Gå til sidens hovedinnhold

Takk for ditt bidrag til folkehelsa, Anna Konstanse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Har de siste ukene fulgt debatten i Namdalsavisa rundt det offentliges bruk av akupunktur i forebyggende behandling med interesse, en debatt drevet av Anna Konstanse Holan Almli, som signerer som sykepleier og samfunnsdebattant og som i tillegg representerer Høyre på fylkestinget i Trøndelag.

Almli har hisset på seg både akupunkturforeningen og brukere ved nærmest å fastslå at akupunktur som virker, skyldes placeboeffekten. Konklusjonen begrunner hun med henvisning til to saker om studier av akupunktur på Folkehelseinstituttet (FHI) sine hjemmesider. Almli skriver samtidig ut en resept til de som i dag benytter akupunktur: Fysisk aktivitet, fordi det er kostnadseffektivt, fungerer og har mer eller mindre bivirkninger.

Les også

Offentlige aktører bør forholde seg til det vi vet helt sikkert

Les også

Reagerer på akupunkturkritikk: – Samfunnet må bruke hele verktøykassa for å unngå sykemeldinger

I 2016 fikk jeg selv problemer med en såkalt «frozen shoulder». Dette reduserer bevegeligheten i skuldra, og i mitt tilfelle førte det etter hvert til så mye smerter at det gikk ut over nattesøvnen. Hver gang jeg snudde meg i søvne, våkna jeg av smertene fra skuldra. Til slutt gikk jeg til legen, og fikk utskrevet piller for både å dempe betennelse og fjerne smerter.

Dessverre merka jeg ingen framgang: Skuldra kunne ikke løftes lenger opp enn før, og smertene forble de samme med mindre jeg spiste mer smertestillende. Jeg gikk derfor til legen igjen, med samme resultat som forrige gang; ny pilleresept. Jeg merket ingen effekt av pillebruken, og stusset over at legen insisterte på fortsette pillebehandlingen av symptomene (smertene) og ikke selve problemet: At skuldra mangla bevegelighet, og at jeg ikke kunne bevege arma mi bakover eller mer enn 90 grader oppover. Fra skolemedisineren fikk jeg samtidig beskjed om å holde arma i ro inntil smertene ga seg. Det gjorde de ikke.

Les også

Kommunen investerte i forebyggende akupunktur for sine ansatte: – Uten akupunktur ville jeg vært sykemeldt

Av kjenninger fikk jeg anbefalt akupunktur, en behandlingsform med bruk av nåler som kinesere har brukt i flere tusen år. Jeg skal innrømme at jeg da hadde like liten tro på nålene som det Almli har.

Men siden langvarig vondt og dårlig nattesøvn er nokså slitsomt, og legens piller ikke virket spesielt godt, bestemte jeg meg til slutt for å prøve. Jeg møtte opp til avtalt time, fortsatt med liten tro på at dette ville ha særlig virkning. Men allerede etter første behandling, merket jeg at smerten ble mindre – uten å spise mer smertestillende. Etter et par-tre behandlinger til, ble også bevegeligheten i skuldra gradvis bedre.

Ifølge Almli skyldes dette placeboeffekten. Ifølge Store medisinske leksikon er Placebo-effekt «virkningen av et stoff eller en behandling som skyldes forventning om et heldig resultat». Min forventning til akupunkturbehandlingen, var bare at det skulle gjøre vondt. Men på samme måte som legen med et røntgenbilde kan konstatere at et beinbrudd har grodd, kunne jeg konstatere at jeg etter noen nålebehandlinger kunne løfte høyrearma mi nesten like høyt som før. Er det placebo?

I dag banker Almli til igjen med at «offentlige aktører bør forholde seg til det vi vet helt sikkert». Jeg antar at Almli også denne gang har kommuner i tankene. Eller mener hun at 37 prosent av norske sykehus nå skal slutte med akupunktur, og at avsnittene der slik behandling er tatt inn i faglige retningslinjer og behandlingsveiledere for mer enn 30 tilstander og sykdommer (hvorav flere topper det legemeldte sykefraværet i Norge) skal strykes?

Les også

Anna (25) reagerer på kommunens bruk av akupunktur: – Veldig synd at kommune legitimerer alternativ behandling

Når vet vi sikkert nok, Almli? Jeg vet hva legens råd og resepter førte til. Jeg vet også hvor høyt jeg kunne løfte høyrearma mi da, og kan vise deg hvor høyt jeg kan løfte den i dag.

Jeg syns det tenderer mot respektløshet å foreskrive fysisk aktivitet til smertepasienter som knapt kan røre seg og er utslitt som følge av kroniske smerter over lang tid. Og for å bruke Almlis egne argumenter: Akupunktur har mer eller mindre ingen bivirkninger. Det er også kostnadseffektivt for både arbeidsgiver og samfunn. I mitt tilfelle bidro akupunktur til å holde meg i full jobb.

Les også

Dokumentasjonen er god nok, Almli!

Jeg skulle kanskje ønske at Almli, som fylkespolitiker, hadde mer fokus på å trygge og sikre kvaliteten på akupunkturtjenester gjennom krav til høyskoleutdanning (som faktisk eksisterer) og beskyttelse av tittelen som akupunktør.

For øvrig er jeg ikke uenig med hovedbudskapet om god folkehelse, og vil takke Almli for bidraget som denne debatten gir til folkehelsa: Du har sannsynligvis fått opp pulsen hos mange middelaldrende menn og kvinner med ulike skavanker og kroniske smerter.

Takk skal du ha.

Kommentarer til denne saken