Ti år siden terroren på Utøya

I dag er det ti år siden terroren på Utøya og regjeringskvartalet i Oslo.

Jorid Nordmelan, som gjemte seg under senga i skolestua på Utøya da drapsmannens kuler slo inn i døra, forteller til NA hun har har holdt igjen tankene om 22. juli i ti år.

Det er det slutt på nå.

— Jeg føler jeg må veie ordene mine nøye når jeg snakker om 22. juli. At jeg ikke må provosere.

Jorid Normeland

— Det er et paradoks hvordan man kan si hårreisende ting om muslimer, og at dette forsvares av ytringsfriheten. Men dersom vi snakker om hvor farlige slike meninger kan være, drar vi "22. juli-kortet" og må begrense oss. Det er det som innskrenker ytringsfriheten.

Jorid Normeland

Flere markeringer

I Namdalen har det vært markeringen flere steder. I Rørvik ble det arrangert rosetog fra kirka til parken under av 22. juli-markeringen.

I Namsos dro så mange til NTE Arena for å delta på tiårsmarkeringa av 22. juli at man tidlig ble nødt til å sette ut måtte ekstra stoler for å få plass til alle.

Markeringa inneholdt blant annet danseinnslag fra Namsos kulturskole og Stina Bakkebø Baadsvik. Amanda Kamara, Ronny Grannes og Chand Torsvik bidro med sterke musikalske innslag.

Mellom disse innslagene holdt ordfører, Arnhild Holstad, en tale til ettertanke.

– 22. juli gjorde noe med meg. Jeg skjønte hvor skjørt demokratiet er. Hvor viktig det er at folk orker å drive med politikk.

Arnhild Holstad, Ordfører i Namsos

Alle sakene om 22. juli finner du på NAs forside.