Gå til sidens hovedinnhold

Svaret er vipps

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om ikke alt er som det pleier å være, kan en skylde på koronaepidemien. Dog er ikke det tilfelle med årets tv-aksjon.

For første gang i historien har lokalpolitikere i 25 av landets kommuner valgt å boikotte TV-aksjonen. Milliongaven skal brukes til å redusere plastforsøpling i havet og elver samt til forebyggende tiltak i Sørøst-Asia. Det er Verdens Villmarksfond (WWF) som står bak, og der ligger ulven begravet.

Det er derfor lokalpolitikere i Snåsa, Namsskogan, Høylandet og Grong har gått i vranglås og nekter å bidra til det stort sett hele verden er opptatt av. Hvordan kvitte oss med plasten på en forsvarlig måte?

Det er ikke første gang at det har vært bråk rundt en tv-innsamling. Som da innsamlingspengene skulle gå til Frelsesarmeen. Hvorfor? Jo, fordi Frelsesarmeens regnbue manglet fargespillet. Homofili som samlivsform hadde de ikke overvettes mye til overs for.

Ikke alle åpnet pengeboka av den grunn, men kommunene sluttet opp om TV-aksjonen. Vi vet alle hva Frelsesarmeen betyr og har betydd for de svakeste gruppene i samfunnet.

Jeg har ikke problem med å forstå hvordan lokalpolitikerne i Indre Namdal tenker. De er valgt av folket og skal stå på barrikadene for dem som har valgt dem. De gikk på tvers av fornuftslinja og vedtok en solidaritetshandling med dem som strever i utmarksnæringa.

For WWF er en av de fremste forkjemperne for å bevare rovdyra. De bryr seg ikke om dem som gjennom årtier, dyktig og samvittighetsfulle arbeidsfolk, har prøvd å livnære seg på sauedrift.

I Namdalen har de fleste brukene gått dukken etter at rovdyra gjorde drifta umulig. Noen få er igjen, men de og den samiske kulturen kan ofres av rovdyrforkjemperne.

Er det rart man går lei av naturvernorganisasjoner og politikere som vender bort kinn og bare har døve ører i rovdyrspørsmål.

Noen av oss forstår fortsatt ikke at det er mulig å gi grønt lys for ødeleggende vindkraftindustri i norsk natur for å berge klimaet i verden. Kan vi stole på WWF i denne sammenhengen?

De er noe ullent på dette konfliktfylte saksområdet. Som noen andre natur- og klimaforkjempere får de et problem når de skal finne måter å produsere grønn kraft på uten at det får konsekvenser.

Vi har allerede sett inngrepene der turbiner skal reises. Vi er nok mange som føler at WWF ikke spiller nok på lag i kampen for å stagge nisser og dverger som sprenger i berget.

Samtidig skal de ha ros for å være så ærlig at de ikke har et svart/hvitt svar. Å kvitte seg med den fossile energien byr på åpenbare problemer for dem som vil verne om alle slags dyr.

Fargeløse regnbuer er verken vakkert eller bra for oss som vil puste inn frisk luft.

Vi beskyldte Frelsesarmeen for å ha en slik regnbue, og så kan noen av oss ha samme forbigående lidelse.

For det er faktisk dette årets TV-aksjon handler om. Å puste. Fra skoletida husker vi læren om fotosyntesen og vi ser med gru på at verdens lunger i den søramerikanske regnskogen hogges ned for fote der storkapitalen herjer. Verdenshavene produserer også en stor del av oksygenet vi trenger.

Nå blinker det røde lys for havene grunnet plastforurensing. Det gjelder livet der. Det angår også deg, som kanskje sitter på Heilhornet nå og skuer så langt øyet kan se utover havet. Folk over hele verdens trues.

Konspirasjonsteorier er det ikke bare Trump som kan spre rundt seg med. Et eksempel på det er dem, som fra velinformerte kilder hevder at millionene fra TV-aksjonen havner i lommene til ledere i WWF.

NRK har, som alltid, gått aksjonsmottakeren i sømmene og kvalitetssikret prosjektene til WWF. Har NRK noen bommet? Jeg kan ikke huske det. De ulike TV-aksjonene har bidratt til å skape et bedre liv for nordmenn og mennesker andre steder på kloden. Vi kan være stolt av den nasjonale givergleden.

Vi har alle sett plastsøppel langs kysten vår. Skremmende. Verre er det at 94 prosent av plasten ser vi ikke – og jeg synes det er ekkelt at vi får i oss mikroplast. Hva gjør det med oss?

WWF fortjener støtte. Så får vi slåss for utmarksnæringa og verne om norsk natur ved neste korsveg.

Vipps – der forsvant det 200 kroner til 2133.

Kommentarer til denne saken