Venter babyboom i desember: – Det er tydelig at mange fikk ekstra tid til hverandre da landet ble stengt ned

NÆRMER SEG: I desember blir Frida Olsen (26) og forloveden Bartosz Zablocki foreldre, og Elias (8) får en halvbror. Frida er blant mange som i år har termin i desember. Jordmor Silje Fløgum Ørjasæter forteller at uvanlig mange har termin i desember, og mener det har en sammenheng med at flere fikk mer tid til hverandre da landet ble stengt ned i mars.

NÆRMER SEG: I desember blir Frida Olsen (26) og forloveden Bartosz Zablocki foreldre, og Elias (8) får en halvbror. Frida er blant mange som i år har termin i desember. Jordmor Silje Fløgum Ørjasæter forteller at uvanlig mange har termin i desember, og mener det har en sammenheng med at flere fikk mer tid til hverandre da landet ble stengt ned i mars. Foto:

I desember venter Frida Olsen (26) og Bartosz Zablocki (30) sitt første barn sammen. Frida er langt fra den eneste som i år skal føde desemberbarn.

DEL

NAMSOS: – Nå blir jeg nødt til å lære meg å snakke ordentlig norsk, sier Bartosz Zablocki, som kom flyttende fra Polen til Norge for noen år siden.

Om noen måneder blir 30-åringen nemlig pappa for første gang.

– Jeg håper å lære han litt polsk også, slik at han kan kommunisere med mine foreldre i Polen, smiler Bartosz, som forteller at han de siste månedene har forberedt seg godt.

– Jeg har lest noen bøker, og snakket med venner som har barn. Jeg kjenner en utrolig lykkefølelse, men det er også litt skummelt.

I sofaen med Frida og Bartosz sitter også sønnen Elias (8), som har en annen far. Han gleder seg til desember, da han endelig skal få en halvbror.

Uvanlig mange desemberbarn

I tillegg skal Elias sin far få en jente. Dermed skal Elias få to søsken på kort tid.

– Det blir spennende, sier han.

– Hvordan skal det gå med tre gutter i hus, Frida?

– Teller man med hunden blir det fire. Nei, si det, jeg kan jo ikke si at jeg ikke gleder meg, sier hun og ler.

GLEDER SEG: I desember får familien et nytt tilskudd. Frida Olsen, Bartosz Zablocki og Elias Olsen-Arnø gleder seg til barnet kommer til verden.

GLEDER SEG: I desember får familien et nytt tilskudd. Frida Olsen, Bartosz Zablocki og Elias Olsen-Arnø gleder seg til barnet kommer til verden. Foto:

– Nei, det skal nok gå bra. Jeg har kustus på dem. Det skal gå fint, sier hun.

Vanligvis er desember en måned da det fødes få barn. I år er situasjonen en annen. Mens Namsos helsestasjon kan melde om fødselstall på fire og ti i henholdsvis juni og juli, har 14 kommende mødre termin i desember, ifølge jordmor Silje Fløgum Ørjasæter på helsestasjonen i Namsos.

– Det ser ut til å bli en av de beste månedene i år. Det er veldig spesielt. Det er tydelig at samboere og familier har hatt mer tid sammen, og de fleste jeg har snakket med forteller at de synes det har vært godt. Familiene har hatt mer tid sammen, og har virkelig kost seg, sier Ørjasæter.

– Ser bra ut for nyåret

Hun forteller videre at de som jobber på helsestasjonen var svært spent på hvordan nedstengingen som følge av koronaviruset ville påvirke fødselstallene.

– Vi har spøkt litt med at det enten blir flere barn, eller flere skilsmisser. Noen par har nok også hatt det vanskelig, men om man ser på hvor mange barn som er ventet, er det i alle fall noe som kan tyde på at mange fikset heimetida. Mange av de kommende foreldrene omtaler barnet som en «koronababy» sier hun.

I tillegg til at mange venter barn i desember, ser det også lyst ut med tanke på januar og februar neste år.

– Det ser veldig bra ut. Det er ventet høye tall også på nyåret, selv om tallene for disse månedene er mer uoversiktlig, sier Ørjasæter.

Hun legger at det i 2020 ser ut til å fødes færre barn enn fjoråret. Fødselstallene i Namsos har gått nedover hvert år de siste fem åra. I år ser det ut til å bli født 110 barn, mens det i 2019 ble født 120. Da Ørjasæter begynte som jordmor for fem år siden, var antallet 140.

– Det er ganske dramatisk at det for fem år siden ble født en hel skoleklasse mer enn det gjør i dag, sier hun.

– Meningen med livet

De kommende foreldrene Frida og Bartosz ser ikke bort fra at koronanedstengingen kan ha ført til at flere ville realisere barnedrømmen.

– Det har sikkert en innvirkning, for man er jo mye sammen heime, sier Frida.

– Man fikk jo gjerne flere barn før i tiden, og da var stort sett folk mer samlet i heimen. Så kanskje, sier Bartosz.

For ti uker siden ga fosteret fra seg sine første livstegn. Nå begynner Frida å glede seg.

– For mange er barn meningen med livet, og slik er det for meg. Jeg har jo en fra før, og vet hvor fantastisk det er, sier Frida og ser bort på sønnen Elias som sitter og klimprer på sitt nye keyboard ved vinduet i huset deres i Gullvikmoen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken