(Trønder-Avisa)

Venstres landsmøte har vedtatt at Norge på sikt bør søke medlemskap i EU.

– Vi har hatt en lang og god debatt om denne saken i Venstre, og jeg er glad for at så mange har deltatt i debatten med respekt for de ulike synspunktene som finnes i partiet, sier leder i Venstre Guri Melby.

Vedtaket presiserer at Norge må ha egne løsninger for fiskeri og landbruk, og at spørsmålet om EU-medlemskap må avgjøres gjennom folkeavstemning.

Stemte ikke for vedtaket

Ifølge Tove Eivindsen fylkesleder i Trøndelag Venstre, stemte de fleste i Trøndelagsdelegasjonen ikke for vedtaket. Til tross for dette henger hun ikke med hodet.

– Vedtaket sier «på sikt» og at det eventuelt må bli etter folkeavstemning. Det skal jeg klare å leve med.

Venstre kan ta opp kampen om EU-medlemskap

EØS-avtalen prioriteres

Ifølge Melby vil forsvar av EØS-avtalen prioriteres over EU under den kommende valgkampen.

– På kort sikt er det viktigste for Venstre å forsvare EØS-avtalen mot krefter som ønsker å si den opp. Det vil være en katastrofe for både næringslivet som lever av å selge varer til Europa, og for folk som tar utdannelse, søker arbeid eller finner kjærligheten i et annet europeisk land.

– EØS-samarbeidet blir en viktig sak for valgkampen i 2021, og Venstre står kompromissløst på samarbeidets side. På lenger sikt ønsker vi også å ta del i de demokratiske institusjonene i EU gjennom et fullt medlemskap.

Trønderbanen får 600 millioner i 2021Grande har tro på at Venstre klarer sperregrensen: – Vi klarer jo alltid å løfte oss inn mot valg