Tema

tirsdag 02.06 2020

Anne og Gjert snur koronamotgangen til noe positivt: Åpner butikk i Kjøpmannsgata

– Vi må prøve å finne på noe, smiler paret, som opplever store tap uten martnader og utenlandsturister.

Advarer mot blåskjell fra Nærøysund

Sommeren er her – og for mange betyr det sjømat på menyen i varme sommerkvelder. Men ikke all sjømat bør spises alltid. Sjekk blåskjellvarslet før du damper fangsten i hvitvin.

onsdag 27.05 2020

Mat & drikke

Hurra for asiatiske smaker!

En forrett som er lett å lage og lett å like.

Sommerfriskt i glasset

fredag 22.05 2020

Sjampinjongens hemmelige kraft

Den beste soppkrafta kommer fra den billigste og helst litt gamle butikksoppen.

lørdag 16.05 2020

Rakk det akkurat til 17. mai-feiringa

Terrassen er åpen – Akkurat i tide til 17. mai-feiringa

Lørdag, dagen før dagen, åpnet Grong Terrassen dørene, og grongningene har fått et nytt møtested på Mediå.

fredag 15.05 2020

Til årets festdag

Lag på lag med godsaker

Det er gøy å lage mat med filodeig. Godt blir det også!

tirsdag 12.05 2020

Det har vært tøft for mange lokalmatprodusenter i det siste, men nå ser de fram mot lysere tider med oppstart av Reko-ring

– Spesielt i disse tider har det vært vanskelig for oss å få solgt produktene våre, sier Meike Laan, som er en av produsentene i den nye kontaktplattformen mellom forbrukere og lokale matprodusenter i Nærøysund.

søndag 10.05 2020

Brygga har stått i 140 år – nå skal den få nytt liv

Det gjenstår litt arbeid før brygga er ferdig, men eieren har planene klare.

torsdag 07.05 2020

Løk i hovedrollen

Du trenger verken være frankofil eller fattig for å nyte en rustikk, hjemmelaget løksuppe.

mandag 04.05 2020

Lene fra Leka blogger om mat som er i ferd med å bli glemt

På bloggen Naturligogvis skriver hun om alt fra bjørkesirup til heimelaget tacokrydder. Innimellom dukker det også opp noen bilder av rødlige fjell fra heimplassen Leka.

Bestillingene fosset inn, Sebastian fylte bilen full av sushi og la ut på turne

Ikke siden oppstarten for fire år siden har Mintage solgt mer sushi enn forrige lørdag. Da fylte Sebastian (20) bilen med over 80 bestillinger og kjørte mot Rørvik.

fredag 24.04 2020

En app skal hjelpe Joker Foldereid å redusere matsvinnet

«Throw No More» er navnet på appen som gir kundene mulighet til å se hvilke varer som har nedsatt pris på grunn av dato.

torsdag 23.04 2020

Varmsyltet vidunder

Skal vi lære noe av Sverige, måtte det være hvordan man varmsylter fisk.

Deilig til kveite

Her er ukas anbefaling fra Amund Lein.

søndag 19.04 2020

Landegrensa skiller Monica fra sin viktigste inntektskilde

Hun kommer hit og ikke lenger – og det gjelder kundene også. Siden Norge stengte landegrensene har omsetninga til ICA Blåsjøen blitt mer enn halvert.

torsdag 16.04 2020

Leskende og godt

«Dirty fries» er perfekt kosemat for alle oss som avvikler en isolert hjemmetilværelse

Hva som er det ultimate hipster-statementet? Jeg spiste dirty fries for første gang i Portland.

onsdag 15.04 2020

Slik bruker du appelsinene som ikke ble spist i påska

Nordmenn kjøper flere millioner appelsiner hver påske. Ikke alle blir spist opp.

fredag 03.04 2020

Amunds påskeanbefalinger

Selv om årets påskefeiring blir svært annerledes for de flest av oss, er det ingen grunn for at man ikke skal kose seg. Jeg har funnet noen drikkealternativer du kan benytte både til påskelammet, etter skituren, til sofakos, bålpannemat og ikke minst i solveggen på verandaen.

fredag 27.03 2020

Har du en pakke risottoris i skuffen? Prøv en iskald tilnærming.

