Gå til sidens hovedinnhold

Tviler på det blir noen omkamp for å skille Nærøysund til to kommuner igjen

Den nye regjeringa åpnet i sitt styringsdokument, Hurdalsplattformen, for at tvangssammenslåtte fylker og kommuner kan reversere prosessen. Det tror ikke ordfører Amund Hellesø blir aktuelt i Nærøysund.

For abonnenter

NÆRØYSUND: – Jeg har ikke rukket å lese hele styringsdokumentet som Ap og Sp har lagt fram for regjeringssamarbeid de neste fire årene. Men jeg har fått med overskriftene, og at det blir en åpning for at tvangssammenslåtte kommuner kan søke om å skille lag, sier ordfører Amund Hellesø i Nærøysund.

Slik det politiske miljøet er i kommunen ser han det som ganske uaktuelt.

– Jeg har ikke hørt noen politiske partier som har nevnt dette i valgkampen. Jeg har heller ikke fått høre noe fra kommunestyret om at det er partier som ønsker å fremme dette som en sak, sier han.

Sammen med tvang

– Rent teknisk ble Nærøy og Vikna slått sammen til Nærøysund. Men man må huske på at mange politikere, blant annet undertegnede, gikk til valg på at vi ville slå sammen kommunene. Jeg tror ikke det er noen av partiene som utgjør flertallet i kommunen som ønsker at vi nå skal skille lag, sier Hellesø.

Derfor har han heller ikke brukt tida på å finstudere den delen av samarbeidsavtalen.

– Det er veldig mye bra politikk ellers i Hurdalsplattformen. Satsing på kortbanenettet har jeg registrert er et tema, og det er også satsing på fiskeri og havbruk. I tillegg gleder jeg meg over at det skal satses mer på utnyttelse av mineraler. Noe som er bra for Indre Namdal, sier han.

Vil bygge Nærøysund

Den gangen det var snakk om å slå sammen Nærøy og Vikna var det særlig motstand fra enkeltpersoner i Senterpartiet.

– Det var den gang og ikke nå. Vi mener at toget for å holde de to kommunene som selvstendige enheter gikk den gangen det gikk, og vi er ikke modne for en omkamp, sier leder for Nærøysund Senterparti, Anita Marø.

Hun vil heller bruke energien til å bygge et sterkt Nærøysund.

– En omkamp nå ville ødelagt mye av det vi har klart å bygge de snart to årene som Nærøysund har eksistert. Og vi har brukt så mye penger på å forene de to kommunene at vi ikke har råd til å starte en prosess for å skille dem igjen, sier hun.

Hun mener at de ikke er i mål med å bygge et sterkt Nærøysund.

– Men vi jobber med det hver eneste dag. Og vi har kommet langt siden sammenslåinga.

Kommentarer til denne saken