Tema

søndag 09.08 2020

Namsosmartnan

Gjensyn med Kremmer'n

I år får Namsosmartnan besøk av en gammel kjenning, når Kremmer'n atter en gang kommer for å selge spekemat og honning.

fredag 07.08 2020

HELG: Vin & øl

Helg: Noe søtt i glasset

De franske, tynne og lekre pannekakene fulle av deilig sjokoladefyll er skummelt gode.

Mat & drikke

Lei av ordinære pannekaker? Hva med noe sånt?

Pannekakene får nytt liv med hjemmelaget nøttesjokolade.

tirsdag 04.08 2020

Lokale produsenter blir ikke innlemmet i fylkeskommunale innkjøpsavtaler

Gaute fortviler over at han ikke får selge eggene til lokale institusjoner

Eggprodusent Gaute Horseng føler seg tilsidesatt. Han synes det er dumt at små, lokale matvareprodusenter ikke får selge produkter til offentlige kunder på grunn av bestemmelser i fylkeskommunale innkjøpsavtaler.

fredag 31.07 2020

HELG: Vin & øl

Friskt og godt

Dette ser helt fantastisk ut på tallerkenen og smaken gjør ingen skam på den estetisk meget tiltalende retten.

HELG: Mat & drikke

Det gode veggislivet

Nå om sommeren passer det bra å spise et helt, grønt tre.

torsdag 30.07 2020

Mona fra Jøa til topps med økologisk ost

Namsosing fikk pris for beste økologiske produkt under Trøndersk matfestival.

onsdag 29.07 2020

Libab-en falt i smak for Sofie (19)

I morgentimene før åpningen av «Trøndersk matfestival på hjul», lå regnet og truet de lokale aktørene som hadde stilt opp matbod på torget i Rørvik. Til oppholds og fornøyde lokalmatprodusenter ønsket ordfører Amund Hellesø velkommen til den første matfestivalen på hjul.

torsdag 23.07 2020

HELG: Vin & øl

Smaken av sommer

En herlig og sommerlig dessert som setter melon i et helt nytt lys. Mange har nok testet melon dynket i en eller annen form for brennevin, noe som kan være en morsom vri på desserten. Jeg har heller valgt å servere alkohol ved siden av og har funnet noen spennende alternativer.

HELG: Mat & drikke

Dobbel kos

Med denne oppskriften kan du lage både en dessert til de små og en avkjølende drink til de store.

onsdag 22.07 2020

Ti aktører er klare for den omreisende matfestivalen

Flere namdalske aktører har gjort det stort på Trøndersk matfestival i Trondheim. I år får de ikke komme dit, men i Namdalen arrangeres en egen variant av festivalen.

mandag 20.07 2020

Namsos kommune setter i gang tiltak

Nå skal det kastes mindre mat

Namsos kommune produserer store mengder mat, men mye går rett i søpla. Nå er arbeidet for å redusere matsvinn i full gang.

fredag 17.07 2020

Rørt tartar med pommes frites av søtpotet og revet pepperrot

Matspalten

Rå klassiker

Tartar er best, både med og uten hest.

torsdag 09.07 2020

Fantastisk til jordbær

Klar for å finne på noen sprell med verdens beste bær?

torsdag 02.07 2020

Ukas anbefaling fra Amund Lein: Sommerdigg

Sommersalaten 2020

Ikke fan av kaninfôr? Lag en salat full av smak og kalorier!

mandag 29.06 2020

Vinkongen Sigurd Wongraven lanserer sin første øl: – Vi vil vise fram vårt ypperste potensial når det gjelder kvalitet

Etter nærmere åtte år på planstadiet har den utflytta overhallingen fått med seg en av landets største ølpionerer med på laget, og fredag kommer den første ølen i polhyllene.

fredag 26.06 2020

Prøv Amunds vin- og øltips til sommerens store grillhøydepunkter

Dette er vel noe av det beste man får fra det amerikanske bbq-kjøkkenet. Saftige, klissete kjøttstykker fulle av smak. Når man i tillegg dynker den i en asiatisk glaze – blir dette et av sommerens store grillhøydepunkter.

onsdag 24.06 2020

Barrique vinbar og Kunstmuseet Nord-Trøndelag inngår sommerlig samarbeid: – En vinn-vin-situasjon

De to aktørene innfører felles åpningstider i sommer for å nå et bredere publikum – og håper i tillegg på å få mer besøk av turistene som kommer innom Namsos.

onsdag 17.06 2020

For godt til å kaste – det er et regnestykke som smaker godt

Irreversible kostnader blir dessert av høy verdi.

fredag 12.06 2020

Liten tøffing

Vil du bli med og teste hvor mye trøkk sjøkrepsen tåler?