Dette er ikke en riskrem, ei heller en risotto, men en iskrem der det er vendt inn søte, myke riskorn.

fredag 20.03 2020

Kjøkkensjef Håkon Solbakk er permittert og i karantene. Nå viser han deg hvordan du kan lage Britannia-lunsj på heimekontoret

For en måned siden mottok han Michelin-stjerne i Olavshallen. Nå er han permittert og i karantene.

torsdag 19.03 2020

Smaken av god tid har en egen energi

Hvordan smaker tid? Svaret finner du ved å ovnsbake gulrøtter på lav varme.

onsdag 18.03 2020

Ingen grunn til å hamstre - Tine og Nortura går for fullt

Matprodusentene Tine og Nortura lover melk og kjøttvarer til alle.

mandag 16.03 2020

Smitter sannsynligvis ikke via mat og drikke

I følge Folkehelseinstituttet er det så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann.

fredag 13.03 2020

Tilbyr bringing av matvarer

Etter forespørsel fra kommunen gir Spar Skage kundene mulighet til å få varene levert på døra. Tilbudet settes igang umiddelbart.

torsdag 12.03 2020

Fransk fristelse

Sjeldent god stappe

Potetstappa har aldri vært mer dekadent. Nyt den, men ikke daglig.

lørdag 07.03 2020

Meieriet i Namsos lanserer nytt matpakkevennlig produkt

Synnøve i Namsos klemmer til

Meieriet i Namsos står bak den siste storsatsinga fra Synnøve Finden. Nå skal det klemmes hver dag når du smører brødskiva.

torsdag 05.03 2020

Hvit pizza med sopp og bacon

Mat og drikke

En hvit favoritt

Hvit pizza er ikke fullt så vanlig som rød, men minst like godt.

tirsdag 03.03 2020

Suksess for Barrique etter oppstarten: – Det har gått over all forventning

Med et fokus på kvalitet både på mat, drikke og musikk har byens ferskeste serveringssted hatt et strålende første halvår med drift.

mandag 02.03 2020

Oslo kommune til Overhalla for å lære

Blant de beste i Norge

Det startet med økologisk grøt for ti år siden, nå kommer andre kommuner til Overhalla for å lære mer om økologisk kosthold.

fredag 28.02 2020

Leskende til curry

Denne gryta er både sterk, syrlig og veldig smaksrik. En fantastisk vinterrett som garantert holder deg varm på kalde kvelder.

Ekte mannfolk lager karripastaen sin selv

Ukas rett har jeg laget utallige ganger hjemme. Men jeg har pleid å ta en snarvei – ved hjelp av en boks «green curry paste». Har du en slik på lur, er en kjapp karrirett aldri langt unna.

fredag 21.02 2020

Italiensk aften

Dette er pasta på sitt beste.

Verdens beste pastarett

Den er håndlaget, den er italiensk og den har pastahistoriens søteste fasong. Pasta orecchiette er en sikker vinner.

mandag 17.02 2020

«Namdalske» Speilsalen med én stjerne i Michelin-guiden: – Det er helt sjukt!

Kjøkkensjef Håkon Solbakk fra Nærøystein og junior soussjef Torkil Helmersen fra Leka feiret Michelin-stjerne på ytternamdalsk vis mandag.

søndag 16.02 2020

Jenny på Jørem dyrker interessen for gamle kornsorter i eget bakeri

To fredager i måneden åpner det lille bakeriet i det gamle fjøset på Jørem dørene. Da har Jenny Kjestveit Domås eltet, bakt og steikt brød og andre bakevarer. Og råvarene er så kortreiste som overhode mulig.

torsdag 13.02 2020

Down under

Denne klassikeren ser utrolig fresh ut på tallerkenen og er full av gode smaker. Det kan være utfordrende å sette rødvin til en rett med denne kryddersammensettingen, men jeg har allikevel dristet meg litt utpå med en australsk herlighet.

Familiefavoritten

Setter du bakt, fylt paprika på bordet, blir både små og store lykkelige.

fredag 07.02 2020

Cæsars gave til Kleopatra

torsdag 06.02 2020

Mat&drikke

Kanskje du skal diske opp med denne desserten til mor i helga?

Jeg har et hat/elsk-forhold til kabaret, med hovedvekt på elsk. Retten har et uten tvil et pussig og litt gammelmodig preg, og for meg er den en «guilty pleasure».

torsdag 30.01 2020

– En dag i matgledens tegn

Onsdag var tolv tiendeklasseelever fra Rørvik og Kolvereid samlet og delt inn i to lag. Sammen med en profesjonell kokk hadde hver av gruppene fått oppgaven med å tilberede og servere en tre-retters middag til inviterte gjester.

