Gå til sidens hovedinnhold

Tilbyr nettbasert sykepleierutdanning: – Skal ikke bli en erstatter til den nåværende utdanninga

Nord universitet tilbyr nytt studietilbud fra høsten 2021 som skal bidra til rekruttering av sykepleiere til distriktene.

NAMSOS: Det er Nord universitet i samarbeid med Fylkesmennene i Trøndelag og Nordland som etablerer den nye nett- og samlingsbaserte sykepleierutdanning. Tanken er at studentene skal følge teoriundervisninga på nett, og bruke fire år på bachelorgraden, i stedet for tre som normalt. Den regionale satsinga stiller krav om lokal tilhørighet for å sikre at studieplassene går til lokale søkere.

– Nord universitet er glade for å kunne tilby en slik utdanning i samarbeid med Fylkesmennene i Trøndelag og Nordland. Vi får nå også mulighet til å sikre at lokale søkere får studieplass. Det er viktig for lokal kompetanseutvikling, skriver rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet i en pressemelding.

Skal være et ekstratilbud

Anne Ringen Pedersen, fakultetsdirektør på Nord universitet, sier til NA at målet med det nye tilbudet er å utdanne flere sykepleiere i distriktene – og at det ikke skal gå utover heltidsutdanninga.

– Truer dette tilbudet som er fra før?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det skal være et tilbud i tillegg til heltidsutdanninga, men vi kjenner ikke søkergrunnlaget i detalj ennå , og hensikten er å tilby deltidsutdanning i tillegg til nåværende tilbud, sier Ringen Pedersen.

– Søkergrunnlaget vil jo vise om det er noe vi skal tilby hvert år eller kanskje annethvert år. Det er noe vi må erfare etter hvert, legger hun til.

Søker deg til nærmeste skole

Slik modellen Nord jobber fram nå, så søker hver enkelt seg gjennom utlysning av studietilbudet til sitt lokale campus, som for Namdalen vil være Namsos. Det vil si at når det er fysiske samlinger, så foregår disse i Namsos.

– Jeg er ikke kjent med at det er noen andre universitet som har en slik modell når det gjelder sykepleierutdanninga – i så stor skala. Det foregår mye digitalt for tida, og derfor prøver vi ut denne løsninga med digitale samlinger. Men på noen samlinger så må det være fysisk oppmøte på et studiested., forteller fakultetsdirektøren.

Utdanninga er lagt opp slik

  • Digital teoretisk undervisning, der studentene følger undervisninga heimefra
  • Simulering/ferdighetstrening i tilknytning til studiestedet som studenten er tatt opp ved
  • Praksisstudier i den regionen studenten er tatt opp, der tildeling skjer i nær dialog mellom
  • Studentene kan altså følge utdanninga fra sin heimkommune, og dermed bidra til å sikre kritisk kompetanse i eget nærområde når de er ferdig utdannet.

Det nye tilbudet vil gi opp mot 40 nye studieplasser

Kommentarer til denne saken