torsdag 11.06 2020

Thai Thai kunne endelig åpne dørene til restauranten på Namsos storsenter:

Måtte legge planene på is da koronakrisa kom

Norge ble nedstengt 13. mars, bare fire dager før Thai Thai skulle åpne sin femte restaurant på Namsos storsenter. Det resulterte i at de måtte legge planene på is, men torsdag 11. juni åpnet de endelig dørene.

torsdag 04.06 2020

En «grønn» vin

Forsommerfint med perfekte asparges

Vil du spise asparges før den korte sesongen er over, skal du gjøre det nå.

tirsdag 02.06 2020

Anne og Gjert snur koronamotgangen til noe positivt: Åpner butikk i Kjøpmannsgata

– Vi må prøve å finne på noe, smiler paret, som opplever store tap uten martnader og utenlandsturister.

Advarer mot blåskjell fra Nærøysund

Sommeren er her – og for mange betyr det sjømat på menyen i varme sommerkvelder. Men ikke all sjømat bør spises alltid. Sjekk blåskjellvarslet før du damper fangsten i hvitvin.

onsdag 27.05 2020

Mat & drikke

Hurra for asiatiske smaker!

En forrett som er lett å lage og lett å like.

Sommerfriskt i glasset

fredag 22.05 2020

Sjampinjongens hemmelige kraft

Den beste soppkrafta kommer fra den billigste og helst litt gamle butikksoppen.

lørdag 16.05 2020

Rakk det akkurat til 17. mai-feiringa

Terrassen er åpen – Akkurat i tide til 17. mai-feiringa

Lørdag, dagen før dagen, åpnet Grong Terrassen dørene, og grongningene har fått et nytt møtested på Mediå.

fredag 15.05 2020

Til årets festdag

Lag på lag med godsaker

Det er gøy å lage mat med filodeig. Godt blir det også!

tirsdag 12.05 2020

Det har vært tøft for mange lokalmatprodusenter i det siste, men nå ser de fram mot lysere tider med oppstart av Reko-ring

– Spesielt i disse tider har det vært vanskelig for oss å få solgt produktene våre, sier Meike Laan, som er en av produsentene i den nye kontaktplattformen mellom forbrukere og lokale matprodusenter i Nærøysund.

søndag 10.05 2020

Brygga har stått i 140 år – nå skal den få nytt liv

Det gjenstår litt arbeid før brygga er ferdig, men eieren har planene klare.

torsdag 07.05 2020

Løk i hovedrollen

Du trenger verken være frankofil eller fattig for å nyte en rustikk, hjemmelaget løksuppe.

mandag 04.05 2020

Lene fra Leka blogger om mat som er i ferd med å bli glemt

På bloggen Naturligogvis skriver hun om alt fra bjørkesirup til heimelaget tacokrydder. Innimellom dukker det også opp noen bilder av rødlige fjell fra heimplassen Leka.

Bestillingene fosset inn, Sebastian fylte bilen full av sushi og la ut på turne

Ikke siden oppstarten for fire år siden har Mintage solgt mer sushi enn forrige lørdag. Da fylte Sebastian (20) bilen med over 80 bestillinger og kjørte mot Rørvik.

fredag 24.04 2020

En app skal hjelpe Joker Foldereid å redusere matsvinnet

«Throw No More» er navnet på appen som gir kundene mulighet til å se hvilke varer som har nedsatt pris på grunn av dato.

torsdag 23.04 2020

Varmsyltet vidunder

Skal vi lære noe av Sverige, måtte det være hvordan man varmsylter fisk.

Deilig til kveite

Her er ukas anbefaling fra Amund Lein.

søndag 19.04 2020

Landegrensa skiller Monica fra sin viktigste inntektskilde

Hun kommer hit og ikke lenger – og det gjelder kundene også. Siden Norge stengte landegrensene har omsetninga til ICA Blåsjøen blitt mer enn halvert.

torsdag 16.04 2020

Leskende og godt

«Dirty fries» er perfekt kosemat for alle oss som avvikler en isolert hjemmetilværelse

Hva som er det ultimate hipster-statementet? Jeg spiste dirty fries for første gang i Portland.

onsdag 15.04 2020

Slik bruker du appelsinene som ikke ble spist i påska

Nordmenn kjøper flere millioner appelsiner hver påske. Ikke alle blir spist opp.

fredag 03.04 2020

Amunds påskeanbefalinger

Selv om årets påskefeiring blir svært annerledes for de flest av oss, er det ingen grunn for at man ikke skal kose seg. Jeg har funnet noen drikkealternativer du kan benytte både til påskelammet, etter skituren, til sofakos, bålpannemat og ikke minst i solveggen på verandaen.

fredag 27.03 2020

Har du en pakke risottoris i skuffen? Prøv en iskald tilnærming.