Spennende og annerledes

En vegansk dessert som smaker helt fantastisk.

Mat&drikke

Frokost til dessert

Denne puddingen blir best hvis man dropper de dyriske ingrediensene.

fredag 24.01 2020

Slakterens hemmelighet

Det er lett å forstå at slakteren ville ha nyretappen for seg selv.

torsdag 16.01 2020

Fest i Valhall

Lyst på en middag fra fortida i helga?

Urmennesket våkner til liv med et margbein foran seg.

Matsvinnet må ned. Ingen diskusjon

Ikke matskam, men produksjonsskam

Det er in å sette fokus på overfloden vår. Maten vi kaster. Matskam.

torsdag 09.01 2020

Nostalgisk hygge

Vaffelen er grunnleggende koselig og nostalgisk. Med litt tilbehør blir den staselig også.

mandag 06.01 2020

FN vil halvere matsvinnet innen 2030

Hos Hamstad ble over 4.000 måltider reddet i fjor

Gjenbruk av brød, utnytting av restemat og forundringspakker bidrar til å redusere matsvinnet.

Namdalske elever med i nasjonal matkampanje

Lauvsnes skole og Austafjord oppvekstsenter er eneste namdalske innslag i Klimakokkene - en nasjonal kampanje for 5.-7. trinn.

«Med noen enkle grep kan du spare både miljøet og lommeboka»

- Vi håper at 2020 er året hvor det å ta vare på maten blir en like stor selvfølge som det å pante flasker.

tirsdag 31.12 2019

Håkon og Torkil gjør førsteklasses råvarer om til matkunst av ypperste klasse i ærverdige Speilsalen

Kjøkkensjef Håkon Solbakk (28) og junior soussjef Torkil Helmersen (24) sikter mot stjernene. De gjør førsteklasses råvarer om til matkunst av ypperste klasse.

fredag 20.12 2019

Martin (26) fra Namsos lager Norges beste frokost – her gir han deg tipsene

For mannen som er kjent for å lage Norges beste hotellfrokost, inneholder julefrokosten både godt brød, egg, kjøttpålegg, røkt laks og tomatsild – og det skal bugne på skiva. I jula er det lov til å skeie ut, mener Martin Trana Flak.

onsdag 18.12 2019

Funn av listeriabakterie i fisk som senere er foredlet

Trekker tilbake røkt røye fra markedet

Einerrøkt røye fra Lisnadder pakket 25. november 2019 trekkes tilbake fra markedet. Produsenten oppfordrer folk som har kjøpt produktet til å sjekke pakningen de har i kjøleskapet.

torsdag 12.12 2019

VIN & ØL:

Digg til bacalao

Bacalao kan være krevende å sette vin til, og mange tar rødvin som et selvfølgelig valg. Men hvitvin kan være et minst like godt alternativ.

Klassisk klippfisk

Vestlendinger og søreuropeere er evig forbrødret gjennom bacalaoen.

fredag 06.12 2019

Friskt og leskende til gresskarsuppa

Vinterlig gresskarsuppe i høstregnet

For mange er gresskar synonymt med høstfesten Halloween. Men faktisk er det skrekkelig godt hele året.

fredag 29.11 2019

Hvilken biff er best for klimaet

Politikere bør kanskje kjenne litt på importskammen

Det er ikke bærekraftig å kjøpe mer mat fra andre land. Derfor bør vi redusere utslippene av klimagasser fra jordbruket samtidig som vi opprettholder matproduksjonen i Norge.

torsdag 28.11 2019

Et naturlig valg

Tidenes beste kål

Kål har vært dyrket i Norge siden vikingtida, men det spørs om Harald Hårfagre noensinne fikk servert en like god kålrett som denne.

tirsdag 26.11 2019

Vektproblematikk er igjen et tema i toppidrett

– Å snakke om vekt er et skummelt tema

Mens skiess er åpne på at de «tuner» inn vekta mot VM og OL, er Gjert Ingebrigtsen opptatt av at sønnene skal spise hva de vil. – Å snakke om vekt er skummelt, mener Thomas H. Westgård.

torsdag 21.11 2019

Drikke som biter

Glad i potet? Endelig spiller den hovedrollen i denne ukas matanbefaling

Hasselbackpoteter er ofte tilbehør, men trives like godt med å spille førstefiolin.

torsdag 14.11 2019

Retro og gammelnorsk

Retroruletter

Ukas rett må vi nærmest tørke støv av. La oss gjøre det en gang for alle.

torsdag 07.11 2019

Mørkets fyrste

Lyst på ei utfordring? Hva med å prøve denne gratinerte godsaken i helga?

