Regjeringens ferjeløft består i flere punkt. Regjeringen vil halvere prisene på riksveisferger og fylkesveisferger i løpet av fireårsperioden og regjeringen vil innføre en ordning med gratis ferge for øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet og gjøre alle fergesamband med under 100 000 passasjerer årlig gratis.

Det første store grepet kom allerede i fjor høst da regjeringen sørget for å redusere ferjetakstene med 30 prosent sammenlignet med takstene 1.1.2021.

Nok en gladnyhet kom i starten av mai da regjeringen varslet at alle ferjesamband med færre enn 100.000 passasjerer årlig (2019-tall) skal bli gratis fra 1. juli. For Namdalen sin del betyr dette at Leka-ferja blir gratis. Ettersom det var flere enn 100.000 passasjerer på ferja til Jøa i 2019, så blir ikke den gratis i denne omgang. Men som det står krystallklart i regjeringsplattformen skal alle samfunn uten veiforbindelse til fastlandet få gratis ferje, så det blir Jøa sin tur også, men vi kan ikke ordne alt på en gang.

Les også

Fergefusk?

Merkelig nok klarer Namdalsavisa sin leder 12. mai å framstille dette som «fergefusk». Regjeringen er i gang med å oppfylle regjeringsplattformen, vi håper Namdalsavisa kan glede seg sammen med oss for hver eneste ferjepassasjer som får gratis ferje. Så lover vi å gjøre jobben videre for å sikre gratis ferje, også til Jøa!