Jeg spør dere om hjelp til å engasjere våre unge politikere, hjelpe de til å si akkurat det de mener, si det de ønsker og hjelpe med å formidle det de ønsker å formidle. Uansett om du er interessert eller ikke, så må du gå frem som et godt eksempel. Jeg synes ikke det er så rart at mange ungdommer unngår diskusjoner, når mange tilsynelatende modne mennesker gjør våre meninger til latter og håner våre ønsker. Et forslag til dere er isteden for å håne, kan dere heller belyse oss med fakta, for det er slik vi lærer.

Mitt engasjement i politikken har vært gøy, men ikke alltid like enkelt. Politikk er vanskelig og man havner ofte i situasjoner der man ikke helt vet hva man skal si. Det er greit, det er akkurat dette vi ønsker. Vi ønsker en debattkultur hvor det er greit å ikke vite hva man skal si. På denne måten får vi flere inn i samtalene og flere inn i de flotte debattene.

Jeg delte nylig et innlegg fra Unge Høyre om søndagsåpne butikker på facebook-gruppen «Godt Valg». Det jeg visste var at dette var et omdiskutert tema som kom til å skape debatt. En måte for meg å se hvilken debattkultur vi har, og om jeg ønsker å inkludere ungdom i en slik kultur. Det skal sies at «Godt Valg» har vært en gruppe med et litt opphetet rykte, og derfor kan vi ikke si at dette er et helhetlig bilde over vår debattkultur, men det er altså en gruppe med 3500 medlemmer med daglige diskusjoner mellom «vanlige» mennesker.

Jeg kan ikke si at jeg er fornøyd, jeg kan heller si at jeg forventer mer av dere voksne. Dere skal få ytre dere hvordan dere vil, men dette handler om hvilken kultur vi bygger på.

Når jeg blir spurt om hvordan det var å komme inn i politikken og hvordan vi kan få flere unge inn, så synes jeg det er et vanskelig spørsmål å svare på. Det falt meg helt naturlig å engasjere meg når det eneste vi gjør ved kveldsmaten var å diskutere økonomi, klima og diverse andre ting. Dette skapte en slags frustrasjon inne i meg som jeg følte meg nødt til å bruke. Jeg må bruke min stemme, fordi den betyr noe. Den kan faktisk forandre, tenkte jeg. Det som er synd er at mange unge ikke ser den lykken og mestringsfølelsen i å tenke at man betyr noe, at faktisk mine tanker kan være med å endre.

Dette skal ikke være et debattinnlegg bare til dere voksne, men også til oss ungdom. Jeg ønsker at vi som ungdommer skal være mer engasjert i nærsamfunnet, hvordan vi har det rundt oss. Skal vi virkelig bare slenge ut misnøye og klage på hvordan samfunnet er?

Fordi når jeg hører på ungdomspolitikere, prater vi alltid om de store, fatale endringene i samfunnet som kan føre til en del konsekvenser. Vi må heller bry oss om hverandre, engasjere oss, slik at vi kan få de ekstra pengene til idrettslaget, få ny kunstgressbane, et bedre kulturtilbud, en ungdomsklubb, eller en mer tilgjengelig helsesykepleier. Vi som er ungdommer skal fortsette å ta vår plass. Vi skal være der for å utfordre, spørre og ikke minst lære. Det er like mye vårt ansvar å ta vare på framtiden som det er for de eldre.

Det er essensielt for meg at vårt samfunn fortsetter å bygge på slike gode verdier som ytringsfrihet, bærekraft, og politisk demokrati. Alle har noen kontroversielle meninger, meninger som treffer noen litt hardere, betyr det at vi ikke skal si de meningene?

Nei, jeg mener at man skal kunne mene nesten akkurat hva man vil, det handler mer om hvilken måte man formidler det på. Det norske samfunnet er et fritt samfunn og det må vi fortsette å bygge på. Jeg som 16-åring kan mene at vi ikke skal ha skolemat, vi skal ha lekser, eksamen skal fortsette, og vi må ha et gutteløft i skolen. Jeg kan også mene at vi skal satse på vindmøller, fortsette med olje, innføre fritt skolevalg eller ha begrenset antall innvandrere. Alt dette skal jeg kunne mene uten å bli kalt rasist, klimafornekter eller kvinnediskriminerende.

Jeg er bare 16 år. Men med dette vil jeg komme med en oppfordring til dere alle enten om du er gammel eller ung, blå, hvit, mørk eller rød. Få alle med, hjelp de med å formidle deres meninger uansett om det er imot vårt syn. Belys og lær, vis deg fram og vit at du og dine tanker betyr noe. Du er god nok og at alle, til og med du, kan engasjere deg.

God jul og godt nyttår!