Hva som er det beste jeg vet? Svaret er enkelt: Dette!

Stian (29) tok VM-sølv i bartending

– Nå skal vi feire på ekte trøndersk vis!

onsdag 06.11 2019

Hos Leksås Gårdsmat går det i kjøttrull og sylte før IN-messa

Hos Leksås Gårdsmat er det meste i rute til IN-messa.

mandag 04.11 2019

Sauen må tilbake på middagsbordet!

torsdag 31.10 2019

Herlige saker til pannekaka

Pannekakegatemat

Jianbing gir den gode, gamle pannekaka flere bruksområder.

tirsdag 29.10 2019

Tredobler ystekapasiteten for å lage mer av premieosten «Gammel Erik»

Han har ferske gullmedaljer både fra oste-NM og oste-VM i premieskapet. Nå kan Carlos Helguera på Elvekanten Ysteri snart øke kapasiteten og lage mer av sine etterspurte oster.

torsdag 24.10 2019

Hva passer vel ikke bedre enn mat fra havet og skogen i helga?

Blåskjell og kantarell lever i hver sin verden, men møtes mer enn gjerne i suppeskåla.

fredag 18.10 2019

Oktoberfest

torsdag 17.10 2019

Knoke med mye smak

Knoke og kål er to undervurderte råvarer med enormt potensial. Du må bare gi dem litt tid.

torsdag 10.10 2019

Martin sjef for kjøkkenet som serverer Norges beste hotellfrokost

I dag ble frokosten på Scandic Nidelven for 13. gang kåret til Norges aller beste. Og sjefen på hotellkjøkkenet er Martin Trana Flak (25) fra Namsos.

Norsk og høstlig

– Slik vil vi ha høstburgeren

Hver årstid sin burger. Nå er tida inne for de villeste og mest rustikke.

torsdag 03.10 2019

Fransk finesse

Dette er en herlig høstrett full av smaker. Her har vi fett, salt, sprø butterdeig og potetpure, noe som gjør svært krevende å sette drikke til den.

Inni butterdeigen finner du en deilig høstgryte med and og sopp

Når det rufsete høstværet setter inn, er det ikke en lett salat vi drømmer om. Nei, da har kroppen lyst på fett og rike smaker. Det skal den få denne uka! Og i tillegg skal det pakkes pent inn.

torsdag 26.09 2019

Vin til viltgryte

God elg!

Elggryte er både hverdag og fest. Med en stor porsjon kan du starte festen i helgen, og fortsette på mandag.

tirsdag 24.09 2019

Spisested i Namsos måtte stenge på dagen

Ban Thai takeaway måtte stenge dørene med umiddelbar virkning da Mattilsynet var innom på kontroll.

fredag 20.09 2019

Mørk og delikat

torsdag 19.09 2019

Rein høstglede

Blodig reinsdyrlår med bålsmak, skogsoppsauté kokt inn med madeira, sprøtt reinlav på toppen. Det er duket for høstens gastronomiske innertier.

fredag 13.09 2019

Herlig til lammekjøtt

Velkommen, høst! Denne retten gjør høsten enda koseligere

Norsk lam med erkefransk grønnsakgryte gjør høsten enda koseligere.

torsdag 05.09 2019

Djevelsk brygg

Sashimi er avhengig av fersk råvare med svært god kvalitet. Fersk og fet laks med god struktur i kjøttet er en fantastisk fisk å bruke til sashimi. Sammen med ponzusaus, avokadokrem og litt chili blir dette en delikat og fortreffelig forrett.

Jo villere, desto bedre

Vil du servere en imponerende forrett uten å anstrenge deg? Velg sashimi.

torsdag 29.08 2019

En verdig avslutning

Lammerull på kull

Når man er litt usikker på om det er sensommer eller tidlig høst, kan lammerull på grillen gjøre overgangen smidig.

torsdag 22.08 2019

30 prosent av arealet på Namdalseid er økologisk drevet

30 prosent av arealet på Namdalseid er økologisk drevet

SVs partisekretær Audun Herning mener gården på Namdalseid går fram som et prakteksempel i norsk landbruk. Nå håper partiet at flere bønder tar etter.

Franske fristelser