LIVERPOOL: – Å ta en øl i sola sammen med vennene mine, var det første jeg skulle gjøre da landet ble åpnet opp igjen. Dette har vi snakket om lenge nå, sier Synne fra Skage i Overhalla, mens hun nyter en halvliter på uteserveringa på en pub i Liverpool.

Hun studerer musikk i Beatles-byen vest i England, og har lengtet etter denne dagen.

Nå er England på veg tilbake til normalen. Etter tre måneder med unntakstilstand, med full nedstenging, kan Synne og vennene endelig kjenne på følelsen av frihet.

– Endelig kan vi møtes flere sammen og gjøre noe annet enn å bare gå de samme turene om og om igjen, forteller Synne gledestrålende.

Stengt i tre måneder

Siden 6. januar har England praktisk talt vært stengt, som følge av den britiske virusmutanten.

Men nedstenginga har gitt resultater: Ifølge nyhetsbyrået Reuters har antall dødsfall knyttet til koronaviruset falt med 95 prosent siden starten av januar, og antall smittetilfeller har rast med 90 prosent.

Derfor er steg tre i den omfattende gjenåpningsplanen for Storbritannia nå i gang. Denne uka åpnet uteserveringer, butikker, frisører, treningssentre og svømmehaller.

Innen 21. juni kan det aller meste på øya bli åpnet. Men det kommer an på både smittesituasjonen, muterte virus og hvor mange som er blitt vaksinert på det tidspunktet.

Synne Flåtter Flo krysser fingrene.

Svært annerledes studieliv

Livet som musikkstudent ved LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts), der hun tar en bachelor i musikk, har blitt svært annerledes for Synne Flåtter Flo. Koronapandemien har snudd studielivet på hodet det siste året. Byen har vært helt nedstengt tre ganger under koronaen.

Hun har levd under svært strenge smittevernregler siden i fjor høst. Under lockdown har Synne og co. kun kunnet forlate hjemmet om det er «nødvendig».

Derfor legger hun ikke skjul på at sosial kontakt med venner har vært svært etterlengtet – og ingenting passet bedre enn at sola dukket opp.

– Det skal ikke stå på været! Her har våren kommet for fullt, så det passer perfekt at uteserveringa åpner nå, sier skagebyggen, og fortsetter:

– Forhåpentlig blir det mange sene kvelder i sola i godt selskap, men jeg skal prøve å huske å øve litt på eksamen mellom slagene, da!

– Hvordan oppleves det at landet skal åpnes igjen?

– Det føles veldig godt og litt rart. Jeg har blitt ganske vant til livet i lockdown nå, ler hun.

– Har vært vanskelig

– Hvordan har denne perioden med full lockdown vært for deg?

– For å være ærlig har det vært litt vanskelig de siste månedene, forteller hun.

– I starten på året gikk det veldig fint. Da hadde jeg vært heime i jula og fått sosialt påfyll, og det gjorde ikke så mye å være litt alene. Men etter hvert, når man har vært så å si alene i to måneder, blir det vanskeligere. Motivasjonen synker og det blir verre å holde seg til den daglige rutinen. Spesielt vanskelig er det med låtskrivinga og den kreative biten. Man har ikke mange inspirasjonskilder når man sitter på rommet dagen lang, og kun møter noen få mennesker, legger Synne til.

– Heldigvis åpnet skolen opp for noen uker siden, og vi har kunnet bruke rommene til å øve og ha låtskriving-sessions. Men det er strengt med testing og vi må vise fram negativ covid-test hver gang vi går inn på campus.