SKAGE: Tjueåringen Simen Flåtter Flo er oppvokst på Skage, men reiste for to år siden til Trondheim for å studere materialteknologi ved NTNU. Samtidig som han nå har fullført andreåret på studiet, har han det siste året brukt store deler av fritida si på arbeid i den frivillige studentorganisasjonen Propulse NTNU – en organisasjon som spesialiserer seg på rakettbygging.

– Verdensrommet og romfart var noe jeg fattet interesse for tidlig, og da jeg fikk høre om denne studentorganisasjonen tenkte jeg at det var for godt til å være sant, forteller Flo, som videre innrømmer at han var litt skeptisk til om han skulle søke eller ikke.

– Jeg var redd det kom til å ta for mye tid, ettersom arbeidsmengden som kreves av oss var såpass stor.

Skagebyggen besluttet likevel å søke, fikk plass på laget, og bygger nå raketter på fritida. Det vil si – Flo og resten av studentorganisasjonen har siden forrige høst lagt ned mellom 30 og 40 timer arbeid ukentlig til rakettutviklinga, i tillegg til å studere på fulltid.

– Det er en frivillig organisasjon, så vi får ikke noe penger for det. Dette gjør likevel ikke noe, for det er jo en fantastisk mulighet til å utvikle seg både som person og som ingeniør, forteller Flo.

At all jobben de legger ned frivillig i rakettutviklinga lønner seg og blir lagt merke til, har gjengen i studentorganisasjonen Propulse NTNU nylig fått bevist.

Seier i internasjonal konkurranse

Hvert år arrangeres verdens største rakettkonkurranse, kalt Spaceport America Cup, i New Mexico i USA. Denne konkurransen ble nylig avholdt, og Flo og gjengen både deltok og stakk av med seier.

– Raketten vi har jobbet med siden august i fjor deltok i 30.000-fot-klassen, og vant! I tillegg kom vi på andreplass totalt i konkurransen, forteller Flo.

Gruppa fra NTNU danket dermed ut lag fra universiteter med internasjonal anerkjennelse, slik som Yale, Princeton og Stanford.

Koronasituasjonen gjorde riktignok konkurransen heldigital, og uten den fysiske oppskytinga av raketten, ble de 75 deltakende lagene dømt ut fra teknisk design, ytelse og nøyaktighet.

Om høstens pandemisituasjon går som planlagt, skal tjueåringen fra Skage reise til Portugal sammen med både lagkamerater og en selvlaget rakett, som da endelig skal tennes på.

– Det er snakk om en rakett som går fra 0–2.000 kilometer i timen på kun seks sekunder, så det er jo ikke helt dagligdags kost, forteller Flo.

Før laget kan rette nesen mot Portugal, gjenstår det mer jobbing: Raketten må bygges. Tjueåringen fra Skage har derfor ingen planer om å ligge på latsida i sommer.

– Det er en del jobb som må gjøres, så det er ikke sommerferie helt ennå, ler han.

Viser at det er mulig

Selve interessen for verdensrommet fikk Flo tidlig i barndommen, og han tror selv at dette skyldes oppveksten på Skage og tilgang til mørke netter.

– På Skage blir det jo mørkt på vinterhalvåret. Og da mener jeg ordentlig mørkt, slik at man faktisk ser stjernene, forteller han.

Selv om interessen for det ukjente var tilstedeværende, visste ikke Flo at dette ville være mulig i framtida.

– Jeg trodde lenge at rakettbygging i hvert fall krevde en doktorgrad, ikke at det var noe man kunne gjøre på fritida si som student. Dette viser jo at det er mulig å få til det man har lyst til, om man bare tar sats og prøver, oppfordrer Flo.

At studentgruppa har fått det til, viser resultatene fra den nylig avholdte konkurransen. Dette ga studentene en bekreftelse på at innsatsen de legger ned hver uke gir resultater, og de er ved godt mot til å fortsette.

– Det gir motivasjon til å jobbe mot nye mål og hele tiden forbedre oss. Det tar mye tid, men jeg ser virkelig ingen grunn til å snu nå, avslutter Simen Flåtter Flo.