Dette er ikke en riskrem, ei heller en risotto, men en iskrem der det er vendt inn søte, myke riskorn.

fredag 20.03 2020

Kjøkkensjef Håkon Solbakk er permittert og i karantene. Nå viser han deg hvordan du kan lage Britannia-lunsj på heimekontoret

For en måned siden mottok han Michelin-stjerne i Olavshallen. Nå er han permittert og i karantene.

torsdag 19.03 2020

Smaken av god tid har en egen energi

Hvordan smaker tid? Svaret finner du ved å ovnsbake gulrøtter på lav varme.

onsdag 18.03 2020

Ingen grunn til å hamstre - Tine og Nortura går for fullt

Matprodusentene Tine og Nortura lover melk og kjøttvarer til alle.

mandag 16.03 2020

Smitter sannsynligvis ikke via mat og drikke

I følge Folkehelseinstituttet er det så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann.

fredag 13.03 2020

Tilbyr bringing av matvarer

Etter forespørsel fra kommunen gir Spar Skage kundene mulighet til å få varene levert på døra. Tilbudet settes igang umiddelbart.

torsdag 12.03 2020

Fransk fristelse

Sjeldent god stappe

Potetstappa har aldri vært mer dekadent. Nyt den, men ikke daglig.

lørdag 07.03 2020

Meieriet i Namsos lanserer nytt matpakkevennlig produkt

Synnøve i Namsos klemmer til

Meieriet i Namsos står bak den siste storsatsinga fra Synnøve Finden. Nå skal det klemmes hver dag når du smører brødskiva.

torsdag 05.03 2020

Hvit pizza med sopp og bacon

Mat og drikke

En hvit favoritt

Hvit pizza er ikke fullt så vanlig som rød, men minst like godt.

tirsdag 03.03 2020

Suksess for Barrique etter oppstarten: – Det har gått over all forventning

Med et fokus på kvalitet både på mat, drikke og musikk har byens ferskeste serveringssted hatt et strålende første halvår med drift.

mandag 02.03 2020

Oslo kommune til Overhalla for å lære

Blant de beste i Norge

Det startet med økologisk grøt for ti år siden, nå kommer andre kommuner til Overhalla for å lære mer om økologisk kosthold.

fredag 28.02 2020

Leskende til curry

Denne gryta er både sterk, syrlig og veldig smaksrik. En fantastisk vinterrett som garantert holder deg varm på kalde kvelder.

Ekte mannfolk lager karripastaen sin selv

Ukas rett har jeg laget utallige ganger hjemme. Men jeg har pleid å ta en snarvei – ved hjelp av en boks «green curry paste». Har du en slik på lur, er en kjapp karrirett aldri langt unna.

fredag 21.02 2020

Italiensk aften

Dette er pasta på sitt beste.

Verdens beste pastarett

Den er håndlaget, den er italiensk og den har pastahistoriens søteste fasong. Pasta orecchiette er en sikker vinner.

mandag 17.02 2020

«Namdalske» Speilsalen med én stjerne i Michelin-guiden: – Det er helt sjukt!

Kjøkkensjef Håkon Solbakk fra Nærøystein og junior soussjef Torkil Helmersen fra Leka feiret Michelin-stjerne på ytternamdalsk vis mandag.

søndag 16.02 2020

Jenny på Jørem dyrker interessen for gamle kornsorter i eget bakeri

To fredager i måneden åpner det lille bakeriet i det gamle fjøset på Jørem dørene. Da har Jenny Kjestveit Domås eltet, bakt og steikt brød og andre bakevarer. Og råvarene er så kortreiste som overhode mulig.

torsdag 13.02 2020

Down under

Denne klassikeren ser utrolig fresh ut på tallerkenen og er full av gode smaker. Det kan være utfordrende å sette rødvin til en rett med denne kryddersammensettingen, men jeg har allikevel dristet meg litt utpå med en australsk herlighet.

Familiefavoritten

Setter du bakt, fylt paprika på bordet, blir både små og store lykkelige.

fredag 07.02 2020

Cæsars gave til Kleopatra

torsdag 06.02 2020

Mat&drikke

Kanskje du skal diske opp med denne desserten til mor i helga?

Jeg har et hat/elsk-forhold til kabaret, med hovedvekt på elsk. Retten har et uten tvil et pussig og litt gammelmodig preg, og for meg er den en «guilty pleasure».

torsdag 30.01 2020

– En dag i matgledens tegn

Onsdag var tolv tiendeklasseelever fra Rørvik og Kolvereid samlet og delt inn i to lag. Sammen med en profesjonell kokk hadde hver av gruppene fått oppgaven med å tilberede og servere en tre-retters middag til inviterte gjester.

Spennende og annerledes

En vegansk dessert som smaker helt fantastisk.

