TRØNDELAG: Etter mye utålmodighet og venting vil alle kommunene i Trøndelag få en klar vaksine-boost i uke 30.

– Vi fikk melding om at 10 000 ekstra doser blir distribuert til kommunene neste uke. Det er mange av dem som får ganske mange flere vaksiner neste uke enn det man har hatt i det siste. Noen av de mindre kommunene får 50 prosent mer enn det de har nå. Det er velfortjent, sier fylkeslege i Trøndelag, Jan Vaage til Adressa fredag 23. juli.

Tredobling

Vaage forteller at alle kommunene i Trøndelag, bortsett fra Trondheim, er såkalte minuskommuner, som har blitt nedprioritert til fordel til de større.

Namsskogan vil neste uke se en dobling av vaksinedoser, mens i Lierne, Grong, Høylandet og Flatanger er det nesten snakk om tredobling i antall doser.

I tabellen under kan du se tall fra Folkehelseinstituttet over hvor mange hetteglass din kommune får i den kommende uka sammenliknet med uke 29.

Kommune Uke 29 Uke 30
Flatanger 8 29
Grong 17 62
Høylandet 9 27
Leka 4 6
Lierne 10 32
Namsos 141 267
Namsskogan 6 17
Nærøysund 85 160
Overhalla 43 79
Røyrvik 3 5

Alle kommunene i Trøndelag, ved unntak av Trondheim, benytter seg kun av Pfizer. Ett hetteglass av Pfizer består av seks vaksinedoser. Det betyr at for eksempel Flatanger vil kunne vaksinere 174 personer denne uka.

Ligget bak lenge

Høylandet er en av kommunene som har ligget lengst bak når det kommer til vaksinering. De ekstra vaksinedosene blir tatt varmt imot av ordfører i kommunen, Hege Nordheim-Viken.

– Det er veldig bra. Vi har ligget langt etter, så det må vi være fornøyde med selv om det kommer midt på sommeren, sier hun.

Koronakontakt og vaksinekoordinator i kommunen, Lena Almås, forteller at beskjeden om økt antall vaksiner kom brått på.

– Vi fikk beskjed på fredag og er ikke så mange på jobb for tiden, men vi får organisert det, sier Almås og legger til at de er svært fornøyde med at kommunen nå får tilsendt flere doser.

– Det er suverent! Vi har ønsket oss det lenge og har vært litt utålmodige. Det er bra at de har prioritert sentrale strøk, men når vi har sett på sammenliknbare kommuner har vi ligget litt under. Vi håper at vi får tak i folk, og skal gjøre det vi kan, sier Almås.

Snart i mål

Også Grong vil få tredoblet antallet vaksinedoser denne uka. Ordfører Borgny Kjølstad Grande kan fortelle at de nå snart er i mål med å gi innbyggerne i kommunen deres første dose.

– Den kommende uka vil alle ha fått sin første dose, og det er vi kjempe glade for. Vi syns det har gått treig, men nå har det løsnet litt. På onsdag blir det mye vaksinering, så det er veldig bra.

I tillegg forteller Kjølstad Grande at de 4. august vil tilby drop in-vaksinering.

– De som ikke har fått tilbud om første vaksine kan komme på drop in. Det kan være noen som er på ferie eller som ikke er registrert. Så er det mye folk i Grong akkurat nå, og det er veldig bra at det kommer folk og veldig bra at vi blir vaksinert, sier hun.