrangere heller, sier Dahl.

Konsekvensene per i dag er at det settes opp mindre arrangementer, fordi det ikke er økonomi i det. Men man begynner også å se ei skumlere utvikling.

– Trønderlyd har sagt opp lagerleie i Namsos og flytta alt utstyret til Trondheim. Så vi har per i dag ikke PA-anlegg, lyd- og lysutstyr tilgjengelig på lager i Namsos uten at det bestilles i god tid, sier Engan.

Tilbake til start

Etter sju måneder med lite eller ingen oppdrag, har næringa sett at dagens støtteordning har fungert. Nettopp derfor er de sterkt kritiske til at den skal opphøre om en måned.

– Hvis det er meninga at vi fortsatt skal holde ut ei god stund til, så må ordningene som har vist seg å faktisk fungere – som kompensasjonsordninga for frilansere – videreføres til vi er ferdige med situasjonen. Hvis ordninga fortsetter, vil det den dagen det faktisk åpnes, være folk på plass og kan starte igjen. Hvis ikke må vi starte 10-15 år tilbake i tid, sier Dahl.

– Selv om Namsos kommune har hatt ei pragmatisk holdning til arrangement og fortjener ros for det, er det klart at det er så lite økonomi i å lage arrangement i dag at vi er nødt til å ha kompensasjonsordningene – eller så blir det ikke arrangement i det hele tatt. Da blir det litt kjedeligere å bo i en by som Namsos eller Rørvik, sier Lein.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken