Tema

torsdag 11.07 2019

Gelé for voksne

Barn elsker gelé, men det er ikke alle varianter de får lov til å smake på.

Mat og øl-lysten dukket opp da sola kom fram

Spanderte festivalmiddag på barnebarna

– Jeg orket ikke å lage middag heime i dag, så da ble det middag etter revyforestillinga, smiler Kari Aavatsmark Østerås.

tirsdag 09.07 2019

Serverer julitallerken på festivalen

God juli, sier Ola B. og Espen. Nå er det julibord- sesong på Høylandet.

torsdag 04.07 2019

MAT&DRIKKE

Dråper til suppa

Slurping er ikke dårlig bordmanerer når det kommer til denne retten

Mange med nyervervede studielån får et anstrengt forhold til nudler. Ramen kan endre på det.

torsdag 27.06 2019

MAMMA MIA – så godt det er med hjemmelaget pasta!

Å foretrekke pasta med smør er kanskje å banne i kirka. Men jeg gjør det likevel.

torsdag 20.06 2019

Friskt og leskende

Underjordisk godt

Hvordan koke hvite asparges? De lærde strides – så hvorfor ikke steke dem i stedet?

torsdag 13.06 2019

Vinspalten

Ikke som forventet

Lær deg å lage risotto

Det er lettere enn du tror. Og når du først kan det, er mange ulike retter innen rekkevidde.

fredag 07.06 2019

Vårens vakreste eventyr

Tida er inne. Det er nemlig aspargestid...

Følg med! De norske aspargesene er her bare i noen få, herlige uker.

onsdag 29.05 2019

Leskende til ribs

Her er en av kokkens favoritter; asiatiske ribs

Vi snakker verken om juleribbe eller grillribbe her. Våre glaserte ribs er på alle måter annerledes.

torsdag 23.05 2019

Tid for rosé

Sommeren ruller på

Sett gjestene i arbeid. Så hygger de seg enda mer!

torsdag 09.05 2019

Delikate saker

Kongen fra dypet

Noen leser selvhjelpsbøker i jakta på økt livskvalitet. Andre tilbereder kongekrabbe.

fredag 03.05 2019

Vin med sting

torsdag 02.05 2019

Det beste av alt er at du enkelt kan lage disse godbitene heime

Den nordiske gnocchien slår den italienske. Og det beste av alt er at du enkelt kan lage godbitene heime.

Planen var å åpne matvogn – nå driver hun ny restaurant på Kolvereid

Da Mary Lapinig (22) ringte Lill-Tove Røed for å spørre om hun kunne plassere ei matvogn på hotellets parkeringsplass kom en ny og større ide til live.

torsdag 25.04 2019

Anglofil

torsdag 11.04 2019
9

Restelam med en vri

Mange sverger til det tradisjonelle lammelåret når kalenderen viser at påska er i anmarsj. Her har du et tips til hva du skal gjøre med restene.

torsdag 04.04 2019

En gammel og en ny

Tempura grønnsaker er deilige snacks, flott tilbehør eller en super vegetarianer rett. Grønnsakene blir smaksrike og saftige inni og herlig sprø på utsiden. Sammen med denne vietnamesiske fiskesausen eller mer tradisjonelle pounzu og soyasaus bør man velge syrefriske drikke alternativer.

Mat&drikke

Alt kan friteres

Med den asiatiske tempurateknikken blir grønnsaker ekte snacks.

torsdag 28.03 2019

Utradisjonelt vindistrikt

Andre boller

Asiatisk mat har tatt Norge med storm. Myke «steam buns» med sprø fritert kylling er blant favorittene.

tirsdag 26.03 2019

Hulken og laksewrap gikk ned på høykant da vannpolospillerne var på kokkekurs

Ungdom som trener og er aktive trenger riktig mat. Det var bakgrunnen for at 25 vannpolospillere i alderen 9–16 år hadde meldt seg på kokkekurs for å bli matambassadører.

torsdag 21.03 2019

Mat&drikke

I ukas oppskrift har potetkaka selskap av svenskinspirert skagenrøre

Røsti har mange slektninger – men oppskriften er den samme de fleste steder: Revne poteter, salt og smør.

Credos grunnlegger

Skagenrøre er en fantastisk lunsjrett.

torsdag 14.03 2019

Bønner for en fisk

Vil du imponere uten å overanstrenge deg på kjøkkenet? Feit fisk kan være et godt utgangspunkt.

Søtt, men friskt!

Ørret er en fantastisk råvare. Denne feite fisken er full av smak samtidig som den tåler tøff varmebehandling sammen med masse krydder og andre smakstilsetninger. Ørret laget på denne måten, med bønnepure, masse krydder og den grønne, litt spicy sausen krever litt av drikkevalget. Her kan det være godt med litt fylde, litt sødme og godt med friskhet.

15

HELG: Kjærlighet ved første slurp

Du har ikke vært i Tokyo før du har dyppet spisepinnene i en ramen-bolle. Byen har over 4000 ramen-barer, inkludert tre med Michelin-stjerne.

onsdag 13.03 2019

Norsk revyfestival vil gi en bedre totalopplevelse for publikum

God revy skal nytes med kortreist mat og drikke

Med en stadig spissere konkurranse satser revyfestivalen på Høylandet at vegen til publikums hjerter går gjennom magen.

onsdag 06.03 2019

Friskt og annerledes

Stress ned med suppe

I tidsklemma? Ingen grunn til panikk. Du kan alltids lage ertesuppe!

Soddfest med toppkarakter til kokken

Det var knyttet stor spenning til maten, men nykokken Georg besto prøven med glans.

torsdag 28.02 2019

Etterpågodsak

De mest klassiske dessertene er genistreker, med få råvarer og enkel framgangsmåte.

torsdag 21.02 2019

Fra Toscana til Flandern

Hva med byggotto i helga? Risotto på norsk...

Vil du lage noe som både er veldig godt, veldig anvendelig og veldig enkelt? Med byggotto kan du hake av for alle punktene.

torsdag 14.02 2019

Edle dråper til torsken

Lei av tradisjonell søndagsmiddag? Prøv torskehale for to

Når halen blir god, er allting godt.

torsdag 07.02 2019

Mat & drikke: Prøv denne snarvegen til Spania i helga

Har du verken grill, gass eller bred panne, kan du likevel prøve denne kjøkkenbenkvarianten av paella.

En smak av Spania

torsdag 31.01 2019

Hva med å prøve rustikke torsketunger i helga?

Onde tunger kan ha baktalt dem, men i virkeligheten er torsketungene blant verdens mest eksotiske og rustikke råvarer.

Amunds anbefalte drikke

Crème de la crème

torsdag 24.01 2019

Mat&drikke

Nyt en 80-tallsklassiker!

Etter flere tiårs glemsel fortjener ostefonduen å skinne igjen.

Friskt og kremet

onsdag 23.01 2019

Vil sette Namdalen på kartet

En reiselivssjef og en kokk fra Namdalen er med på laget når Norge denne uka viser seg fram i Berlin. På en av verdens største matmesser.

torsdag 17.01 2019

Matspalten:

Midtøstens magiske puré

Hummus passer til nesten alt. Avhengig av hvilke smaker du tilsetter.

Lett og friskt

tirsdag 15.01 2019

Manglet en restaurant – da tok denne gjengen grep

De tok saken i sine egne hender da de fant ut at Overhalla manglet en skikkelig pizzarestaurant.

25 deltakere fra Trøndelag deltar i verdens største mat- og landbruksmesse

Kokkene Thomas Borgan og Lars Erik Vesterdal har forberedt over 15.000 smaksporsjoner som skal serveres under Grüne Woche som går av stabelen i Berlin denne uka.

torsdag 10.01 2019

En belgisk helaften?

Skjellsettende smak

Blåskjell er best om vinteren. Pommes frites er deilig tilbehør året rundt.

torsdag 03.01 2019

Matspalten

Kvalitet trenger ikke koste

Selv om stikkordet for januar er «smalhans», kan du fortsatt ha fullt trykk på kvalitetsmat.

torsdag 27.12 2018

Årets kalkun

Denne gangen handler det ikke om en film som ikke letter, men en rett som definitivt gjør det. Ved hjelp av sukker, salt og tranebær tar vår kalkun av i rakettfart.

fredag 21.12 2018

Noe nytt til Ribba?

Julaften er like om hjørnet og mange har nok spist julemat opptil flere ganger i førjulstida. Om du ikke er en hardbarket tradisjonalist som må ha julemiddagen likeens hvert år, er denne varianten av ribbe et fantastisk godt alternativ.

Romjul i et vakuum

Det er mer enn nettene som blir lange når kulda setter inn. Også tilberedningstida på romjulsribba kan bli lang og god, dersom du har utstyret i orden.

torsdag 13.12 2018

Julegodt

Verdens beste sjokoladeterte

Sjokolade, kardemomme, appelsin og en liten frekk twist med flaksalt. Det er ingen tvil om at ukas terte har julesmakene på plass.

fredag 07.12 2018

It’s Beaujolais Nouveau time!

Et skikkelig smørbrød er egentlig ganske undervurdert her i Norge. Danskene har for lengst forstått hvor deilig en slik lunsj kan være, med sine rugbrød toppet med herlig pålegg. Varianten vi får presentert her, med saftig entrecôte over et lag med avokado, sammen med det fantastiske surdeigsbrødet, er nok et smørbrød også de kresne danskene ville satt pris på.

Vi fikser biffen på brødskiva

Smørbrød med roastbiff er godt. Smørbrød med nystekt entrecôte er enda bedre.

mandag 26.11 2018

Tok gull på første konkurransedag

I helga tok det norske kokkelandslaget gull i første del av en av de viktigste konkurransene de kan delta i. Bak grytene sto blant andre ytternamdalingen Håkon Solbakk.

Tok gull på første konkurransedag

I helga tok det norske kokkelandslaget gull i første del av en av de viktigste konkurransene de kan delta i. Bak grytene sto blant andre ytternamdalingen Håkon Solbakk.

fredag 23.11 2018

Kongen av fritert

Nesten alt som er fritert, er kanongodt. Og japansk kylling «karaage» er kanskje det aller beste i sjangeren.

fredag 16.11 2018

En gylden akevitt

torsdag 15.11 2018

Tartar fra havet

Silda som skal bli matjessild, må bøte med livet tidlig. Trist for silda – men digg for oss som får spise den!

fredag 09.11 2018

B & B

Begynner du å bli litt lei av det klassiske tilbehøret til biff, er denne potetpureen midt i blinken. Her får du den deilige smaken av bearnaise i en fløyelsmyk potetpure. Kjøper du i tillegg en kvalitetsbiff av entrecôte er festmåltidet i gang. Jeg har funnet noen herlige og rustikke alternativer til denne retten kombinert med en saftig entrecôte.

Potet med favorittsmak

Sausen over alle sauser, bearnaise, er en potet som kan brukes til det meste. Den kan til og med gi smak til puré av nettopp ... potet!

mandag 05.11 2018

Namdalen skal vise seg fram på internasjonal matfestival

Skal lokke tyskere med god lokal mat

Namdalen og Trøndelag blir godt representert når den 84. grønne uka åpner i Berlin i januar.

torsdag 01.11 2018

Suksess i kooperativ

Det blir liksom ikke helt høst uten en skikkelig viltgryte på bordet.

Den raskeste hjemmelagde viltgryta

Urmennesket har vært ute i skogen. Vi følger opp hjemme på kjøkkenet.

– Jeg reiser rundt på mange skoler, men dette er favoritten

Bak kulissene til Blå konferanse står blant annet elevene ved restaurant- og matfag ved YNVS. Sammen med Lerøy-kokk Fredrik Hald har de laget hundrevis av posjoner de siste dagene.

torsdag 25.10 2018

Salud!

Hva med oppgradert fredagskos med ekte tortilla

I Norge er taco på fredag like selvfølgelig som is på 17. mai. Men hva med å prøve en ekte tortilla neste fredag?

Satser på akevitt og storbypreg på Rørvik

På 64 grader Nord er de på fornavn med leverandørene, og drifta har gått over all forventning.

tirsdag 23.10 2018

Valø nominert til Årets kokk under Matprisen

– Det er en ære å bli nominert, dette er virkelig lønn for alt strevet det er å drive en topprestaurant i utkanten basert på de lokale råvarene rundt oss og råvarene fra vår egen gård.

Nominert i kategorien Årets kokk under Matprisen

– Det er en ære å bli nominert, dette er virkelig lønn for alt strevet det er å drive en topprestaurant i utkanten basert på de lokale råvarene rundt oss og råvarene fra vår egen gård.

torsdag 18.10 2018

Hamburger og Cola

Hva med å prøve en litt villere burger i helga?

Hver årstid sin burger. Nå er tiden inne for de villeste og mest rustikke.

onsdag 17.10 2018

Betaler 50 kroner mer i måneden

– Det er foreldrene som har etterspurt varmmat, forteller styrer Else Marit Nilsen i Skoglyvegen barnehage.

I denne barnehagen kommer kokken med varm lunsj to dager i uka

Etter å ha brent kruttet i idrettshallen kommer femåringene inn til lunsj. Der venter en varm porsjon kyllinggryte og ris – levert av kokken.

torsdag 11.10 2018

Norrøn inspirasjon

Hva med å prøve okse i øl siste helga i høstferien?

Høsten er perfekt for rustikke smaksbomber på tallerkenen. Du setter standarden med ølbakte okseskanker og norske rotgrønnsaker.

tirsdag 09.10 2018

Buøy gård med på en verdensomspennende restaurantguide

– Det er stas – og en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, mener Thomas Valø.

Buøy gård med på en verdensomspennende restaurantguide

– Det er stas – og en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, mener Thomas Valø.

mandag 08.10 2018

Avlyser Namdalens festbord på Ullvaren kafe

torsdag 04.10 2018

Rein høstglede

Blodig reinsdyrlår med bålsmak, skogsoppsauté kokt inn med madeira, sprøtt reinlav på toppen. Det er duket for høstens gastronomiske innertier.

Vil ha flere søkere til kokkelinja

Med sjømat på menyen lå forutsetningene til rette for at tiendeklassingene skulle komme med gode ideer til havbruksnæringa under innovasjonscampen denne uka. Men ved restaurant- og matfag på YNVS er det få hender å ta av.

Begeistret med wok i villmark

Ranemsletta barnehage markerte Økouka med grønnsakswok i skogen.

søndag 30.09 2018

Nesten pallplass for Lekas kokketalent

Torkil Helmersen fra Leka var kun fire poeng unna pallplass under yrkes-EM i Budapest.

torsdag 27.09 2018

En herlig rødvin

Lamsalt nytelse til helga?

Konfitert lammebog er mørere enn ihjelkokte joikakaker. Og, ikke overraskende, atskillig bedre.

søndag 23.09 2018

Namdalsk mat er populært. Det viser det store antallet mennesker som i helga trosset regnet og kom på Sopinfestival

Innendørs suksess for utendørs messe

Arrangørene bak Sopinfestivalen så ingen annen utveg – enn å flytte festivalen inn. Og det gjorde de med stor suksess.

torsdag 20.09 2018

Naturlig godt

Mat&drikke

Her er min 1-2-3-versjon av «pekinggris»

Det svinet har forkledd seg som en and! Og det hele gikk i rasende fart.

torsdag 13.09 2018

Lett og forfriskende

Dette er kebab som kebab skal være. Grillet lammekjøtt med bulgur og en frisk tzatziki er en enkel men ganske smakfull rett. Mye krydret smaker kan gjerne være litt utfordrende å sette vin til, men jeg har funnet noen leskende alternativer som står godt til maten.

Helt om natta, helt om dagen – prøv denne kebaben!

Mange kjenner kebaben som nattas ridder, den som følger deg hjem etter en sen kveld på byen. Men kebab er så mye mer!

fredag 07.09 2018

De eldste elevene serverte de yngste

Det var 120 spente barneskolefjes som gikk gjennom dørene til YNVS fredag. Der var bordene pent dekket, og lapskaus sto på menyen.