NAMSOS: – Endelig, sier jeg. Det er fornuftig, sier Jamt når NA møter henne inne på Spar Røthe i sentrum av Namsos.

Med økt smittetrykk og flere innleggelser på sykehusenes intensivavdelinger, presenterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på vegne av regjeringa nye koronatiltak tirsdag. Med virkning fra onsdag innfører de nå to nye regler:

Nye koronaregler

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men ei anbefaling.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Fram til onsdag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Regjeringa kommer også med nye, nasjonale anbefalinger:

  • Anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • I tillegg viderefører regjeringa anbefalinga om jevnlig test av skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringa ber også om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Tiltakene og anbefalingene gjelder fra onsdag 1. desember. De gjelder inntil videre, og er basert på råd fra Folkehelseinstituttet, opplyste Støre tirsdag.

– En selvfølge

På handletur i Namsos blir Tove Jamt fornøyd når hun får høre om anbefalingene om økt bruk av munnbind igjen.

– Jeg har brukt munnbind helt siden landet ble nedstengt 12. mars i fjor, forteller 66-åringen.

– Også når du har vært på butikken i Namsskogan?

– Ja. Selv om det er færre folk på heimplassen, ligger vi ved hovedferdselsåra E6.

Jamt synes mange andre nordmenn har vært lite flinke til å bruke munnbind.

– Jeg synes det er viktig å gjøre hva vi kan, både for å beskytte oss selv og andre. Derfor mener jeg ærlig talt at bruk av munnbind burde være en selvfølge når vi oppholder oss i nærheten av andre, sier 66-åringen.

Presset til vaksinasjon

Selv var hun lenge svært skeptisk til å ta imot tilbudet om vaksine mot koronaviruset.

– Men til slutt følte jeg at presset mot oss uvaksinerte ble for stort. Jeg hadde ikke noe valg, og nå er jeg fullvaksinert, sier hun.

Etter at hun mottok siste dose 10. november, har hun stort sett vært dårlig av bivirkningene.

– Er du redd for å bli smittet av covid-19?

– Nei, ikke redd. Ingen i familien har vært smittet, men det er mange som har testet seg regelmessig, sier 66-åringen som ikke lenger er i arbeid.

Hun synes ansatte på butikker og andre steder der folk ferdes har vært flinke til å bruke munnbind under pandemien – og nå ber hun alle andre om å følge anbefalinga fra regjeringa også:

– På med munnbindene igjen, oppfordrer Tove Jamt.