Mat&drikke

Frokost til dessert

Denne puddingen blir best hvis man dropper de dyriske ingrediensene.

fredag 24.01 2020

Slakterens hemmelighet

Det er lett å forstå at slakteren ville ha nyretappen for seg selv.

torsdag 16.01 2020

Fest i Valhall

Lyst på en middag fra fortida i helga?

Urmennesket våkner til liv med et margbein foran seg.

Matsvinnet må ned. Ingen diskusjon

Ikke matskam, men produksjonsskam

Det er in å sette fokus på overfloden vår. Maten vi kaster. Matskam.

torsdag 09.01 2020

Nostalgisk hygge

Vaffelen er grunnleggende koselig og nostalgisk. Med litt tilbehør blir den staselig også.

mandag 06.01 2020

FN vil halvere matsvinnet innen 2030

Hos Hamstad ble over 4.000 måltider reddet i fjor

Gjenbruk av brød, utnytting av restemat og forundringspakker bidrar til å redusere matsvinnet.

Namdalske elever med i nasjonal matkampanje

Lauvsnes skole og Austafjord oppvekstsenter er eneste namdalske innslag i Klimakokkene - en nasjonal kampanje for 5.-7. trinn.

«Med noen enkle grep kan du spare både miljøet og lommeboka»

- Vi håper at 2020 er året hvor det å ta vare på maten blir en like stor selvfølge som det å pante flasker.

tirsdag 31.12 2019

Håkon og Torkil gjør førsteklasses råvarer om til matkunst av ypperste klasse i ærverdige Speilsalen

Kjøkkensjef Håkon Solbakk (28) og junior soussjef Torkil Helmersen (24) sikter mot stjernene. De gjør førsteklasses råvarer om til matkunst av ypperste klasse.

fredag 20.12 2019

Martin (26) fra Namsos lager Norges beste frokost – her gir han deg tipsene

For mannen som er kjent for å lage Norges beste hotellfrokost, inneholder julefrokosten både godt brød, egg, kjøttpålegg, røkt laks og tomatsild – og det skal bugne på skiva. I jula er det lov til å skeie ut, mener Martin Trana Flak.

onsdag 18.12 2019

Funn av listeriabakterie i fisk som senere er foredlet

Trekker tilbake røkt røye fra markedet

Einerrøkt røye fra Lisnadder pakket 25. november 2019 trekkes tilbake fra markedet. Produsenten oppfordrer folk som har kjøpt produktet til å sjekke pakningen de har i kjøleskapet.

torsdag 12.12 2019

VIN & ØL:

Digg til bacalao

Bacalao kan være krevende å sette vin til, og mange tar rødvin som et selvfølgelig valg. Men hvitvin kan være et minst like godt alternativ.

Klassisk klippfisk

Vestlendinger og søreuropeere er evig forbrødret gjennom bacalaoen.

fredag 06.12 2019

Friskt og leskende til gresskarsuppa

Vinterlig gresskarsuppe i høstregnet

For mange er gresskar synonymt med høstfesten Halloween. Men faktisk er det skrekkelig godt hele året.

fredag 29.11 2019

Hvilken biff er best for klimaet

Politikere bør kanskje kjenne litt på importskammen

Det er ikke bærekraftig å kjøpe mer mat fra andre land. Derfor bør vi redusere utslippene av klimagasser fra jordbruket samtidig som vi opprettholder matproduksjonen i Norge.

torsdag 28.11 2019

Et naturlig valg

Tidenes beste kål

Kål har vært dyrket i Norge siden vikingtida, men det spørs om Harald Hårfagre noensinne fikk servert en like god kålrett som denne.

tirsdag 26.11 2019

Vektproblematikk er igjen et tema i toppidrett

– Å snakke om vekt er et skummelt tema

Mens skiess er åpne på at de «tuner» inn vekta mot VM og OL, er Gjert Ingebrigtsen opptatt av at sønnene skal spise hva de vil. – Å snakke om vekt er skummelt, mener Thomas H. Westgård.

torsdag 21.11 2019

Drikke som biter

Glad i potet? Endelig spiller den hovedrollen i denne ukas matanbefaling

Hasselbackpoteter er ofte tilbehør, men trives like godt med å spille førstefiolin.

torsdag 14.11 2019

Retro og gammelnorsk

Retroruletter

Ukas rett må vi nærmest tørke støv av. La oss gjøre det en gang for alle.

torsdag 07.11 2019

Mørkets fyrste

Lyst på ei utfordring? Hva med å prøve denne gratinerte godsaken i helga?

Hva som er det beste jeg vet? Svaret er enkelt: Dette!

Stian (29) tok VM-sølv i bartending

– Nå skal vi feire på ekte trøndersk vis!