Verden har endret seg dramatisk på bare ett år. Nå må også NA endre seg – igjen.

Om fire uker, mandag 20. februar, kommer ikke NA sin papirutgave som vanlig. I stedet slår vi nå sammen de to papirutgavene mandag og onsdag til en fyldigere utgave – som distribueres til alle våre abonnenter på tirsdager.

Det betyr at NAs papirutgave deretter vil komme ut to dager i uka – tirsdag og fredag.

Det er ikke tilfeldig at dette skjer nesten nøyaktig ett år etter Russlands invasjon i Ukraina. På dette ene året har papirprisen doblet seg. Drivstoff, strøm, lønn, og alle andre kostnader som har med papiravis å gjøre, har økt. Det har også prisen på papiravisa, som alt annet rundt oss. Det er likevel ikke nok til å dekke det det faktisk koster å trykke og kjøre ut papiravis tre ganger i uka.

I NA brukte vi i fjor rundt 13 millioner kroner bare på å trykke og kjøre ut papiravis. Det betyr at det mot slutten av dette året ville ha kostet rundt 50 kroner å få papiravisa hjem til deg – per avis. Og da er ikke det det koster å lage selve innholdet i avisa tatt med. Derfor er vi nødt til å gjøre noe, for å sikre at vi fortsatt kan ha papiravis, uten at vi må øke prisen enda mer. NA mottar ingen pressestøtte, og som alle andre bedrifter er vi nødt til å gå med overskudd for å kunne investere i framtida.

Det at vi kan spare tid og penger vi ellers måtte ha brukt til å lage papiravis og e-avis tre ganger i uka, gjør at vi nå kan satse enda mer på journalistikken og innholdet vårt på nett.

Sjefredaktør Kim Riseth i NA

Da vi endret utgivelsen av papiravisa til tre utgaver i uka, samtidig med at korona-pandemien rammet Norge, lyktes vi med å lage mer innhold og mer og bedre journalistikk. De tre papirutgavene vi lagde ble bedre, og vi lagde et fyldig helgemagasin, som ble veldig godt mottatt. Opplaget og antall abonnenter økte. Jeg trodde den gangen at tre papirutgaver i uka var noe vi skulle ha i NA i overskuelig framtid.

Men det var før både kostnadene og endringene i lesevaner skjøt enda mer fart.

Nå er det ikke lenger slik at de fleste av våre lesere er avhengige av at papiravisa kommer mandag morgen. Det som har skjedd i løpet av helga må du uansett bruke våre nettsider for å få med deg. I stedet for å tvinges til å lage tynnere papirutgaver mandag og onsdag, slår vi de to avisene sammen til én utgave, som vi sparer både penger og miljø ved å distribuere på tirsdager.

Når papiravisa ikke kommer like ofte, skjønner vi at det er kjedelig for de mange av våre lesere som elsker papiravisa, og følelsen den gir av å holde seg oppdatert. Papiravisa er ofte bedre til å få oversikt – og til å være sikker på at en har fått med seg de beste og viktigste sakene fra Namdalen – enn noe som fyker forbi på ei nettside. Mange bruker også e-avisa, som er en digital utgave av papiravisa, for å få den samme leseopplevelsen. Men fordi e-avisa avhenger av at vi redigerer og lager papiravis først, vil også den komme to ganger i uka fra februar av.

Derfor skal vi gi deg de viktigste og beste sakene, det du bør ha fått med deg fra Namdalen, dødsannonser og gratulasjoner – i en egen oppsummering vi legger ut på våre nettsider hver kveld. Når den er klar, får du beskjed – slik mange av er vant med fra e-avisa i dag.

Nå gjør vi endringer slik at vi skal klare å møte også de neste åra – med ei sterk, levedyktig og slagkraftig lokalavis.

Sjefredaktør Kim Riseth i NA

Det at vi kan spare tid og penger vi ellers måtte ha brukt til å lage papiravis og e-avis tre ganger i uka, gjør at vi nå kan satse enda mer på journalistikken og innholdet vårt på nett.

Og her har vi faktisk en god nyhet til deg:

Som NA-abonnent kan du nå få oppgradere ditt abonnement til å omfatte +Alt. Det vil si at du får digital tilgang på Trønder-Avisa, Steinkjer-Avisa, Snåsningen, Nidaros og alle de andre over 80 avisene som er med i dette Amedia-samarbeidet i Norge. Du får også tilgang på alt vi sender på Direktesport; det vil si mange av fotballkampene i 4. divisjon med Flatanger, Namsos og Rørvik som vi kommer til å sende direkte i år.

Det betyr at du for eksempel kan få lese Trønder-Avisa som e-avis hver kveld, i tillegg til full digital tilgang på NA og en rekke andre aviser, i ditt NA-abonnement. Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette og hva det betyr for deg når det nærmer seg.

Jeg vil benytte anledninga til å takke deg som trofast og lojal NA-leser. Uten deg hadde vi ikke klart å stå i de endringene og utfordringene vi har hatt de siste åra. Nå gjør vi endringer slik at vi skal klare å møte også de neste åra – med ei sterk, levedyktig og slagkraftig lokalavis.