OVERHALLA: – Det er all grunn til å advare mot snøforholdene vi har i vinter. De fleste steder i Namdalen er det stor fare for skred. Oppfordringa fra oss er at man skal holde seg langt unna områder med over 30 graders helling, sier Tom Christian Håpnes i Overhalla Røde Kors.

Han har de siste dagene fulgt med utviklinga i fjellet og meldingene fra folk som har sett skred har vært mange.

En som også følger med fra dag til dag er skredekspert i Røde Kors, Bjørn Åge Fjeset fra Inderøya.

– Det er veldig spesielle forhold i fjellet i år. Det var veldig kaldt før det kom snø av betydning. Så har kuldeperiodene blir avløst med litt snø flere ganger, og hver kuldeperiode har laget et lag med grov snø som er veldig ustabilt. Nå har vi i tillegg hatt en periode snøfokk som har lagt opp skavler. Disse gjør skråningene enda tyngre og enda mer utsatt for skred, sier han.

Derfor advarer han mot å være i skråninger med over 30 graders helling.

– Ikke nok med det. Forholdene er slik at man kan fjernutløse et skred på ganske lang avstand. Derfor må man være påpasselig å holde seg unna i det vi kaller utløpssonen. Det vil si der et skred som løses ut vil havne.

Tomrom under snøen

Mange har erfart at snøen plutselig faller sammen under beina på dem, og at det kommer et stort eller lite drønn.

– Det er vanlig å oppleve det på myrer om våren når snøen tiner nedenfra. Det blir et tomrom under snøen, og når det kommer en skiløper ut på snøen så faller den sammen. Det er ikke spesielt farlig. En helt annen situasjon er det når man opplever det på fjellet nå på denne årstida, sier Fjeset, som legger til:

– Det forteller oss at det er ustabile lag nede i snøen. Når snø går over til å bli grovkornet består den av mer is og mindre luft. Det gjør at den tar mindre plass. Når snøen faller samme, det vi kaller et drønn, så er det et tydelig tegn på at det nede i snøen er noen grovkornede og veldig ustabile lag. Skjer noe slikt i ei halling på 30 grader eller mer vil det sannsynligvis utløse et ras.

Blir ikke bedre

– Værprognosene for vinterferien bærer ikke med seg håp om mindre skredfare. Snarere tvert om, sier Håpnes.

I Indre Namdal tilsier prognosene mer snø. Delvis mye mer snø.

– Snø som legger seg på toppen av den snøen vi har i dag betyr enda mer vekt ned på de allerede ustabile snømassene som ligger der i dag. Det vil si at det skal enda mindre til før et skred løses ut, sier Fjeset.

I ytre strøk vil sannsynligvis nedbøren komme som regn.

– I noen tilfeller kan regn virke stabiliserende når vi har slike forhold som nå. Men inntil snøen er skikkelig gjennomvåt så vil det bare gjøre vondt verre. Snøen på toppen blir tyngre på grunn av regnet, og det samme skjer som ved store snøfall. Det går heller ikke å stole på at snøen faktisk er gjennomvåt. Det kan være forskjeller i snøen på bare noen meter. Selv om man har alle kurs og gjør alt rett med å grave grop for å teste skredfaren, så kan forholdene være veldig forskjellige bare noe meter borte.