Barn som sutrer kan være en prøvelse for de fleste foreldre. Men å møte sutring med å «snakke barnet til fornuft», true med tap av goder eller å overse sutring som uønsket atferd, gjør det ofte vondt verre. Så hva er det da som funker?

Hva er sutring?

Selve ordet har en tydelig negativ klang og handler egentlig om å uttrykke misnøye uten god grunn på en irriterende eller utmattende måte. Sutring kan forekomme hele livet, men har ofte en peak i småbarnsalder og i tenårene. Hvor mye hvert enkelt barn sutrer er forskjellig og henger sammen med personlighet og hvordan sutringa blir møtt av personene rundt. Selv om sutring oppleves som en prøvelse for oss voksne, så er det viktig å huske på at det oppleves enda verre for barnet.

Ingen barn sutrer bare fordi de liker det.

Det handler sjelden egentlig om temaet det sutres om. Det er ikke nødvendigvis et akutt og enormt behov for is på butikken som er problemet eller at nivået på leksene plutselig har blitt helt uoverkommelig, men det kan handle om at noe er vanskelig eller slitsomt for barnet. Det kan være at det er trøtt, skuffa, sultent eller det kan være en reaksjon på at de har hatt en dårlig dag på skolen.

Til sjuende og sist er følelser kommunikasjon og en måte og si ifra at man trenger noe. Dette gjelder særlig for små barn som ofte ikke har ord for hva det føler, men også for større barn som har ord, men ikke klarer å se sammenhengen på for eksempel hvorfor verden raser sammen og alt blir trist dersom det går for lenge mellom måltidene. Eller tenåringer som har venner, men ikke riktig finner sin plass på skolen og som ikke selv klarer å se hvordan dette påvirker hvordan de har det. Sutring kan aktivere enkelte av oss mer enn gråt og er en svært effektiv måte for barn å få oppmerksomhet på og si at nå er det noe som ikke er greit.

Bevar fatninga

Etter en lang dag på jobb og med middagen utenfor rekkevidde, kan det bli for meget for selv den mest tålmodige pedagog. Selv om det er lett å ty til kjeft og trusler, har det sjelden noe for seg. Den beste og mest effektive måten å få slutt på sutring er å vise at du ser barnet og at du forsøker å finne ut hva som har skjedd eller hva det handler om.

Kanskje føler barnet seg såret eller er misunnelig, eller det kan oppleve at det stilles for store krav eller at det ikke ble helt som det hadde sett for seg. Dette er vonde følelser som barn trenger hjelp til å stå i og håndtere. Selv om det kan være krevende er bonusen at dersom vi klarer å stå sammen med barna i alle typer følelser, så vil de lære at det er lov og ikke farlig. Barn lærer å håndtere egne følelser gjennom hvordan personer rundt reagerer på dem. Dette er en prosess som foregår i de første 20 årene av barnas liv. Barn som lærer om egne følelser på denne måten fra de er små takler vanskelige følelser bedre senere i livet.

Idas tips:

  • Det aller viktigste er å huske at sutring er et slags rop om hjelp, dette kan gjøre oss mer vennlig innstilt ovenfor barnet eller ungdommen og gjøre at vi håndterer situasjonen på en mer hensiktsmessig måte.
  • Noen ganger finner man ikke årsaken til sutringa, da kan det beste være å vise at du forstår at barnet ikke har det helt topp, men at dette er greit. Anerkjennelse kan være nok til å roe barnet.
  • Ikke la sutringa foregå i timevis, av og til kjører barn og unge seg fast og da trenger de hjelp til å komme seg ut av situasjonen. Det kan også være vanskelig for barnet å si noe om hva som plager det når det er masse følelser.
  • Det kan ofte hjelpe å flytte fokus, gjerne ved å få barnet til å le. Slapstick humor eller prompehumor slår godt an blant yngre barn, og kan om ikke annet få tenåringen til å bli flaue istedenfor sutrete.
  • Du kan også foreslå å gjøre noe barnet eller ungdommen liker, dette kan skape ro og et godt utgangspunkt for å snakke sammen. Du kan si, «Jeg så at du ikke hadde det bra i sted, husker du hvorfor det ble sånn?». «Hvordan har dagen din vært?». «Har det skjedd noe som du synes er vanskelig eller kjipt?».